Η κρίση πήρε ανησυχητικές διαστάσεις λίγες ημέρες μετά την γνωστοποίηση των προθέσεών τους για αύξηση του βασικού επιτοκίου του δολαρίου και του ευρώ, με στόχο την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.
Τότε, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το Σεπτέμβριο θα έρθει ένα νέο κύμα αυξήσεων στα επιτόκια, ενώ ο διοικητής της FED είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για μείωση των επιτοκίων. Από την πλευρά του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King είχε δηλώσει ότι η αγορά θα αντέξει μια νέα αύξηση, αφού δεν υπάρχει διεθνής χρηματοοικονομική κρίση.
Πριν ξεσπάσει το μίνι κραχ στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, τόσο ο Πρόεδρος της FED όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν δώσει έμφαση στον πληθωρισμό, ο οποίος αποτελεί, κατά τις δικές τους πάντα εκτιμήσεις, το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ απέδιδαν μικρότερη σημασία στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός σταθεροποιητικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια.
Μετά την ελεύθερη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών σε όλες τις αγορές του κόσμου, οι δύο διοικητές φαίνεται να κινούνται στο ρυθμό των πιστωτικών αγορών.
Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, «οι δραματικές κινήσεις στις οποίες οδηγήθηκαν και ενδέχεται να οδηγηθούν περαιτέρω οι κεντρικές τράπεζες, αποτελούν ένδειξη εισόδου των αρκούδων στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές».
Traders και οικονομολόγοι στοιχηματίζουν ότι θα αποφευχθούν εντέλει οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων σε Ευρώπη και Ιαπωνία, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η FED θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση.
Στην Ευρώπη, οι επενδυτές μειώνουν τις πιθανότητες για υψηλότερα επιτόκια στη Βρετανία και την Ευρώπη, ενώ οι traders «βλέπουν» 80% πιθανότητες να προχωρήσει η ΕΚΤ σε αύξηση του επιτοκίου δανεισμού το Σεπτέμβριο, ενώ στις 8 Αυγούστου «έβλεπαν» πιθανότητες που άγγιζαν το 90%.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr