Η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου μετά από παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου, αλλά και η επίτευξη συμφωνίας για την πολλοστή ανοδική αναθεώρηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, βοήθησε την εξελισσόμενη αντίδραση των μετοχικών αξιών, τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων.
Ειδικά για την Ελληνική οικονομία οι συνεχιζόμενες αναβαθμίσεις της πορείας του φετινού ΑΕΠ από πληθώρα οίκων, αλλά και η εκτίμηση για βελτιωμένα μακροοικονομικά μεγέθη, δίνει βραχυχρόνια τον απαραίτητο αέρα τόσο στην αγορά, όσο και στην κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού Αρμαγεδδώνα που ακόμα βρίσκεται εν εξέλιξη.
Όμως οι πληθωριστικές πιέσεις, ως φυσικό απότοκο τις εκτόξευσης των ενεργειακών τιμών, των Α’ Υλών και του μεταφορικού κόστους, δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Η αρνητική επιρροή του πληθωρισμού, θα γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτή στην καθημερινότητα των καταναλωτών & των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρωζώνη & όχι μόνο, συνεχίζοντας να παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος για την ανάκαμψη των οικονομιών και κανένας δεν πείθεται ότι το φαινόμενο είναι προσωρινό…
Στο πλαίσιο αυτό οι Κεντρικές τράπεζες πρέπει να λύσουν την δύσκολη εξίσωση της τιθάσευσης του πληθωρισμού και του περιορισμού της άπλετης ρευστότητας που χορήγησαν τα τελευταία χρόνια, διασώζοντας το οικονομικό σύστημα και τις αγορές ομολόγων & μετοχών.
Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον η Ελληνική οικονομία, με πρωτοστάτη τον κλάδο του τουρισμού προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα και δείχνει να το καταφέρνει, αφού είναι η 1η ευρωπαϊκή οικονομία που επανέρχεται σε προ covid επίπεδα ΑΕΠ. Απέχει όμως ¼ του δρόμου για να φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης. Το ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν όλες οι εκθέσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο το πρόβλημα του δυσθεώρητου χρέους, την εξάρτηση από την ΕΚΤ και τα διαφορά προγράμματα επαναγορών τίτλων, την εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό & την ευάλωτη δομή της οικονομίας σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον.
Εκτιμούμε ότι όσο αυτοί οι φόβοι υφίστανται παραμένει εγκλωβισμένη η αγορά σε μια πλευρική κίνηση, παρά τα θετικά νέα και τα deal που κυοφορούνται, δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση, εγκλωβισμένη σε χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Επιπλέον αρκετές εταιρίες ήδη έχουν προεξοφλήσει στις αποτιμήσεις τους τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη τους σε σημαντικό βαθμό, αλλά δεν έχουν προεξοφλήσει την αρνητική επίδραση στα κόστη τους από τις επερχόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Έτσι ο τραπεζικός κλάδος, παρά το σημερινό +1,90% έχει διασπάσει καθοδικά την ανοδική σφήνα που είχε σχηματίσει από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και 23/9/21. Μόνο έγκυρη επαναφορά σε εβδομαδιαία βάση πάνω από τις 580 μονάδες θα βοηθήσει και την υπόλοιπη αγορά. Οι 535 μονάδες αποτελούν την 1η σημαντική στήριξη και τυχόν εβδομαδιαία διάσπαση τους, θα αυξήσει την επιφυλακτικότητα και την ταλαιπωρία του κλάδου αλλά και της αγοράς βραχυπρόθεσμα.
Ως αναφορά τον ΓΔ, τεχνικά όσο παραμένει κάτω των 895 μονάδων η εικόνα δεν αλλάζει, δίνοντας αυξημένες πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 852 μονάδων, όπου βρίσκεται & ο ΚΜΟ expo 200 ημερών, σημαντικότατη στήριξη για την αγορά. Μέχρι τότε οι 900 & 935 μονάδες, αποτελούν τα ανοδικά εμπόδια για μια θεαματικότερη συνέχεια.
Αντίστοιχα στο Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 2180 μονάδες πρέπει να διασπαστούν στο κλείσιμο της εβδομάδας, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για προσέγγιση των 2235 μονάδων. Όσο δεν διασπάται το ανωτέρω επίπεδο οι 2100 & 2054 μονάδες αποτελούν τις πρώτες στηρίξεις.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η Μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής οικονομίας παραμένει θετική υπό προϋποθέσεις, με βασικότερες να αποφευχθούν οι κραδασμοί στις Διεθνείς αγορές, να ελεγχθούν οι ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις αλλά και αστάθμητες γεωπολιτικές κρίσεις...
Η εξελισσόμενη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ αλλά και οι φημολογούμενες επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις, μέχρι την ολοκλήρωση τους αποτελούν τροχοπέδη σε περαιτέρω πιέσεις της αγοράς. Για την συνέχεια όμως η απορρόφηση τόσο μεγάλης ρευστότητας από το σύστημα, μπορεί να αυξήσει τις μεσοπρόθεσμες πιέσεις μέχρι τέλους έτους, αυξάνοντας την μεταβλητότητα.
Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε αυξημένη επιφυλακή, επικεντρώνοντας επιλεκτικά το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, και ωφέλειες από τυχόν πληθωριστικές πιέσεις.
Επιμένουμε ότι τα δύσκολα ως αναφορά τις πληθωριστικές πιέσεις είναι μπροστά μας και ο «κίτρινος πυρετός» των κινεζικών εταιριών ακινήτων είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο…
Λουκάς Παπαιωάννου
Economist / Corporate Advisor
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr