Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς συστημάτων ΑΠΕ στη χώρα μας σήμερα ανέρχεται στα 920 MW, ενώ από αυτά τα 808 MW έχουν ήδη ξεκινήσει την εμπορική τους λειτουργία. Στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2010 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς συστημάτων ΑΠΕ να έχει ξεπεράσει τα 2.500MW, αντιπροσωπεύοντας επιπλέον επενδύσεις ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2008-2010.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ), τον Αύγουστο του 2007 η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών πάρκων σε λειτουργία διαμορφώθηκε στα 637 MW, από 516 MW ένα χρόνο πριν και 250 MW τον Αύγουστο του 2003.
Ακόμη, η εγκατεστημένη ισχύς υδροηλεκτρικών σταθμών σε λειτουργία έχει τετραπλασιαστεί διαμορφούμενη στα 94 MW τον Αύγουστο του 2007 από 25 ΜW τον αντίστοιχο μήνα του 2003.
ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ
Με 23 αιολικά πάρκα, 9 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και 5 φωτοβολταϊκούς σταθμούς εν λειτουργία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 85 MW, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει τοποθετηθεί από την αρχή δυναμικά στον ελληνικό χώρο των ΑΠΕ, κατέχοντας ήδη το 10% της αγοράς.
Με 104 MW έργων υπό κατασκευή και ένα πλήθος έργων υπό μελέτη και ανάπτυξη σε διάφορες φάσεις, φιλοδοξεί να αποκτήσει μέχρι το 2012 ηγετική θέση στοχεύοντας στο 25% της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ.
Εξ άλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής, ΔΕΗ, έχει εγκρίνει τη στρατηγική συμμαχία με τη γαλλική EDF Energies Nouvelles, με σκοπό την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 122 MW.
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ENDESA
Με ισορροπία ανάμεσα σε θερμικές και ανανεώσιμες πηγές κινείται στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας και η νεοσύστατη ENDESA Hellas, η οποία λειτουργεί ήδη αιολικά πάρκα 17 MW στην περιοχή Σιδηρόκαστρο Σερρών αλλά και υδροηλεκτρικά 8,86 MW σε διάφορες τοποθεσίες.
Η νέα εταιρεία στοχεύει στα 187 MW εγκατεστημένης ισχύος σε αιολικά πάρκα μέχρι το 2010, ενώ κατέχει ήδη άδειες παραγωγής για οκτώ αιολικά πάρκα και έχει προχωρήσει τις δραστηριότητες που απαιτούνται για τη λήψη της τελικής άδειας εγκατάστασης.
Παράλληλα, για τα ήδη πέντε αδειοδοτημένα πάρκα στην Εύβοια και στην Ανδρο, συνολικής ισχύος 62,05 MW, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες τόσο για την υπαγωγή τους στον αναπτυξιακό νόμο όσο και για την έκδοση των αδειών εγκατάστασης.
Στο επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας εντάσσεται η ανάπτυξη αιολικών πάρκων 660 MW σε διάφορες τοποθεσίες, η λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 61 MW για τους οποίους έχει εξασφαλίσει άδεια παραγωγής, καθώς και η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων 23 MW.
ΤΕΡΝΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η Τέρνα Ενεργειακή, για την οποία επίκειται είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαθέτει σε λειτουργία ήδη οκτώ αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 109 MW σε διάφορες περιοχές της χώρας (Εύβοια, Θράκη, Κρήτη), τα πρώτα εκ των οποίων λειτουργούν ήδη από το 2000. Επιπλέον 4 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 71 MW βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής.
Ακόμη, η εταιρεία έχει θέσει τις βάσεις για περαιτέρω σταθερή ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων με την εξασφάλιση αδειών παραγωγής συνολικής ισχύος 500 MW περίπου.
Η εταιρεία αναπτύσσει σειρά μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων, για τα οποία έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής σε διάφορες περιοχές της χώρας, συνολικής ισχύος άνω των 120 ΜW εκ των οποίων 60 MW είναι το μεγάλο υδροηλεκτρικό της έργο στο Αυλάκι επί του ποταμού Αχελώου, και 60 MW συνολικά τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Επιπρόσθετα, 81 MW βρίσκονται σε διαδικασία αρχικής αδειοδότησης.
Μέσα στο 2006 ξεκίνησε η κατασκευή δύο εκ των μικρών υδροηλεκτρικών έργων της εταιρείας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 15 MW και συνολικού προϋπολογισμού 36 εκ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της κατασκευής και η εμπορική λειτουργία τους αναμένεται το 2008.
ΡΟΚΑΣ
Η Ρόκας λειτουργεί σήμερα 13 αιολικά πάρκα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 193,3 MW, σε Θράκη, Κρήτη, Εύβοια, Κω και Λέρο με το μερίδιό της στην εν λόγω αγορά να ανέρχεται περίπου στο 30%, αναδεικνύοντάς τη στον σημαντικότερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr