Σχετικά με την πορεία της Κεφαλαιαγοράς την τελευταία διετία, η κ. Λαζαράκου ανέφερε ότι το 2020, που ήταν μια μακρά περίοδος covid, υπήρξε μια μείωση των συναλλακτικών δραστηριοτήτων και οι αντλήσεις κεφαλαίων περιορίστηκαν μεν στο 1,1 δισ. ευρώ, αλλά ήταν παραπάνω και από όλες τις προηγούμενες χρονιές (2019, 2018, 2017 και ούτω καθεξής).
Το 2021 ήταν μια χρονιά ανάπτυξης, καθώς εγκρίθηκαν 20 ενημερωτικά δελτία, με τα οποία επιτράπηκε η άντληση κεφαλαίων περίπου 6 δισ. ευρώ για την ελληνική αγορά, ένα πολύ μεγάλο νούμερο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες χρονιές. Στα επενδυτικά κεφάλαια, το 2021 υπήρξε μια πολύ μεγάλη αύξηση των επενδύσεων σε ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια και μάλιστα για πρώτη φορά, η αύξηση αυτή ήταν σημαντικότερη σε σχέση με επενδύσεις που υπήρχαν στα ξένα αμοιβαία κεφάλαια, το οποίο δείχνει κάτι όσον αφορά το θέμα του πώς επενδύουν οι Έλληνες επενδυτές στο εξής. Το 2021, επίσης, η επιτροπή διεκπεραίωσε 244 καταγγελίες έναντι 143 την προηγούμενη χρονιά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, η κ. Λαζαράκου ανέφερε ότι η επιτροπή προσπάθησε να βοηθήσει στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην κεφαλαιαγορά. Η αύξηση της παραγωγικότητας και το γεγονός ότι από το 1 δισεκατομμύριο που ήταν το 2020 πήγαμε στα 6 δισεκατομμύρια το 2021, δείχνει πόσο πολύ περισσότεροι πλέον, είναι οι Έλληνες και ξένοι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Παράλληλα, ο πολύ μεγάλος αριθμός εκδόσεων αποφάσεων -πολύ περισσότερες από όσες απαιτεί ο νόμος- συνετέλεσαν στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και σε αυτές τις αυξημένες αντλήσεις κεφαλαίων.
Σχετικά με τις προειδοποιήσεις του κοινού για τις πλατφόρμες, η πρόεδρος ανέφερε ότι έχουμε ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνα, ούτως ώστε να διαπιστώνουμε πότε μπορεί κάποιος να παραπλανά το επενδυτικό κοινό, προσκαλώντας, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω πλατφόρμας, και λέγοντας στους επενδυτές «επενδύστε σε μένα», χωρίς να έχει άδεια. Εμείς, εξήγησε, δεν μπορούμε να κατεβάσουμε μια πλατφόρμα, αυτό είναι έργο άλλης εποπτικής Αρχής. Εμείς όμως ενημερώνουμε την άλλη Αρχή, ότι αυτή η πλατφόρμα συγκεντρώνει χρήματα επενδυτών που δεν πρέπει.
Για την πρόληψη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, είπε πως εμείς αυτό που κάνουμε, είναι να διαπιστώνουμε εάν οι εταιρείες συγκεντρώνουν τα σωστά νομιμοποιητικά στοιχεία από τους πελάτες τους. Την περίοδο COVID μάλιστα, κάναμε και απομακρυσμένους ελέγχους.
Σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και για τα κρυπτοστοιχεία, ανέφερε πως αναμένουμε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, ο οποίος αυτήν την στιγμή είναι υπό επεξεργασία στα ευρωπαϊκά όργανα. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε πως επεξεργαζόμαστε προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συνεργάζεται με ευρωπαϊκούς εποπτικούς οργανισμούς για τα θέματα που έχουν προκύψει από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Για τα πρόστιμα που επιβάλλει η Επιτροπή, ανέφερε πως το 2021, σε 30 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα σε χρηματιστηριακές ΑΕΠΕΥ κλπ., σε 14 περιπτώσεις σε εισηγμένες εταιρείες, σε 4 περιπτώσεις σε άλλα νομικά πρόσωπα και σε 86 περιπτώσεις σε φυσικά πρόσωπα. Οι 86 περιπτώσεις συνδέονται κυρίως με τις εταιρείες, που κατά την εκτίμηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κρίθηκε ότι έπρεπε να επιβληθούν τα πρόστιμα αυτά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr