Ομως, οι αναδυόμενες αγορές φημίζονται για την συμπεριφορά φούσκας επειδή είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις ώριμες χρηματιστηριακές αγορές αλλά και τις αγορές ομολόγων οι οποίες έχουν μεγάλο βαθος και πολύ ρευστότητα. Οι αναλυτές της Merrill Lynch υπολογίζουν ότι οι αγορές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας αντιπροσωπεύουν μόνον το 4% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης, σε σύγκριση με το 44% της αμερικάνικης αγοράς. Οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόσθεσμοι κίνδυνοι των αναδυόμενων αγορών παραμένουν και ο διεθνή'ς οίκος συνεχίζει να πιστεύει ότι μια φούσκα στην περιοχή είναι πιθανόν αν συμβεί και θα οδηγηθεί κυρίως από της αγορές της ομαδάς του BRIC ( Bραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα).
Ο βασικότερος φόβος είναι πως όταν το ζεστό χρήμα αρχίσει να αποσύρεται έντονα από των ανεπτυγμένο στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα τοποθετηθεί σε μία περιοχή όπου οι μετοχές και γενικότερα οι αξίες έχουν ήδη κερδίσει πάρα πολύ έδαφος και αυτό μοιρίζει πληθωριστικά και συστημικά (systemic) προβλήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Ρίτσαρντ Μπάτι, διευθυντή της Standard Life Investments, οι παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές είναι ακόμη πολυ μικρές ετσι η μετανάστευση των διαχειριστών κεφαλαίων σε αυτές, θα έχει έναν δισανάλογο αντίκτυπο. Επιπλέον, ακόμα υπάρχει πολύ ρευστότητα «εκεί έξω» καθώς το 65-70% των μοχλευμένων θέσεων στα εταιρικά ομόλογα είναι σε ρευστό σήμερα και χρειάζονται να επανεπενδυθούν σύτομα.
Ομως αυτό το νέο κύμα διεθνούς ρευστότητας έρχεται ακριβώς την στιγμή που πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν για τον πληθωρισμό και τις πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων. Οι διαχείριση αυτών των πιέσεων αποτελεί το νέο στοίχημα των αγορών.
Θεμελιώδη
Πάντως, ο παράγοντας των θεμελιωδών μεγεθών που παρασύρει τα διεθνή κεφάλαια στις αναδυόμενες αγορές, είναι υπαρκτός και πολυ ίσχυρός. Οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών συνεχίζουν να ανθίζουν. Το Δ.Ν.Τ προβλέπει την ανάπτυξη αυτών των χωρών να τρέχει κατά 7,5% αυτή τη χρονιά, τρεις φορές ταχύτερα από αυτήν του ανεπτυγμένου κόσμου.
Η εξαιρετική οικονομική άνθηση με τη σειρά της, τροφοδοτεί τις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων και γεμίζει με τεράστια κέρδη τις πλούσιες -σε εμπορεύματα- χώρες.
Ομως, το πιο σημαντικό είναι το αμερικάνικο νόμισιμα το οποίο έχει αποδυναμωθεί σημαντικά μαζί με την ήδη αποδυναμωμένη αμερικάνικη οικονομία, λόγω των πιστωτικών και στεγαστικών προβλημάτων. Η μείωση της Fed μεγάλωσε ακόμη περισσότερο αυτήν την πίεση που ζει η Αμερική. Η αδυναμία του δολάριου ενέτεινε την πρόθεση των κεντρικών τραπεζιτών των αναδυόμενων χωρών, στο να εμποδίσουν το υποτιμημένο «πράσινο νόμισμα» να βαρύνει τις εξαγωγές τους.
Wall Street και αναδυόμενες
Ομως, γιατί εν μέσω φόβων για ύφεση και της αδυναμίας δολαρίου, η Wall Street έζησε νέο ιστορικό υψηλό την περασμένη εβδομάδα; Σημαντικό μερος αυτής της απάντησης έχει να κάνει με τις αναδυόεμενες αγορές.
Η αύξηση των νομισματικών αποθεμάτων των αναδυόμενων αγορών που φτάνουν τα 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το ΔΝΤ, κινούνται εν μέρει προς τα λεγόμενα «εθνικά επενδυτικά κεφάλαια» (sovereign wealth funds) και αναμένεται να επανεπενδυθούν σύντομα στις διεθνείς αγορές όπως αυτές της Αμερικής και της Ευρώπης. Οι επενδυτικές τράπεζες υπολογίζουν πως το συνολικό μεγεθος αυτών των funds μπορεί να αγγίξει τα 12 τρισ. δολάρια μέχρι το 2015.
Ενας αλλος λόγος για το ράλι της περασμένης εβδομάδας είναι πως οι αμερικάνικες και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ολοένα και αυξάνουν την έκθεση τους εκτός συνόρων και έτσι η κερδοφορία τους εξαρτάται πλεόν σημαντικά από την ανάπτυξη άλλων χωρών όπως οι αναδυόμενες. Η Bank Of America υπολογίζει πως η κερδοφορία εκτός συνόρων για τις αμερικάνικες εταιρείες αυξήθηκε κατά 16,4% και πως οι πωλήσεις και τα έσοδα των αμερικάνικων εταιρειών σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Κίνα και η Τουρκία τρέχουν σε ιστορικά υψηλά. Εντυπωσικότατο, όταν η κερδοφορία τους από το
εσωτερικό αυξηθηκε μόλις κατά 2,7%...
Κ.Ελευθερίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr