Αρνητικά στοιχεία στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών ήταν το κόστος των καυσίμων και των παρελκόμενων του υλικών όπως και οι παραμένουσες σε υψηλά επίπεδα τιμές των ναύλων.
Από την άλλη πλευρά, θετικότατα ήταν και τα οικονομικά αποτελέσματα του τομέα των ασβεστολιθικών αδρανών και δομικών υλικών καθ ότι παρουσιάστηκε μεγάλη ζήτηση ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Αντίθετα ο τομέας αυτός στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής σημείωσε πτώση.
Οι τιμές των προϊόντων του ελληνικού εξορυκτικού και μεταλλουργικού κλάδου, στις περισσότερες των περιπτώσεων (πλην νικελίου του οποίου οι τιμές του έφτασαν σε ύψη ρεκόρ και του αλουμινίου που είχαν σχετική πτώση) εμφάνισαν συγκράτηση με περιορισμένες αυξήσεις.
Αναλυτικά κατά προϊόν :
ΑΛΟΥΜΙΝΑ - ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ - ΒΩΞΙΤΗΣ
Το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑτΕ) συνέχισε να είναι ο σημαντικότερος καταναλωτής του ελληνικού βωξίτη, με ετήσια απορρόφηση πλέον των 1.400.000 τον. και ο μοναδικός στην Ελλάδα παραγωγός ένυδρης αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμίνιου. Η παραγωγή της ένυδρης Αλουμίνας ανήλθε σε 780.000 τον. από την οποία το 58% εξήχθη και η παραγωγή προϊόντων πρωτόχυτου αλουμινίου σε 164.500 τον. με εξαγωγές πλέον των 67.000 τον.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2006 εμφάνισαν εντυπωσιακή αύξηση κύκλου εργασιών και καθαρών κερδών λόγω της ευνοϊκότερης συγκυρίας των πρώτων υλών στην παγκόσμια αγορά και των υψηλών επιχειρησιακών και λειτουργικών επιδόσεων της εταιρείας. Αναμένονται εξ ίσου καλά οικονομικά αποτελέσματα και το 2007 σε συνδυασμό και με την υλοποίηση προγράμματος επενδύσεων που ήδη προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς.
Το ΑτΕ έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατασκευή ιδιόκτητου σταθμού συμπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας 334 MW(συνδυασμένου κύκλου ) από τον οποίο θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα διοχετεύεται στο διασυνδεδεμένοδίκτυο και ατμός που θα χρησιμοποιείται στην βιομηχανική διαδικασία παραγωγής αλουμινίου. Η μονάδα αυτή θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2007.
Στον τομέα του βωξίτη όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες S&BΒιομηχανικά Ορυκτά, ΔΕΛΦΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟ ΑΜΕ και ΕΛΜΙΝ Α.Ε. η συνολική παραγωγή του 2006 ανήλθε στους 2.194.000 τον.περίπου, παρουσιάζοντας πτώση έναντι του 2005 κατά 12% οφειλόμενη στα προσωρινά μέτρα που επέβαλε γιαπεριβαλλοντικούς λόγους το ΣτΕ,εν αναμονή της οριστικής απόφασής του, για την περιοχή της Γκιώνας.
Από την συνολική εγχώρια παραγωγή 749.000 τον. κατευθύνθηκαν στις αγορές του εξωτερικού. Από πλευράς εφαρμογών, η παραγωγή του ελληνικού βωξίτη χρησιμοποιήθηκε κατά 66% στην παραγωγή αλούμινας, 17% στην παραγωγή αλουμινούχωντσιμέντων, 10% στην παραγωγή χάλυβα, 3% στην παραγωγή τσιμέντου τύπου Portland,3% στην παραγωγή πετροβάμβακα και 1% σε διάφορες άλλες εφαρμογές όπως λειαντικά, χυτήρια κλπ.
Κυρίαρχη εταιρεία στις εξαγωγές ελληνικού βωξίτη με κύριους προορισμούς τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ρουμανία, Ουκρανία) αλλά και τις ΗΠΑ είναι η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.. Η εταιρεία ειδικά το 2006 προχώρησε σε προσαρμογή των πωλήσεών της στο εξωτερικό σε αγορές που να βελτιστοποιούν την εξαγόμενη ποσότητα βωξίτη.
ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ - ΤΑΛΚΗΣ - ΔΟΛΟΜΙΤΗΣ
Στον τομέα αυτό δραστηριοποιείται η εταιρία ΙΟΝΙΑΝ ΚΑΛΚ Α.Ε. από το 1979 έως σήμερα με έδρα το Αργοστόλι Κεφαλληνίας, παράγοντας κύρια προϊόντα ανθρακικού ασβεστίου, δολομίτη και τάλκη προηγμένης τεχνολογίας συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 300.000 τόνων.
Μετά την ίδρυση της ΙΟΝΙΑΝ ΚΑΛΚ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. το 2001 η εταιρία προχώρησε στην εγκατάσταση μονάδος παραγωγής υδρόφιλων και υδρόφοβων προϊόντων από κρυσταλλικό ανθρακικό ασβέστιο, δυναμικότητας 150.000 τόν ετησίως. Το 2003 η εταιρία λειτούργησε παραγωγικά ως σχήμα Joint Venture με την ΟΜΥΑ AG στην Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Παράλληλα ξεκίνησε εξορύξεις έκτασης 600 περίπου στρεμμάτων, στην ίδια ευρύτερη περιοχή, με σκοπό την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του τομέα της Β. Ελλάδας από άλλους προμηθευτές πρώτης ύλης. Ήδη η μονάδα αυτή βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και καλύπτει
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr