Στα ύψη οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων
Πολλές αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, από τα δημητριακά και τα έλαια μέχρι τον καφέ και το κακάο, βρίσκονται σήμερα σε υψηλά πολλών ετών βοηθούμενα από τον συνδυασμό ευρωστίας της παγκόσμιας ζήτησης - ιδιαίτερα στην Ασία - και των καιρικών συνθηκών.
Οι τιμές των σιταριών, που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, γεύονται εντυπωσιακή ζήτηση από τους παραγωγούς προϊόντων διατροφής καθώς αυξάνεται η κατανάλωση κρέατος στην Ασία και μαζί με τα φυτικά έλαια, χρησιμοποιούνται όλο και πιο έντονα στην παραγωγή βιοκαυσίμων.
Μακροοικονομικές Συνέπειες
Καθώς οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων των τιμών των αγροτικών προϊόντων στο εγγύς μέλλον, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες της Ευρώπης έχουν ήδη «αισθανθεί» τις συνέπειες. Ομως οι οικονομολόγοι διαβλέπουν πως οι υψηλές αυτές τιμές θα έχουν σημαντικότατες επιδράσεις και στο διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, πριν λίγες μέρες η Bank of America προχώρησε στην αύξηση των προβλέψεων της για τον πληθωρισμό της Ευρώπης για τα τέλη του 2007 λόγω του πολύ ζεστού και ξηρού κλίματος που επικράτησε ιδιαίτερα τον μήνα Απρίλιο στην Γηραιά Ηπειρο, το οποίο και έστειλε την τιμή του σιταριού από τα 130 ευρώ ο τόνος στα 150 ευρώ ο τόνος, άνοδο της τάξης του 15,4%.
Οπως δήλωσε και ο αναλυτής της αμερικάνικης τράπεζας κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ, εάν οι καιρικές συνθήκες δεν επιστρέψουν στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες, ίσως χρειασθεί να γίνουν περαιτέρω προσαρμογές στους δείκτες τιμών.
Οι συνήθεις υπολογισμοί του δομικού ( core ) πληθωρισμού δεν συμπεριλαμβάνουν τους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας,καθώς αυτοί θεωρούνται ότι έχουν υψηλή μεταβλητότητα και δεν μπορούν να δώσουν μία αξιόπιστη εικόνα των τιμών του καταναλωτή. Τώρα πλέον, αρκετοί αναλυτές έχουν αρχίσει να ακολουθούν μία άλλη γραμμή , υποστηρίζοντας πως μια απότομη αύξηση στο κόστος των τροφίμων μπορεί να διαρκέσει αρκετά έτσι ώστε να χρειασθεί να ξανασκεφτούν τον «σωστό» υπολογισμό του πληθωρισμού.
Ανοδική η τάση μακροπρόθεσμα
Σύμφωνα με τον κ. Γιούργκεν Μίτσελς, οικονομολόγο της Citigroup, η εντυπωσιακή αύξηση των διεθνών τιμών των αγροτικών εμπορευμάτων τα τελευταία δύο χρόνια έχει ήδη ωθήσει υψηλότερα τις τιμές των καταναλωτών όσον αφορά τα τρόφιμα, στην Ευρώπη. Και ενώ βραχυπρόθεσμα υπάρχει κάποια μεταβλητότητα, η τάση στις τιμές των αγαθών διατροφής είναι πολύ πιθανόν να παραμείνει δυναμική μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι οι αναλυτές που τονίζουν ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν πολύ μικρότερο βάρος στους δείκτες πληθωρισμού της Ευρώπης, από ότι έχουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα προϊόντα διατροφής έχουν βάρος 14% στον δείκτη τιμών καταναλωτή ( ΔΤΚ ) της ευρωζώνης και 10% σε αυτόν του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αντίθετα, το βάρος τους στον ΔΤΚ της Κίνας φτάνει το 33% και το 27% σε αυτόν της Ινδίας. Και ενώ πολλά εμπορεύματα έχουν χάσει αρκετό έδαφος από τις αρχές του περασμένου Απριλίου, οι τιμές των σιτηρών έχουν εκτοξευθεί κατά 30% από τότε.
Citigroup και Goldman Sachs προβλέπoυν συνέχιση του ράλι στα αγροτικά εμπορέυματα...
Η Citigroup τονίζει πως ο Economist Food Commodity Index , δηλαδή ο δέικτης που «μετρά» τις τιμές των αγαθών διατροφής στον καταναλωτή, αυξήθηκε 11% ετησίως το 2006 και 15,4% ετησίως τον Απρίλιο και τον Μάϊο του 2007. Επίσης, η αύξηση των τιμών των προϊόντων διαροφής στην ευρωζώνη ( που βρέθηκαν στο + 2,5% ετησίως τον Απρίλιο ) είναι λιγότερο από την μισή αυτής που έζησαν το 2001 όταν κορυφώθηκαν μέσω των κρίσεων που προκλίθηκαν από τις ασθένειες των ζώων.
Επιπλέον, η ανοδική πίεση στις τιμές των αγαθών διατροφής από τα φυτικά προϊόντα , τα ψάρια και το ψωμίέχει εν μέρει εξαλειφθεί από την πτώση των τιμών στα έλαια και τα λίπη και μία μέτρια άυξηση στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.
H αμερικάνικη τράπεζα προβλέπει πως οι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr