Εξελίξεις που αποτελούν αξιοσημείωτους θετικούς καταλύτες, ενώ την ίδια ώρα 22 εταιρείες (μη συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) έχουν δημοσιοποιήσει εξαμηνιαία κέρδη €904,9 εκ. έναντι ζημιών €132,8 εκ. πέρσι, ενώ την ίδια ώρα οι συστημικές τράπεζες εμφανίζουν αισθητή βελτίωση στους δείκτες ΜΕΔ και κεφαλαιακής επάρκειας, με τη Eurobank να αναγγέλλει την πιθανότητα απόδοσης μερίσματος για την χρήση του 2022.
Όμως όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά να αλλάξουν το σκηνικό συναλλακτικής υποτονικότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο με το Γ.Δ. να παραμένει λίγο πάνω από τις 900 μονάδες και να αδυνατεί επί του παρόντος να κινηθεί πάνω από τις 929 μονάδες. Είτε γιατί οι χρόνιες εγχώριες παθογένειες δεν ενθαρρύνουν την αύξηση των συναλλαγών από πλευράς Ελλήνων επενδυτών, παρά τις αυξημένες καταθέσεις ιδιωτών, τα μηδενικά καταθετικά επιτόκια αλλά και την αύξηση του ενεργητικού των θεσμικών επενδυτών ! Είτε γιατί οι ξένοι επενδυτές δεν προχωρούν σε αυτή τη φάση σε αυξημένες τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο τηρώντας στάση αναμονής ενόψει της οριστικοποίησης της πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών για τις παρεμβατικές κινήσεις τους στις αγορές ομολόγων.
Με τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει δια της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 11/9, τον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογηθεί η επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης μετά το φθινόπωρο, καθώς ο αυξημένος τουρισμός του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου θα συντηρήσει υψηλές επιδόσεις του ΑΕΠ και κατά το 3ο τρίμηνο. Με την υγειονομική κρίση να συνεχίζει να συνιστά απειλή για την οικονομία λόγω του σχετικά χαμηλού ακόμη ποσοστού εμβολιασμένων στο σύνολο του πληθυσμού. Την ίδια ώρα, το εκτεταμένο κύμα ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα απειλεί να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό και να συρρικνώσει το διαθέσιμο εισόδημα ευρέων κοινωνικών στρωμάτων αν δεν υπάρξουν άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Στις διεθνείς αγορές, οι δείκτες συνεχίζουν να καταγράφουν τις υψηλές πτήσεις τους. Πυκνώνουν όμως οι φωνές εκείνων που θεωρούν ότι η πληθωριστική απειλή μέσω των ανατιμήσεων του φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών αλλά και οι αρρυθμίες της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν θα ξεπεραστούν τόσο γρήγορα. Με το Ρουμπινί μάλιστα να θεωρεί ότι είναι πιθανή η διαμόρφωση σκηνικού στασιμοπληθωρισμού στο βαθμό που οι παρεμβατικές κινήσεις δεν πετύχουν στο εγγύς μέλλον τη δρομολόγηση ταχύτερων ρυθμών μεγέθυνσης στην παγκόσμια οικονομία, εξέλιξη που θα προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές. Και αν οι απόψεις του Ρουμπινί αποπνέουν απαισιοδοξία, υπενθυμίζω ότι ήταν από τους ελάχιστους που πρόβλεψαν την χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008!
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr