Την ίδια στιγμή ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ξένων funds, ενώ και οι διοικήσεις δεν παραγνωρίζουν ότι η κρίση είναι διεθνής αλλά με πρωτοβουλίες τους επιχειρούν να προελκύσουν μακροπρόθεσμους ξένους επενδυτές.
Στελέχη της Citigroup και της Morgan Stanley αναφέρουν στο «R» ότι «η βασική αιτία για την καθυστέρηση ή επιμήκυνση του χρόνου ανάρρωσης των αγορών είναι ότι λόγω της σύνθεσης των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν ορισμένα funds, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα σταματήσει το μπαράζ των προειδοποιήσεων ή χρεοκοπιών. Οι εξελίξεις με την ενεργοποίηση των funds της BNP Paribas είναι θετικές αλλά δεν κλείνει ο κύκλος της αβεβαιότητας. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι οι αγορές έχουν κατανοήσει τον πυρήνα του προβλήματος και λαμβάνουν μέτρα, παρεμβατικά όπως οι κεντρικές τράπεζες ή διαχειριστικά από τα funds. Όμως επειδή για τις αγορές ήταν ένα σοκ, οι χρεοκοπίες μια περίοδο χρηματιστηριακής ευφορίας η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα είναι πιο αργή όπως και η ανάρρωση των αγορών».
Για την Citigroup η ημερομηνία ορόσημο όπου οι αγορές θα επιχειρήσουν να ξεπεράσουν με πιο επιταχυνόμενο ρυθμό τα προβλήματα θα είναι η 18 Σεπτεμβρίου όπου η FED θα μειώσει κατά 0,25% ή κατά 0,50% τα επιτόκια παρέμβασης στέλνοντας ένα παγκόσμιο μήνυμα στις αγορές.
Κατά την Citigroup ο χρόνος ανάρρωσης των αγορών θα διαρκέσει από 1 έως 1,5 μήνες. Στελέχη της Morgan Stanley αναφέρουν ότι ίσως τελικά ο χρόνος ανάρρωσης των αγορών να διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα το πολύ έως 2 μήνες και συμφωνούν ότι οι κινήσεις της FED θα διαδραματίσουν ρόλο.
Προβληματισμός στους τραπεζίτες
Η εξωγενής κρίση που επηρεάζει κυρίως τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών έχει προβληματίσει τους Έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι αναφέρουν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις χρηματιστηριακά όχι γιατί οι ξένοι προβληματίζονται για την Ελλάδα, αλλά κυρίως γιατί ως παγκόσμια χαρτοφυλάκια προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις ώστε να καλύψουν τις απώλειες τους.
Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής κινείται περί τα 19,2 δισ. ευρώ. Η διοίκηση δεν στηρίζει τη μετοχή και ποντάρει ότι λόγω των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου θα υπάρξει επανάκαμψη μακροπρόθεσμων επενδυτών. Τα κέρδη θα ανέλθουν στα 880 με 885 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 61% με 62% περίπου.
Στην Alpha Βank έχουν υπάρξει και επαναγορές μετοχών ώστε να στηριχθεί η μετοχή ωστόσο μετά την ξαφνική άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας η Alpha διατηρεί τις ισορροπίες έναντι των ανταγωνιστών της.
Οι συστηματικές πιέσεις στην Eurobank και την Πειραιώς αποδίδονται αποκλειστικά στις αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν ύψους 1,2 και 1,35 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Έχει κατ΄ επανάληψη τονιστεί ότι η χρονική συγκυρία δεν ευνοεί τις αυξήσεις κεφαλαίου. Η Eurobank αλλά και η Πειραιώς θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ωστόσο κατά το πιθανότερο σενάριο θα καλύψουν τελικά τις αυξήσεις κεφαλαίου ποντάροντας στα θετικά χρηματοοικονομικά τους μεγέθη. Η Πειραιώς έχει ανακοινώσει τον χρόνο υλοποίησης της αύξησης σε αντίθεση με την Eurobank που «καθυστερεί» για ευνόητους λόγους.
Σημειώνεται ότι σε αύξηση κεφαλαίου 210,19 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει και η Geniki Bank. Η αύξηση κεφαλαίου θα ξεκινήσει κατά το πιθανότερο σενάριο προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Τράπεζα Κύπρου δεν μπορεί να επαναγοράσει μετοχές της όμως σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα αγοράζει η Marfin η οποία πλέον κατέχει το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Marfin έχει αγοράσει κατά βάση στα 11,20 ευρώ το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής της. Σε αυτές τις τιμές κερδίζει μόνο 23 εκατ. ευρώ όταν για το ίδιο πακέτο η Πειραιώς κέρδισε 152 εκατ. ευρώ. Αρα σε αυτά τα επίπεδα η Marfin δεν θα πωλήσει. Η μετοχή της MIG αποτελεί μια σταθερά στο ΧΑ αφού λόγω της στήριξης διαπραγματεύεται στα 6,7 ευρώ.
Π. Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr