Πρακτικά δεν υπάρχει ουδεμία πρόοδος στο εγχείρημα διάσωσης της MLS Πληροφορικής , όμως οι πρακτικές της εταιρείας του ιδρυτή και βασικού μετόχου Γιάννη Καματάκη έφθασαν μέχρι τη Βουλή. Σε ερώτηση που κατατέθηκε προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, γίνονται σοβαρές καταγγελίες για την ασυνεπή στάση της εταιρείας απέναντι σε εργαζόμενούς της. Γίνεται λόγος για εξώθηση σε παραίτηση της πλειονότητας των εργαζομένων, για μη καταβολή αποζημιώσεων και δεδουλευμένων, για πληρωμές μόνο του τμήματος του μισθού που αντιστοιχεί στο ποσό του προγράμματος Συν-Εργασία και άλλα πολλά. Μάλιστα, γίνεται λόγος για την υποβολή μηνύσεων από ομάδα εργαζόμενων.
Ρόλο «λευκού ιππότη» για τη διάσωση της ιστορικής οινοποιίας «Ι. Μπουτάρης & Υιός», με τη συνδρομή και της Premia Properties, επιχειρεί να αναλάβει η σουηδική Sterner Stenhus του ομογενούς επιχειρηματία κ. Ηλία Γεωργιάδη. Εφόσον οι σχετικές συζητήσεις στεφθούν με επιτυχία, η μεν Sterner Stenhus θα αποκτήσει μετοχική συμμετοχή και διοικητικό ρόλο στην «Μπουτάρης», η δε Premia Properties θα αποκτήσει το σύνολο των ακινήτων της οινοποιίας. H Premia θα εισπράττει ενοίκια από την εταιρεία που θα προκύψει μετά τη διαδικασία εξυγίανσης της «Μπουτάρης», τα οποία ετησίως υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε επίπεδο μεγαλύτερο του 1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα αποκτήσει πρόσβαση και σε ακίνητα σημαντικού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως, για παράδειγμα, εκτάσεις στη Σαντορίνη και στην Κρήτη. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και άλλα ακίνητα της εταιρείας, όπως π.χ. η έδρα της στο Πικέρμι και το οινοποιείο της Νάουσας, που είναι από τα μεγαλύτερα του είδους του. Η «Μπουτάρης» διαθέτει επίσης ακίνητο και στην περιοχή της Νεμέας.
Tην απόφαση των δικαστηρίων αναμένουν οι 2 εισηγμένες Βαράγκης και Sato που είναι υπερχρεωμένες και προσμένουν στην είσοδο νέων αγοραστών σε περίπτωση που εγκριθούν δικαστικά τα σχέδια εξυγίανσης που έχουν υποβάλλει οι διοικήσεις τους σε συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών τους. Στην ουσία, τα σχέδια προβλέπουν τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους σε τρίτες εταιρείες διαφορετικών μετοχικών συμφερόντων.
Στην περίπτωση της Γ.Ε. Δημητρίου, μια πιθανή δικαστική έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης δίνει τη δυνατότητα στην εισηγμένη εταιρεία -που βρίσκεται εδώ και περίπου δύο χρόνια εκτός διαπραγμάτευσης- να συνεχίσει η ίδια τη δραστηριότητά της και στους μετόχους της την ελπίδα ότι σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να ανακτήσουν ένα σημαντικό τμήμα της αρχικής τους επένδυσης. Συγκεκριμένα, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει μεγάλο κούρεμα και επιμήκυνση υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με αύξηση κεφαλαίου που θα καλύψει η Quest Holdings αποκτώντας παράλληλα και την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης.
Για τη περίπτωση της Yalco βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με στόχο την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της εισηγμένης εταιρείας (που θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» δανείων) μέσα από τη χρήση της ακίνητης περιουσίας της. Η ολοκλήρωση μιας τέτοιας προσπάθειας θα έδινε τη δυνατότητα στη διοίκηση της Yalco να επικεντρωθεί στην ανάταξη των λειτουργικών της επιδόσεων.
Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκεται η διοίκηση της νηματουργίας Βαρβαρέσος, προκειμένου μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες να υποβάλει σχέδιο εξυγίανσης με σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών της. Η διοίκηση της Βαρβαρέσος βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, πράγμα που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι δεν υπάρχει έως σήμερα κάτι το χειροπιαστό που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η βορειοελλαδίτικη εταιρεία με αρνητικά ίδια κεφάλαια, καθαρό δανεισμό 14,5 εκατ. και υπόλοιπο 18 εκατ. προς τη ΔΕΗ έχει αποκτήσει ολιγόμηνη προστασία έναντι των πιστωτών της, λόγω δικαστικής αίτησης λήψης προληπτικών μέτρων που υπέβαλε πρόσφατα. Η τρέχουσα κατάσταση για τη Βαρβαρέσος είναι ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς μεταξύ άλλων, στις 30 Ιουνίου του 2021 εμφάνιζε αρνητικά ίδια κεφάλαια (-13,6 εκατ. ευρώ) καθαρό χρέος προς τις τράπεζες 14,5 εκατ. ευρώ και ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο προς τη ΔΕΗ ύψους 18,4 εκατ. ευρώ.
Εξ’ ίσου επώδυνο στοιχείο είναι το ότι η εταιρεία, λειτουργώντας σε ένα περιβάλλον ελλιπούς ρευστότητας και έντονης αβεβαιότητας, δεν είχε τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί τη θετική περυσινή συγκυρία για τον κλάδο της νηματουργίας (αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, διευρυμένα περιθώρια κέρδους λόγω των εξελίξεων στις τιμές βάμβακος και νήματος) με αποτέλεσμα οι ζημίες να συνεχίζονται και τα προβλήματα να διογκώνονται μήνα με το μήνα.
Σε εξίσου δυσχερή θέση βρίσκεται και η Dionic, η οποία με την πάροδο του χρόνου -και χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις πιστώτριες τράπεζες- βλέπει τις επιδόσεις της να μειώνονται, τα χρέη της να διογκώνονται και τα ίδια κεφάλαιά της να καθίστανται ολοένα και περισσότερο αρνητικά. Σύμφωνα με την έκθεση της διοίκησης για τα πεπραγμένα το 2021 <πρέπει να τονιστεί ότι εάν δεν υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης, ως Κεφάλαιο Κίνησης, δεν είναι εφικτή η αναστροφή της πορείας των οικονομικών μεγεθών. Για τον Όμιλο, ανεξάρτητα από την μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας, με δεδομένη την χρηματοοικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας αναχρηματοδότησης ή αναδιάρθρωσης των τραπεζικών δανειακών υποχρεώσεων> αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr