Ακριβώς 23 χρόνια ή 284 μήνες πίσω, στον Απρίλιο του 1997!!! θα πρέπει να επιστρέψουμε για να συναντήσουμε το χρηματιστηριακό ρεκόρ του 21ου αιώνα που ήταν το σερί των 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων.
Ο γενικός δείκτης ολοκληρώνει τη χρονιά του covid-19 με μία πτώση κοντά στο -12%. Αντίστοιχες επιδόσεις είχε παρουσιάσει το 1991 (-13,12%), το 1981 (-13,41%), το 1974 (-13,28%). Η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς διαμορφώνεται στα 53,397 δισ. ευρώ και απέχει κάτι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ από την αρχή της χρονιάς. Υπενθυμίζουμε ότι το 2019 η Αθήνα ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια μεταξύ των 99 χρηματιστηρίων του πλανήτη με ετήσια απόδοση 49,47%.
Στη διάρκεια των 249 συνεδριάσεων (υπολείπεται η σημερινή που είναι ημιαργία μέχρι τις 15.20 μ.μ.), από την αρχή του έτους ο γενικός δείκτης κατέγραψε την υψηλότερη επίδοση στις 24 Ιανουαρίου όταν σκαρφάλωσε στις 948,64 μονάδες. Το χαμηλότερο επίπεδο έτους σημειώθηκε στις 16 Μαρτίου με το γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 484,40 μονάδες.
Για το 2021 οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν σε μία λέξη: μεταβλητότητα (volatility). Κανείς δεν παίρνει όρκο ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα επιφέρει γρήγορα τη κανονικότητα στις διεθνείς οικονομίες. Ταυτόχρονα μέσα στη νέα χρονιά υπάρχουν 3 σταθμοί: η ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου στις 20 Ιανουαρίου, τα ευρωπαϊκά τεστ κοπώσεως (stress test) των τραπεζών τον ερχόμενο Ιούλιο και οι γερμανικές εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο με την αφυπηρέτηση και αποστρατεία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Για το Χρηματιστήριο οι εκτιμήσεις των αναλυτών σημειώνουν ότι η άνοδος θα μοιρασθεί σε μία δεκαπεντάδα μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που εμφανίζουν και την υψηλότερη ανάπτυξη (growth) ενώ έχουν μπροστά τους και επενδυτικά σχέδια. Αντίθετα για τη πλειοψηφία των μετοχών το 2021 θα είναι έτος-κρίσης για την βιωσιμότητά τους. Εάν η πραγματική οικονομία σταθεί γρήγορα στα πόδια της και οι τράπεζες διοχετεύσουν κεφάλαια πολλές εισηγμένες θα βρούνε το βηματισμό τους και θα μειώσουν τις υποχρεώσεις τους. Διαφορετικά θα απαιτηθούν σκληρές λύσεις από τις πιστώτριες τράπεζες που θα φθάσουν μέχρι και την είσοδο λευκών ιπποτών για να διασωθούν οι εταιρίες από τη χρεοκοπία.
AΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr