Ιδιαίτερα καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Υπουργός Οικονομίαςτων ΗΠΑ Henry Paulson,, ο οποίος, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το πρόσφατο sell off στη Wall, επισημαίνει ότι «οι μαζικές ρευστοποιήσεις στην αμερικανή κεφαλαιαγορά δεν θα επιφέρουν οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική οικονομία αντέχει στους κραδασμούς».
Οπως ανέφερε ο κ. Paulson, «η καταιγίδα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές έρχεται όταν η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ υγιής και με ισχυρά θεμελιώδη».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο William Poole, πρόεδρος του St. Louis της FED, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες διαβεβαιώνει ότι «δεν απειλεί η κρίση στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας» και επισημαίνει ότι μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων θα αποτελούσε συμφορά.
Ο κ. Poole ανέφερε ακόμη ότι «κανείς δεν έχει πει μέχρι στιγμής ότι ο ουρανός πέφτει», υποδηλώνοντας ότι η μείωση των επιτοκίων, την οποία αναμένουν traders και οικονομολόγοι, το Σεπτέμβριο, δεν είναι τόσο βέβαιη.
Σύμφωνα με τον κ. Poole, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς ότι η αναστάτωση στην αγορά μεταβάλλει την πορεία της οικονομίας με οποιονδήποτε θεμελιώδη τρόπο. «Εάν η FED ενεργούσε ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν φαίνεται να υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις, τότε ξεκάθαρα, οι αγορές θα έλεγαν ότι η Κεντρική Τράπεζα αδυνατεί να εφαρμόσει μια πολιτική που βασίζεται σε στέρεα δεδομένα».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του William Poole είναι οι πρώτες από κάποιο επίσημο πρόσωπο της FED μετά την απόφασή της να χορηγήσει χρήματα στο σύστημα.
Για μικρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία κάνουν λόγο και υπουργικά στελέχη πολλών ασιατικών χωρών, τα οποία παρέχουν διαβεβαιώσεις προς πάσα πλευρά ότι η κρίση στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης θα έχει μηδαμινή επίπτωση στις οικονομίες τους.
Ο υφυπουργός Οικονομίας της Νοτίου Κορέας δήλωσε ότι ο αντίκτυπος από την κρίση στην πιστωτική αγορά θα είναι περιορισμένος, επιστρατεύοντας το επιχείρημα ότι το ξεπούλημα των μετοχών στο χρηματιστήριο της Νοτίου Κορέας οφείλεται στην πτώση των διεθνών κεφαλαιαγορών και όχι σε εγχώρια οικονομικά προβλήματα.
Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στην Ασία δεν ακολούθησαν το παράδειγμα της ΕΚΤ και της FED, οι οποίες προέβησαν σε συνεχόμενες «ενέσεις» ρευστότητας, καθώς εκτιμούν ότι οι οικονομίες των χωρών τους είναι ανθεκτικές».
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας John Howard δήλωσε ότι το παγκόσμιο ξεπούλημα θα έχει μερική επίδραση στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.
Παρόμοια, η Taiwan υποβάθμισε το ζήτημα, τονίζοντας ότι η εν λόγω κρίση θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις στις εξαγωγές της χώρας, λόγω του ενισχυμένου διμερούς εμπορίου με την Κίνα.
Τέλος, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας δήλωσε χθες ότι «η χειρότερη κρίση που έχει καταγραφεί στις κεφαλαιαγορές έλαβε τέλος», αν και σήμερα οι ασιατικοί δείκτες «κατρακύλησαν» με τον Nikkei 225 να κλείνει με απώλειες της τάξης του 2,2%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr