Η προειδοποίηση έρχεται από τον Nigel Green του deVere Group την ώρα που οι αρχές στο Πεκίνο πραγματοποιούν μαζικά τεστ σε μια περιοχή της πόλης μετά από ξέσπασμα κρουσμάτων κορονοϊού. Υπάρχουν ανησυχίες ότι η πρωτεύουσα θα μπορούσε σύντομα να ακολουθήσει τη Σαγκάη -την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Κίνας και βασικό οικονομικό και εμπορικό κόμβο- επιβάλλοντας ένα lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης.
«Καθώς η Covid συνεχίζει να επηρεάζει την Κίνα, η οποία παραμένει σταθερή στην πολιτική της μηδενικής ανοχής, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο πρέπει να διασφαλίσουν επειγόντως ότι τα χαρτοφυλάκια τους βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να μετριάσουν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κρίσης εκεί», σημειώμει ο Green και προσθέτει:
«Τα αυστηρά lockdown στην Κίνα έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Εάν επιμείνουν μόνο για αυτόν τον μήνα, θα μπορούσαν να κοστίσουν περίπου 1% από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας για το έτος».
Στην ανάλυσή του ο Green συνεχίζει αναφέροντας πως «το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ αναφέρει ότι τα lockdown της Κίνας αναμενόταν να κοστίζουν τουλάχιστον 35 δισεκατομμύρια λίρες το μήνα, ή 3,1% του ΑΕΠ στη χαμένη οικονομική παραγωγή και ότι τα lockdown πλήρους κλίμακας σε μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο ή η Σαγκάη, θα μειώσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά 4%.
Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η οποία ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τις τελευταίες δεκαετίες, θα μπορούσε να έχει τρομερή επίδραση σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα μπορούσαν να υπάρξουν δυνητικά σημαντικές συνέπειες για το εξωτερικό εμπόριο, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της deVere συνεχίζει: «Η κρίση Covid της Κίνας και οι μέχρι στιγμής αποτυχημένες προσπάθειες να την σταματήσουν, τροφοδοτούν επίσης θερμές παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις διαταράσσοντας περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού στο «εργοστάσιο του κόσμου».
Η Σαγκάη, ως το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, έχει ήδη τσακιστεί και σε ολόκληρη την περιοχή εκτιμάται ότι το εμπόριο παγκόσμιων εμπορευμάτων αξίας 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι αντιμέτωπο με μήνες σοβαρής αναστάτωσης.
Είναι πιθανό ότι οι βιομηχανίες τεχνολογίας και αυτοκινητοβιομηχανίας θα πληγούν περισσότερο από τις πρόσθετες πιέσεις στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού».
Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται στην Κίνα, ο Nigel Green λέει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επανεξετάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους «ακόμα και αν είχαν προηγουμένως διαφοροποιηθεί επαρκώς σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, τομείς και περιοχές».
Ένα σωστά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μειώνει τον συνολικό κίνδυνο επειδή ορισμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα ωφεληθούν ανεξάρτητα από το τι παίζει. Θεωρείται σχεδόν παγκοσμίως ως το καλύτερο όπλο ενός επενδυτή ενάντια σε οποιονδήποτε οικονομικό αντίκτυπο.
Ένας καλός διαχειριστής κεφαλαίων θα βοηθήσει τους επενδυτές να αναζητήσουν τις ευκαιρίες και να μετριάσουν τους πιθανούς κινδύνους όπως και όταν παρουσιάζονται, προκειμένου να οικοδομήσουν και να προστατεύσουν τον πλούτο τους.
Για παράδειγμα, ακόμη και με πιθανούς αντίθετους ανέμους στον ορίζοντα για ορισμένους τομείς όπως η τεχνολογία, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι συνετοί. Εν ολίγοις, άλλες μετοχές μπορεί αυτή τη στιγμή να φαίνονται πιο ευνοϊκές, αλλά ποιος μπορεί να θεωρήσει ότι η Amazon, η Microsoft, η Apple και η Tesla δεν είναι επίσης εταιρείες του μέλλοντος;»
Και καταλήγει: «Θα παροτρύνω τους επενδυτές, για τη δική τους ησυχία, να αναθεωρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους για να διασφαλίσουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr