Οι 21 εταιρίες εμφανίζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και οι βασικοί μέτοχοι δείχνουν αδυναμία να ενισχύσουν με φρέσκο χρήμα τις εταιρείες τους. Ταυτόχρονα οι διοικήσεις των εταιρειών δηλώνουν αδυναμία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και πλέον αναμένουν τις προτάσεις αναδιάρθρωσης των πιστωτών τους, προκειμένου να μην απειληθεί η επιχειρηματική τους υπόσταση.
Ο Ιούλιος κύλησε χωρίς εξελίξεις για τις εταιρείες, αφού και στις περισσότερες τράπεζες παρατηρείται δυσχέρεια στην λήψη αποφάσεων.
Οι 21 αυτές εισηγμένες αποτελούν μία για ξεχωριστή κατηγορία, οι οποίες απασχολούν πάνω από 7.500 εργαζομένους.. Ο υπερδανεισμός σε συνδυασμό με αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι τοξικός και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες εξελίξεις.
Σύμφωνα με τους ετήσιους ισολογισμούς του 2019, τον υψηλότερο καθαρό δανεισμό (594 εκατ. ευρώ) έχει η Ιντραλότ, η οποία πλέον έχει αρνητική καθαρή θέση 93,3 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση έχει ανακοινώσει πως έχει προσλάβει συμβούλους για αναδιάρθρωση. Η Βιοτέρ οφείλει 149 εκατ. ευρώ και έχει μηδενικό τζίρο και αρνητική καθαρή θέση 95 εκατ. ευρώ.
Η Forthnet χρωστάει 309 εκατ. ευρώ και έχει αρνητική καθαρή θέση 226 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες συμφώνησαν με τη BC Partners και μένει να φανεί πόσα χρήματα θα βάλει ο νέος μέτοχος ή πόσα δάνεια θα διαγράψουν οι τράπεζες.
Η Frigoglass μετά την αναδιάρθρωση εξακολουθεί να έχει αρνητική καθαρή θέση 84,8 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 230 εκατ. ευρώ. Η Dionic με αρνητική καθαρή θέση 49,5 εκατ. ευρώ χρωστάει 36 εκατ. ευρώ. Στην Μπήτρος οι τράπεζες θα κουρέψουν δάνεια, καθώς ο ισολογισμός δείχνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να εισπραχθούν. Χρωστάει 117 εκατ. ευρώ και έχει τζίρο 7 εκατ. ευρώ. Η Yalco είναι μία περίπτωση όπου η ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων ακόμα και σε καλές τιμές δε φτάνει για να πληρώσει τα 43,5 εκατ. ευρώ.
Στη Sato το χρέος είναι 31 εκατ. ευρώ και πάνω από το τζίρο, αλλά υπάρχει συμφωνία εξυγίανσης. Η ΣΙΔΜΑ έχει αρνητική καθαρή θέση και χρωστάει 104,8 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση είναι αισιόδοξη πως θα μπορέσει σε μερικά χρόνια να γυρίσει σε θετική την καθαρή θέση. Στην Pasal εισέρχεται λευκός ιππότης για να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική της εικόνα. Στη Βαράγκης αναμένονται οι εξελίξεις για τη συμφωνία εξυγίανσης. Η Κρέκα παρά την πώληση περιουσιακού στοιχείου συνεχίζει να έχει υψηλό δανεισμό και κοντά στο τζίρο της. Στη Lavipharm υπάρχει βελτίωση αλλά τα δάνεια υπερβαίνουν το τζίρο. Στη Λιβάνης η εξίσωση είναι αρκετά δύσκολη. Στην ΑΝΕΚ οι τράπεζες μετοχοποιούν υποχρεώσεις, αλλά για να μειωθούν τα 261 εκατ. ευρώ που χρωστάει θα πρέπει να γίνουν και άλλα.
Η Ελγέκα έβγαλε κέρδη αλλά πρέπει να συνεχιστεί η βελτίωση ώστε να υπάρξει απομόχλευση. Στην Βαρβαρέσος τα δάνεια μπορεί να είναι μόλις 13 εκατ. ευρώ αλλά για το μέγεθος της εταιρείας δεν είναι λίγα. Στην Audio Visual οι βασικοί μέτοχοι τοποθετούν αδιαλείπτως κεφάλαια αλλά οι ζημιές είναι υψηλές. Στην Ακρίτας έγινε αναδιάρθρωση αλλά η καθαρή θέση είναι αρνητική και οι ζημιές μεγάλες. Στους Ευρωσυμβούλους θα μπορούσε να παίξει κάποιος το turnaround story καθώς γύρισαν σε κέρδη και ο δανεισμός δεν είναι υψηλός, αλλά υπερβαίνει τις πωλήσεις. Η Νίκας μετά τη μεγάλη αναδιάρθρωση δείχνει να απαιτείται νέα οικονομική ένεση από τον μεγαλομέτοχο Σπύρο Θεοδωρόπουλο.
ANΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr