Ειδικότερα, τα βασικά οικονομικά μεγέθη και δείκτες της Εταιρείας για το εννεάμηνο 2021 έχουν διαρθρωθεί ως εξής:
- Ο κύκλος εργασιών κατά την τρέχουσα περίοδο σημείωσε αύξηση 188,61% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 4.081.252 ευρώ. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020 οι συνολικές πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 2.157.389 ευρώ.
- Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBIT) της εταιρείας κατά την τρέχουσα περίοδο διαμορφώθηκαν σε κέρδη € 944.467 έναντι ζημιών € (1.070.445) το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
- Το λειτουργικό αποτέλεσμα της Εταιρείας (EBITDA) «αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων», ήταν κερδοφόρο και διαμορφώθηκε σε 1.693.084 ευρώ, έναντι ζημιογόνου αποτελέσματος (441.165) ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει ότι η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού το 2021, η θεαματική άνοδος όλων των δεικτών ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, όπως γνωρίζουμε πλέον βάσει των στατιστικών δεδομένων, είναι μια πραγματικότητα. Η Ελλάδα, ως ασφαλής προορισμός εν μέσω μιας οικουμενικής ανασφάλειας, κατόρθωσε να αναβαθμίσει τη θέση της έναντι ανταγωνιστικών χωρών, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου.
Αυξημένη κατά 89,0% ήταν η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021. Αυξημένη ήταν επίσης η ταξιδιωτική κίνηση τον Σεπτέμβριο, με 3 εκατ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 124,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.
Κατακόρυφη ήταν επίσης η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων τον Σεπτέμβριο «αγγίζοντας» τα 2,175 δισ. ευρώ, από 867 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Έτσι τον Σεπτέμβριο ο τουρισμός «έπιασε» το 75% των εσόδων του 2019, όταν τα τουριστικά έσοδα είχαν ανέλθει στα 2,886 δισ. ευρώ.
Σε επίπεδο εννιαμήνου οι επιδόσεις του τουρισμού κινήθηκαν επίσης ανοδικά, σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Σε επίπεδα υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι και κοντά στο 54% των προ πανδημίας επιδόσεων κινήθηκαν τα έσοδα του τουρισμού το πρώτο 9μηνο του έτους. Η ισχυρή δυναμική συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Αναλυτικότερα, τον φετινό Σεπτέμβριο οι εισπράξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο ανήλθαν στα 2,175 δισ. ευρώ από 886 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και έναντι 2,886 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019. Συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου είχαμε έσοδα της τάξης των 8,757 δισ. ευρώ έναντι μόλις 3,660 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Προ πανδημίας, στο 9μηνο του 2019 δηλαδή, οι εισπράξεις ήταν στα 16,107 δισ. ευρώ.
Παρά όμως τις πρόσφατες βελτιώσεις, τα άνισα ποσοστά εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο και τα νέα στελέχη του COVID-19 θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτή την ανάκαμψη. Η οικονομική πίεση που προκαλείται από την πανδημία θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τη ζήτηση για ταξίδια, η οποία επιδεινώθηκε από την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού.
Η ασφαλής επανέναρξη του διεθνούς τουρισμού θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συντονισμένη ανταπόκριση μεταξύ των χωρών, όσον αφορά στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τα εναρμονισμένα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής και την αποτελεσματική επικοινωνία για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα σε ορισμένες περιοχές.
Η Διοίκηση της Εταιρείας με εξαιρετικά υψηλό αίσθημα ευθύνης, απέναντι στους πελάτες της, στους εργαζόμενους, στους προμηθευτές, στους συνεργάτες της και στους επενδυτές, παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την ασθένεια του κορωνοϊού (COVID-19), μελετώντας τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη χρηματοοικονομική θέση, τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα της Εταιρείας. Οι οικονομικές επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης στην παγκόσμια οικονομία και στις συνολικές επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν μπορούν να εκτιμηθούν με εύλογη βεβαιότητα σε αυτό το στάδιο, λόγω αφενός του ρυθμού επέκτασης της έξαρσης της νόσου και αφετέρου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας που προκύπτει από την αδυναμία να προβλεφθεί αξιόπιστα το αποτέλεσμα.
Το ξενοδοχείο President, έχοντας να επιδείξει υψηλούς δείκτες ρευστότητας και αποδοτικότητας, έχει ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα όσον αφορά την αντοχή στην απότομη πτώση των εσόδων και σε μια ενδεχόμενη μακροπρόθεσμη περίοδο μείωσης της ζήτησης.
Με την προσδοκία ότι στο έτος 2022 στην Ελλάδα θα βελτιωθούν οι προοπτικές της οικονομίας εφόσον αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση και θα συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη, η Διοίκηση της Εταιρείας στοχεύει α) στην ανάκτηση και ενίσχυση του κύκλου εργασιών της καθώς και στην επίτευξη αυξημένης κερδοφορίας, ο καθορισμός νέων πακέτων προσφορών, τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και εγκαταστάσεις επιτυγχάνοντας την μείωση των δαπανών του κόστους λειτουργίας και τον εκσυγχρονισμό του ξενοδοχείου, β) την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα Υγείας και Ασφαλείας δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον διαμονής και εργασίας.
Επίσης η σχετική αστάθεια των τουριστικών προορισμών της ευρύτερης περιοχής λειτουργεί ευεργετικά υπέρ του προορισμού Ελλάδα ως ασφαλούς χώρας της Ευρωζώνης. Το ξενοδοχείο μας έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα τη χωρητικότητα, την τοποθεσία και τις ανταγωνιστικές τιμές μπορεί να επιτύχει την αύξηση των μεγεθών του, βελτιώνοντας ταυτοχρόνως και τις χρηματοοικονομικές του επιδόσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr