Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα οι μετοχές υπό επιτήρηση αποτελούν το 20% των συνολικών μετοχών δηλαδή 1 στις 5 μετοχές βρίσκεται σ αυτή τη κατηγορία. Πρόκειται για μία θλιβερή εικόνα της αγοράς τη στιγμή που η κυβέρνηση στοχεύει στην αναβάθμιση του θεσμού για να προσελκύσει επενδυτές.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όσο και να περιμένει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ανακάμψουν οι εισηγμένες που είναι σε καθεστώς επιτήρησης τα γεγονότα δείχνουν ότι ούτε κεφάλαια έχουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις των ιδίων τους κεφαλαίων και οι τράπεζες πιέζουν ασφυκτικά για να ξεφορτωθούν τα δάνεια τους.
Ωστόσο για 2 από τις 28 εταιρίες που είναι σ αυτό το καθεστώς οι εξελίξεις τις τελευταίες μέρες ήταν είναι θετικές και αναφερόμαστε στην <Ναυτεμπορική> και την <Γ.Ε.Δημητρίου>.
Πιο συγκεκριμένα τη <Ναυτεμπορική> απέκτησε η εταιρεία «Ζοfrank Holding co ltd» που φέρεται να είναι συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη που πλειοδότησε στον πλειστηριασμό για την αγορά της ιστορικής εφημερίδας και του διαδικτυακού ιστότοπου αντί του ποσού των 7.000.000 ευρώ.
Για την εισηγμένη <Γ.Ε.Δημητρίου> που αντιμετωπίζει υψηλό δανειακό χρέος εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής η Quest Holding συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και να εξακολουθήσει τη δραστηριότητα και την λειτουργία της. Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά στη διευθέτηση και αναδιάρθρωση των οφειλών της "Γ.Ε. Δημητρίου Α.Ε.Ε.", οι οποίες με ημερομηνία 31/12/2020 ανέρχονταν σε 48.837.414,17 ευρώ, δυνάμει των ειδικότερων όρων και συμφωνιών που περιλαμβάνονται σε αυτή. Οι εν λόγω οφειλές, εφόσον η Συμφωνία επικυρωθεί ως έχει θα περιορισθούν σε ποσό έως 18.400.000 ευρώ.
Τα καλά νέα όμως σταματούν εδώ. Διότι από τις 26 υπόλοιπες εισηγμένες υπό καθεστώς επιτήρησης οι 10 τουλάχιστον φλερτάρουν με τα όρια της πτώχευσης εάν δεν βρούνε χρηματοδότη. Για παράδειγμα η ΑΕΓΕΚ είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας έχοντας ενημερωθεί εξωδίκως από την Alpha Bank αφού έχει οφειλές συνολικού ύψους 186 εκατ. ευρώ που είναι ληξιπρόθεσμες και άμεσα απαιτητές.
Ανάλογη περίπτωση εισηγμένης που παραπαίει λόγω χρεών είναι η Προοδευτική η οποία όχι μόνο δεν ανακοινώνει ισολογισμούς τα τελευταία χρόνια αλλά κατά καιρούς εμφανίζεται από παπαγαλάκια ότι θα χρησιμοποιηθεί ως κέλυφος για να εισέλθουν στο Χρηματιστήριο επιχειρηματικοί όμιλοι. Εξέλιξη όμως που δεν επιβεβαιώνεται.
Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκεται και η ακτοπλοϊκή εταιρία ΑΝΕΚ καθώς οι πιστώτριες τράπεζες της ΑΝΕΚ (Πειραιώς, Alpha, Εθνική) ζητούν άμεσα να προωθηθούν κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, ώστε να καταστεί εκ νέου θετική η καθαρή της θέση και να αποπληρωθεί η ληξιπρόθεσμη από το 2018 δόση δανείου.
Η πορεία των πραγμάτων απέδειξε ότι η αναδιάρθρωση δανείων του 2017 δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς το ύψος των υποχρεώσεων παρέμεινε δυσθεώρητο σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη και την καθαρή της θέση. Στο τέλος του 2018 ο καθαρός δανεισμός έφθανε στα 251,4 εκατ. ευρώ, με EBITDA μόλις 14,6 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Σύμφωνα με τους ετήσιους ισολογισμούς του 2019, τον υψηλότερο καθαρό δανεισμό (594 εκατ. ευρώ) έχει η Ιντραλότ, η οποία πλέον έχει αρνητική καθαρή θέση 93,3 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση έχει ανακοινώσει πως έχει προσλάβει συμβούλους για αναδιάρθρωση. Η Βιοτέρ οφείλει 149 εκατ. ευρώ και έχει μηδενικό τζίρο και αρνητική καθαρή θέση 95 εκατ. ευρώ. Η Λιβάνης και η Κρέκα έχουν επίσης αντίστοιχα θέματα και η λύση και εδώ είναι κούρεμα και αύξηση κεφαλαίου διαφορετικά αντιμετωπίζουν θέμα χρεοκοπίας. Η εισηγμένη Ευρωσύμβουλοι επίσης δείχνει βελτίωση, η οποία αν συνεχιστεί θα μπορούσε να βγάλει τη μετοχή από την επιτήρηση. Βελτίωση εμφανίζει και η Lavipharm και η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη στη γενική συνέλευση, όμως θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια ή αύξηση κεφαλαίου για να βελτιωθεί η καθαρή θέση. Η Frigoglass μετά την αναδιάρθρωση εξακολουθεί να έχει αρνητική καθαρή θέση 84,8 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 230 εκατ. ευρώ. Η Dionic με αρνητική καθαρή θέση 49,5 εκατ. ευρώ χρωστάει 36 εκατ. ευρώ. Η Yalco είναι μία περίπτωση όπου η ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων ακόμα και σε καλές τιμές δε φτάνει για να πληρώσει τα 43,5 εκατ. ευρώ. Η Ελγέκα έβγαλε κέρδη αλλά πρέπει να συνεχιστεί η βελτίωση ώστε να υπάρξει απομόχλευση. Στην Βαρβαρέσος τα δάνεια μπορεί να είναι μόλις 13 εκατ. ευρώ αλλά για το μέγεθος της εταιρείας δεν είναι λίγα. Στην Audio Visual οι βασικοί μέτοχοι τοποθετούν αδιαλείπτως κεφάλαια αλλά οι ζημιές είναι υψηλές. Στην Ακρίτας έγινε αναδιάρθρωση αλλά η καθαρή θέση είναι αρνητική και οι ζημιές μεγάλες.
Πότε εισέρχεται μία εταιρία σε καθεστώς επιτήρησης
Σε κάθε περίπτωση, για την υπαγωγή μιας εταιρείας σε καθεστώς επιτήρησης θα πρέπει να συντρέχει ένας από τους παρακάτω λόγους: α) Αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων σε τρεις συνεχόμενες χρήσεις, β) Αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων κατά την τελευταία χρήση μεγαλύτερα σε απόλυτο νούμερο από τα αντίστοιχα αποτελέσματα της χρήσης που προηγήθηκε, γ) Αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων κατά την τελευταία χρήση σε απόλυτο μέγεθος μεγαλύτερα από το 20% του κύκλου εργασιών της εταιρείας, δ) Κύκλο εργασιών κάτω από 3 εκατ. ευρώ και ε) Αρνητικά ίδια κεφάλαια.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr