Αγώνα με τον χρόνο δίνουν αυτή την περίοδο οι 23 εισηγμένες που βρίσκονται υπό καθεστώς επιτήρησης.
Η είδηση είναι ότι σήμερα οι μετοχές υπό επιτήρηση αποτελούν σχεδόν το 15% των συνολικών μετοχών δηλαδή 1 στις 6 μετοχές βρίσκεται σ αυτή τη κατηγορία. Μετά πώς να έρθουν επενδυτές να επενδύσουν σε μία ρηχή αγορά που ψάχνουν με το φανάρι του Διογένη να βρούνε καλές και υγιείς εταιρίες.
Σε κάθε περίπτωση, για την υπαγωγή μιας εταιρείας σε καθεστώς επιτήρησης θα πρέπει να συντρέχει ένας από τους παρακάτω λόγους: α) Αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων σε τρεις συνεχόμενες χρήσεις, β) Αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων κατά την τελευταία χρήση μεγαλύτερα σε απόλυτο νούμερο από τα αντίστοιχα αποτελέσματα της χρήσης που προηγήθηκε, γ) Αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων κατά την τελευταία χρήση σε απόλυτο μέγεθος μεγαλύτερα από το 20% του κύκλου εργασιών της εταιρείας, δ) Κύκλο εργασιών κάτω από 3 εκατ. ευρώ και ε) Αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Ο αριθμός των επιτηρούμενων εταιρειών αυξήθηκε κατά 2 μετά την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων χρήσης 2019, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως 2 βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης λόγω αδυναμίας δημοσίευσης αποτελεσμάτων (Δούρος, ΑΕΓΕΚ). Για δύο ακόμα (Βιοτέρ και Dionic), ο ορκωτός είχε γνώμη με επιφύλαξη με αποτέλεσμα να τεθούν επίσης εκτός διαπραγμάτευσης.
Σημειώνεται πως η Βιοτέρ διόρθωσε τις οικονομικές καταστάσεις και επέστρεψε στο ταμπλό, αλλά η Dionic δεν το έχει πράξει. Δεν είναι τυχαίο πως οι επενδυτές αποφεύγουν την εν λόγω κατηγορία και όταν μία μετοχή εισέρχεται σε αυτή, καταγράφει μεγάλες απώλειες. Για παράδειγμα η είσοδος της Intralot στη κατηγορία επιτήρησης στις 9 Ιουλίου ήταν ένα μεγάλο πλήγμα τους επενδυτές
Με βάση τα αποτελέσματα του 2019, ο καθαρός δανεισμός των εταιρειών υπό επιτήρηση ανέρχεται στα 2,12 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 716 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως η εικόνα διορθώνεται μόνο με βαθύ κούρεμα υποχρεώσεων και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Από όλες τις εταιρείες μόνο η ΑΝΕΚ έχει ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου και ουσιαστικά οι τράπεζες θα μετοχοποιήσουν μέρος των δανείων.
Πρόσφατα ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου η Pasal, αλλά και αυτή ήταν μικρή για το ύψος της αρνητικής καθαρής θέσης.
Λόγω διαδικασίας εξυγίανσης οι μετοχές των SATO, Βαράγκης θα χάσουν περιουσιακά στοιχεία και ο μόνος λόγος ύπαρξης θα είναι ως «όχημα» για έμμεση εισαγωγή εταιρείας στο ΧΑ, αλλά και πάλι ακούγονται πολλά και υλοποιούνται ελάχιστα.
Το σενάριο του οχήματος έπαιξε η μετοχή της Προοδευτική εσχάτως χωρίς να υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη.
Η Μπήτρος μετά το deal με τη ΣΙΔΜΑ περιμένει διαγραφή δανείων. Η Ακρίτας είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση αλλά δεν βελτιώθηκε η εικόνα.
Για την Υalco η διαγραφή δανείων θα ήταν μία λύση, όπως και η είσοδος επενδυτή με νέα κεφάλαια, Στη Βιοτέρ δεν υπάρχει ουσιαστικά αντικείμενο και το business plan δεν φαίνεται να υλοποιείται. Η Λιβάνης και η Κρέκα έχουν επίσης αντίστοιχα θέματα και η λύση και εδώ είναι κούρεμα και αύξηση κεφαλαίου. Η εισηγμένη Ευρωσύμβουλοι επίσης δείχνει βελτίωση, η οποία αν συνεχιστεί θα μπορούσε να βγάλει τη μετοχή από την επιτήρηση. Βελτίωση εμφανίζει και η Lavipharm και η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη στη γενική συνέλευση, όμως θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια ή αύξηση κεφαλαίου για να βελτιωθεί η καθαρή θέση.
Η Frigoglass παρά την αύξηση που είχε κάνει στο παρελθόν και την αναδιάρθρωση εξακολουθεί να έχει υψηλή αρνητική καθαρή θέση και χρέος.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr