Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ υπέγραψε την 1η σύμβαση που θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά την προέκταση του Ε65. Την ίδια ώρα, οι χρηματικές διανομές της ΕΥΔΑΠ και του ΟΛΘ διαμορφώνουν μερισματικές αποδόσεις πάνω από 5%, ενώ την ίδια ώρα η μεν ΕΥΔΑΠ επιταχύνει την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος €1 δισ. μετά τη συμφωνία με το δημόσιο για το νερό και ο ΟΛΘ συνεχίζει το δικό του.
Την ίδια ώρα, ξεκίνησε το εγχείρημα της ΑΜΚ ύψους €800 εκ. της Alpha Bank με το 80% της έκδοσης που αφορά τους διεθνείς επενδυτές να καλύπτεται άμεσα. Χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανάλογη κινητικότητα για το 20% των Ελλήνων ιδιωτών παρά την «κατά προτεραιότητα κατανομή για όσους ήταν μέτοχοι ως τις 24/6», αποτέλεσμα της ειδικών χαρακτηριστικών διαδικασίας που έχει επιλεγεί. Παρ΄ όλα αυτά, εκτιμάται ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς με τη συμμετοχή των επενδυτών εξωτερικού να είναι αυξημένη και την Τράπεζα να μπορεί να στοχεύει σε αυξημένη πιστωτική επέκταση στη συνέχεια, ενόψει των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών λόγω της προσδοκώμενης επιτάχυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης.
Ωστόσο, η εικόνα του χρηματιστηρίου τις τελευταίες ημέρες είναι αναντίστοιχη με τα παραπάνω: η συναλλακτική καχεξία έχει γίνει καθημερινότητα και η πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γ.Δ. κάτω από τις 900 μονάδες σε συνέχεια της πολυήμερης συσσώρευσης, συνιστά την τελευταία εξέλιξη. Με την εξήγηση να έρχεται από τις ασύμμετρες εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας: η μετάλλαξη «Δέλτα» αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για επάνοδο της υγειονομικής κρίσης, με το ενδεχόμενο των περιοριστικών μέτρων να επανέρχεται. Έτσι, οι προσδοκώμενες αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις για τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες μετατίθενται για τους επόμενους και το σενάριο για θετικό ως υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης στο 2ο και 3ο τρίμηνο αδυνατίζει. Με την Τράπεζα της Ελλάδος να μεταφέρει συγκρατημένη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2021 διαμορφώνοντας την πρόβλεψή της στο 4,2% όταν οι διεθνείς οίκοι έφταναν ακόμη και πάνω από το 6% τις προηγούμενες ημέρες!
Με τις εξελίξεις για την οικονομία να συγχρονίζονται με την κινούμενη άμμο των υγειονομικών δεδομένων, οδηγούμαστε στην επάνοδο αυξημένης αβεβαιότητας και στο χρηματιστήριο. Είναι επομένως πιθανό να υπάρξει μια σύντομη περίοδος κατά την οποία η υπεροπλία των πωλητών να οδηγήσει το Γ.Δ. χαμηλότερα με τις 870 μονάδες να συνιστούν ιδιαίτερα ισχυρό όριο στήριξης, καθώς δεν αμφισβητείται το μεσομακροπρόθεσμα θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας με τους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης.
Την ίδια ώρα, οι διεθνείς αγορές κινούνται με νευρικότητα, τόσο εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας που προαναφέρθηκαν όσο και λόγω της συντηρούμενης καχυποψίας για το ενδεχόμενο αλλαγής της υπερ - χαλαρής νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών, στο βαθμό που δεν τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Με τις συνθήκες συνεννόησης ωστόσο να βαίνουν βελτιούμενες μειώνοντας τη γεωπολιτική αστάθεια, καθώς ακόμη και η Ε.Ε. επιθυμεί να επαναφέρει το διάλογο με τη Ρωσία, προκαλώντας ωστόσο προσώρας το veto των χωρών της Βαλτικής. Σκηνικό που επιτρέπει να συνεχίζεται η καταγραφή ιστορικά υψηλών επιδόσεων στους δείκτες της Wall Street!
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr