Του Ανέστη Ντόκα
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Reporter Magazine Δεκεμβρίου 2020
Αυτό που προκύπτει από τις εκτιμήσεις είναι ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο και από το αν θα επανέλθει γρήγορα η κανονικότητα στην ελληνική οικονομία.
Εξίσου σοβαροί παράγοντες είναι το τι θα γίνει με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών αλλά και οι μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις που σχεδιάζονται και θα εκτελεστούν από τους κορυφαίους ομίλους της χώρας.
Αναλυτικά οι εκτιμήσεις για τη πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς το 2021 από τον κ. Μάνο Χατζηδάκη επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης τη BETA ΑΧΕΠΕΥ και τον Λουκά Παπαϊωάννου οικονομολόγο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ έχουν ως εξής:
Mάνος Χατζηδάκης, Επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της BETA ΑΧΕΠΕΥ
Ο βασικός καταλύτης το 2021 για το Χρηματιστήριο αλλά και για όλες τις αγορές είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον covid-19. To ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα έρθει η κανονικότητα στην οικονομία. Αν τα εμβόλια αποδειχθούν ικανά να αναχαιτίσουν την διάδοση τότε τα πρωτόκολλα θα χαλαρώσουν, τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν με καλές πληρότητες, οι μετακινήσεις θα αυξηθούν και η κατανάλωση καυσίμων θα επιστρέψει σε ικανοποιητικά επίπεδα .Στη δικιά μας αγορά το βάρος των επενδυτών θα πέσει στα λίγα άλλα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα που θα οδηγήσουν τις εξελίξεις και λιγότερο σε επίπεδο κλάδων και δεικτών. Ασφαλώς μεγάλο κομμάτι της νέας χρονιάς θα καλύψουν και οι εξελίξεις στις τράπεζες και ειδικά στο κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το 2021 θα είναι ένα έτος των τεστ αντοχής και είναι πιθανό να βγάλει κεφαλαιακές ανάγκες που θα οδηγήσουν σε μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου σε κάποιες από αυτές.
Όμως ακόμα και έτσι οι τράπεζες έχουν πλέον δημιουργήσει «μαξιλαράκια» κεφαλαιακών αποθεμάτων που μειώνουν σημαντικά το ενδεχόμενο αυτό, ειδικά αν οι συνθήκες της αγοράς δεν ευνοούν μια άνετη άντληση κεφαλαίων.
Οι πρόσφατες ανταλλαγές ελληνικών ομολόγων στην Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα με την επέκταση της διάρκειας τους δημιούργησαν ικανοποιητικά κεφαλαιακά αποθέματα ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία θα έχει και το περιθώριο της εξάσκησης των CoCos. Η δε Eurobank μετά την υλοποίηση του Cairo έχει τουλάχιστον ένα δις ευρώ που θα της εξασφάλιζε την μείωση των NPEs της σε μονοψήφιο ποσοστό. Επομένως ναι μεν τα τεστ αντοχής έχουν κινδύνους αλλά από την άλλη υπάρχουν εφεδρείες για μια ομαλή διαχείριση της κατάστασης αν τα πράγματα δυσκολέψουν. Μέσα στο 2021 θα ξεκινήσουν πολλά δημόσια και ιδιωτικά έργα στα οποία οι κατασκευαστικές εταιρίες θα αυξήσουν το αντικείμενο της δραστηριότητας τους. Το γεγονός ότι οι εταιρίες μπορούν να φέρνουν σε πέρας σημαντικούς τζίρους χωρίς να υπάρχει άμεση πίεση από ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις δημιουργεί ικανό χρόνο για αντιστροφή της εικόνας του ισολογισμού.
Τέλος μην ξεχνάμε ότι το 2021 είναι η χρονιά των γερμανικών εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αλλά και της κυβέρνησης Μπάϊντεν στις ΗΠΑ που θα δώσουν το διεθνές στίγμα στις αγορές.
Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Από τεχνικής απόψεως μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο 2020 η αγορά έχει καταφέρει να αλλάξει την μεσομακροπρόθεσμη τάση της σε θετική διασπώντας ανοδικά τον Κινητό Μέσο όρο 200 ημερών τόσο στους βασικούς Δείκτες όσο και στην συντριπτική πλειοψηφία των επιμέρους μετοχών. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι, ότι στην εντυπωσιακή αναστροφή συμμετέχει ο Τραπεζικός κλάδος μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αναπληρώνοντας ένα μέρος των τεράστιων απωλειών του 2020, κυρίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της άπλετης ρευστότητας που παρέχει στις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ.
Όσον αφορά την εικόνα των Θεμελιωδών μεγεθών των εισηγμένων εταιριών, η δεκαετής κρίση δημιούργησε ισχυρές αντοχές στα οικονομικά στοιχεία τους. Ακόμα και η πανδημία του Covid-19 παρά το lockdown και τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε, επηρέασε σε μικρότερο βαθμό του αναμενόμενου τα αποτελέσματα 9-μήνου της πλειοψηφίας των εισηγμένων εταιριών, αυξάνοντας τις προσδοκίες για το 2021.
Όσον αφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία, παρά την εκτίναξη του Δημοσίου χρέους και του ελλείμματος σε δυσθεώρητα επίπεδα, το επιτοκιακό κόστος των Ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώνεται καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά σε όλη της καμπύλη χρέους. Απόλυτα υπεύθυνη για αυτό είναι η ΕΚΤ με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία χορηγεί απεριόριστη ρευστότητα μέσω επαναγοράς ομολόγων (PEPP) και χαμηλότοκων δανείων στα τραπεζικά ιδρύματα (TLTRO I,II & III). Αν και όλα τα μεγέθη του προϋπολογισμού παρουσιάζουν σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις τόσο στα Έσοδα όσο και στα Έξοδα, αλλά κυρίως στο ΑΕΠ, η εικόνα είναι ίδια σε όλη τη Ευρώπη, λόγω του Covid-19.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω για το 2021 προβλέπουμε:
* Για την τεχνική εικόνα της αγοράς η εκτίμηση μας παραμένει Θετική, για όσο διάστημα η αγορά (Δείκτες & Δεικτοβαρείς μετοχές) θα παραμένουν πάνω από τον Κινητό μέσο όρο 200 ημερων . Πιθανή διορθωτική κίνηση μέχρι εκεί θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία τοποθετήσεων για όσους δεν πρόλαβαν το 1ο κύμα, σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς τους συμβούλους. Αν και επικεντρωνόμαστε σε επιμέρους μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια & ιστορικά αξιόπιστο management, βασικοί κλάδοι που εκτιμούμε ότι θα πρωταγωνιστήσουν είναι η Ενέργεια, η Πληροφορική, οι Κατασκευές & οι Υπηρεσίες.
* Για τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων εταιριών εκτιμούμε ότι, αν υπάρξει άμεση και αποτελεσματική απορρόφηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ανασυγκρότησης ύψους 32 δις ευρώ, η πολλαπλασιαστική επίδραση τόσο σε Μίκρο όσο και σε Μάκρο επίπεδο, θα βελτιώσουν σημαντικά και τα αποτελέσματα των εμπλεκομένων εταιριών σε αυτό.
* Σε Μακροοικονομικό επίπεδο η συνέχιση των προγραμμάτων PEPP & TLTRO από την ΕΚΤ, θα συνεχίσει να πιέζει πτωτικά τα επιτόκια τόσο στο Κρατικό όσο και στο Ιδιωτικό χρέος, τουλάχιστον μέχρι την λήξη τους, που δεν προβλέπεται μέσα στο 2021. Επιπλέον μέρος του Ευρωπαϊκού προγράμματος ανασυγκρότησης θα κατευθυνθεί σε σημαντικά έργα υποδομών, βοηθώντας την ανάταξη του ΑΕΠ. Η έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος σε όλη την υφήλιο, θα αρχίσει να ομαλοποιεί από το 2ο εξάμηνο του 2021 και τον τουριστικό τομέα, που αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας.
Παρά τις θετικές προοπτικές του 2021 δεν πρέπει να λησμονούμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, με κυριότερους:
* Τα προβλήματα στα Ελληνοτουρκικά που αντί να αμβλύνονται, συνεχώς μεγεθύνονται και η λύση τους δεν θα είναι ανώδυνη.
* Τα Παγκόσμια γεωπολιτικά προβλήματα που δημιουργούνται από την άνοδο νέων περιφερειακών δυνάμεων με κυριότερη την Κίνα, την Ινδία & το Ιράν.
* Το παγκόσμιο χρέος που πλέον αυξάνεται γεωμετρικά. Αν και προς το παρόν αντιμετωπίζεται από τις Κεντρικές τράπεζες με χαμηλά επιτόκια και άπλετη ρευστότητα αρχίζει να προκαλεί ρίγος για την επόμενη ημέρα.
* Οι υψηλές αποτιμήσεις των Αμερικανικών μετοχών κυρίως στο τεχνολογικό κλάδο, αλλά και οι χαμηλές ή αρνητικές αποδόσεις των ομολογιακών αγορών, ακόμα και στην αγορά των junk bond.
Συμπερασματικά αν και παραμένουμε αισιόδοξοι για την Ελληνική κεφαλαιαγορά, η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να είναι παρούσα, όπως και οι αστάθμητοι κίνδυνοι. Ακολουθούμε την τάση, με αυξημένα αντανακλαστικά, έχοντας ξεκάθαρες στρατηγικές εισόδου και εξόδου στην αγορά & παραμένοντας επιλεκτικοί στις μετοχικές επιλογές μας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr