Στις αγορές, η συνεδρίαση της Δευτέρας έδειξε τί θα σημαίνει μια εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία: o δείκτης VIX που αποτυπώνει το φόβο των αγορών εκτοξεύθηκε, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναρριχήθηκαν, οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν, η ισοτιμία του δολαρίου ως προς τα άλλα νομίσματα σημείωσε άνοδο καθώς το αμερικανικό νόμισμα εκλαμβάνεται ως επενδυτικό καταφύγιο και οι μετοχές υποχώρησαν παντού καθώς οι επενδυτές επιζητούσαν την αυξημένη ρευστότητα.
Με τα δεδομένα αυτά, είναι λογικό να εντείνεται ο διπλωματικός πυρετός ώστε να βρεθεί λύση στο Ουκρανικό ζήτημα, με τον καγκελάριο Σολτς να προσφέρει απεριόριστη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία ώστε να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με την τελευταία να πιέζεται να αποσύρει το αίτημα για ενσωμάτωσή της στο ΝΑΤΟ προκειμένου να ικανοποιηθεί ο Πρόεδρος Πούτιν. Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες σε σχέση με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας και της απομάκρυνσης του ενδεχομένου πολεμικών επιχειρήσεων.
Με το γεωπολιτικό κίνδυνο στο ζενίθ, είναι φανερό ότι οι αγορές βρίσκονται σε καθεστώς ομηρείας, με τη μεταβλητότητα να αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο τους. Την ίδια ώρα, η εκτόξευση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 7,5% τον Ιανουάριο, αναγκάζει τον Τζέρομ Πάουελ να επιβεβαιώσει τη βούληση της Federal για επαναλαμβανόμενες αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπισή του. Στον αντίποδα, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα γίνουν «την κατάλληλη στιγμή» καθώς θεωρεί ότι η επάνοδος στην ανάπτυξη συνιστά στην παρούσα φάση προτεραιότητα για τη νομισματική πολιτική.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αναπόφευκτα συγχρονίστηκε με τις διεθνείς αγορές κατά τη συνεδρίαση της γενικευμένης υποχώρησης, με τις συναλλαγές ωστόσο να διευρύνονται. Με τη στρατηγική buy the dip, αγορών δηλαδή μετοχικών τίτλων όταν η υποχώρηση των τιμών εκλαμβάνεται ως ακραία, να υιοθετείται από αρκετούς επενδυτές. Παράλληλα, η Fitch στηρίζει το θετικό outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και θεωρεί ότι το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος λόγω της αύξησης των επιτοκίων θα αντιμετωπιστεί με ευχέρεια καθώς η ανάπτυξη θα φέρει και αυξημένα δημόσια έσοδα. Ταυτόχρονα, οι πιθανές εξαγορές της ΙΟΝ (όμιλος Θεοδωρόπουλου) και του ελληνικού δικτύου της HSBC (Παγκρήτια Τράπεζα), προσθέτουν νέες ψηφίδες στην εμπιστοσύνη ισχυρών επιχειρηματιών σε σχέση με τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο πληθωρισμός ωστόσο του Ιανουαρίου στο 6,2%, εύλογα προκαλεί ανησυχία. Με το Γ.Δ. να επιβεβαιώνει την ισχυρή στήριξη των 950 μονάδων, ενισχύεται η εκτίμηση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του ακόμη και εν μέσω συνθηκών κλιμακούμενου γεωπολιτικού κινδύνου!
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr