Οπως αναφέρει σε έκθεσή η UBS, παρά την κρίση στα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου, η οποία επεκτάθηκε μετά την ανακοίνωση της BNP Paribas, της μεγαλύτερης τράπεζας στη Γαλλία να «παγώσει» τρία funds, τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία και οι «υγιείς» ισολογισμοί κορυφαίων τραπεζών θα ανακόψουν την πτωτική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών.
Παράλληλα, η UBS κρίνει ως θετική την κίνηση της ΕΚΤ να προβεί σε «ένεση» ρευστότητας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και αναμένει περαιτέρω βήματα ώστε να ξεπερασθεί ο σκόπελος των subprime δανείων.
Επίσης, η Standard & Poor's, δεν αναμένει σημαντικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες εξαιτίας της έκθεσής τους στην αμερικάνικηαγορά των δανείων μειωμένης εξασφάλισης και τη συνεπακόλουθη αστάθεια στα χρηματιστήρια, εκτιμώντας ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι αρκούντως ισχυρός για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των τρεχουσών συνθηκών.
Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, το «στέρεμα» της ρευστότητας σε ευρεία κλίμακα αποτελεί μια παροδική, αν και ενδεχομένως οδυνηρή για ορισμένες τράπεζες, διαδικασία ρύθμισης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου, Michael Zlotnik, μια διόρθωση της αγοράς που θα οδηγήσει σε πιο λελογισμένη αποτίμηση του πιστωτικού κινδύνου, αυστηρότερους κανόνες δανεισμού και λιγότερο επιθετικές δομές συναλλαγών θα αποτελεί μια σαφώς υγιή εξέλιξη. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή ενδεχομένως θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, ενώ είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένη αστάθεια την κερδοφορία των τραπεζών και να επιβραδύνει την απόδοση ορισμένων επιχειρηματικών κλάδων.
Επιπλέον, κορυφαίο στέλεχος της Citigroup αναφέρειστο «R» ότι στα επίπεδα αυτά δηλαδή των 4.500 μονάδων το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι άκρως ελκυστικό για αγορές όπως και τα διεθνή χρηματιστήρια καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη δεν έχουν μεταβληθεί αλλά έχει αυξηθεί το επενδυτικό ρίσκο λόγω της κρίσης των subprime στις ΗΠΑ. Πάντως το ίδιο δυσμενές κλίμα επικρατεί και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr