Αντίστοιχα στο Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης η ανοδική διάσπαση των 2170 μονάδων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προσέγγιση της ζώνης 2250-2280 μον. Οι 2180 και 2164 μονάδες είναι οι κοντινές στηρίξεις του FTSE25.
Η διατήρηση του θετικού momentum των ξένων αγορών, αλλά και τα προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών εταιριών με μεγάλη συμμετοχή σε κλάδους που θα έχουν σημαντικό μερίδιο του πακέτου ανασυγκρότησης, υποβοηθούν την αισιοδοξία που είναι διάχυτη στην Ελληνική αγορά. Σηματωρός για την συνεχεία θα αποδειχθεί η αύξηση κεφαλαίου της ΠΕΙΡ, που παρά την μέχρι τώρα αρνητική εικόνα, τόσο επί της διαδικασίας όσο και της εξαΰλωσης για πολλοστή φορά της κεφαλαιοποίησης της, λόγω της χαμηλής τιμής ΑΜΚ που διαρρέεται, εκτιμούμε ότι θα προσελκύσει κεφάλαια, με το μεγάλο ερώτημα να είναι τι θα απομείνει για τους μικροεπενδυτές…
Επιπλέον τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά αν λάβει κανείς υπόψη του τις συνθήκες που επικρατούν ακόμα και σήμερα, ενώ αρκετές από αυτές δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για το 2ο εξάμηνο του 2021 & το 2022, σε ένα εξομαλυμένο οικονομικό περιβάλλον.
Μακροσκοπικά το επικείμενο άνοιγμα της αγοράς, κυρίως του Τουριστικού κλάδου, αλλά και η εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, παρά προβλήματα που εμφανίζονται ως αναφορά την επικινδυνότητα των εμβολίων, είναι μονόδρομος και μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει στην πληγείσα ελληνική οικονομία.
Όμως αν και η αισιοδοξία περισσεύει, πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά, γιατί οι προϋπάρχουσες ανοικτές πληγές μπορούν ξαφνικά να αυξήσουν την μεταβλητότητα των τιμών, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Τα γεωπολιτικά προβλήματα παραμένουν οξυμένα και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την συνέχεια, αλλά και τις επιπτώσεις από κυρώσεις ή εμπορικές διενέξεις που φαντάζουν αρκετά πιθανές ( Ουκρανία-Ρωσία, ΗΠΑ-Κίνα, Ισραήλ-ΙΡΑΝ, Τουρκία) .
Το πρόβλημα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά και η παραμονή των Αμερικανικών yield’s σε κρίσιμα επίπεδα (1,60-1,75% η 10ετία), θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανησυχία & την αστάθεια. Όμως τα αναγγελλόμενα πακέτα τρισεκατομμυρίων ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, αλλά και τα συνεχιζόμενα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ( σήμερα λιανικές πωλήσεις), λειτουργούν προς το παρόν καταπραϋντικά, παρά το γεγονός ότι οι πλειονότητα των αποτιμήσεων των αμερικανικών μετοχών βρίσκονται στο άνω εύρος της διακύμανσης αρκετών ετών, με πρωτοστάτες τις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας & τις τράπεζες. Σε αντίθεση οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφανίζονται φθηνότερες, αλλά & τεχνικά υπόσχονται καλύτερη συνέχεια αν δεν παρουσιαστούν ξαφνικά «Ρωσικοί Μαύροι κύκνοι»..
Αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής για την συνέχεια της πορείας των αγορών:
- το φλερτάρισμα της Κινέζικής αγοράς με καθοδική διάσπαση μακροχρόνιου σχηματισμού (China-50 16.650μον), που οφείλεται κυρίως στην κρατική προσπάθεια ελέγχου & αποφόρτισης των αποτιμήσεων του ασιατικού γίγαντα, που μπορεί όμως να αποτελέσει ένα απρόσμενο λόγο ανησυχίας για τις αγορές.
- Τη σημαντική άνοδο βασικών πρώτων υλών, αγροτικών προϊόντων αλλά και των ναύλων μεταφοράς, που αν δεν αποκλιμακωθεί σύντομα θα να μεταφερθεί στην κατανάλωση.
Συμπερασματικά «όταν θέλουν οι αγορές» τίποτα δεν μπορεί να τις σταματήσει, μέχρι να αλλάξουν γνώμη και προς το παρόν συνεχίζουν να βλέπουν νέα υψηλά..
Συνεπώς βάσει των τα τεχνικών εργαλείων μας ακολουθούμε την τάση, έστω και αν ήδη εμφανίζονται αρνητικές αποκλίσεις. Παραμένουμε σε αυξημένη επαγρύπνηση και επικεντρωνόμαστε σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, που θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στο αναμενόμενο πακέτο επανεκκίνησης της Ε.Ε..
Τυχόν τεχνική διόρθωση, θα πρέπει να λαμβάνεται ως ευκαιρία τοποθετήσεων, για μετοχές με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένα τεχνικά επίπεδα. Έχοντας πάντα σαφή επενδυτική στρατηγική & χρονικό ορίζοντα, πρέπει οι επενδυτές να ισορροπήσουν μεταξύ «Αισιοδοξίας» & «Μαύρων Κύκνων»..
Λουκάς Παπαιωάννου
Economist / Corporate Advisor
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr