Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο Μάνος Χατζηδάκης, Head of Research της Beta ΑΧΕΠΕΥ και προσθέτει:
«Παρά τις υπερκαλύψεις που σημειώθηκαν στις εκδόσεις αυτές η αγορά «στέγνωσε» με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάσει την επαφή του με τις ξένες αγορές και να σημειώσει συνεχή αρνητικά ημερήσια κλεισίματα. Πέρα από την έντονη δραστηριότητα της κεφαλαιαγοράς η αδυναμία που παρατηρείται συνδέεται και με την γεωπολιτική ένταση στο χώρο της ΝΑ Μεσογείου η οποία λειτουργεί ανασταλτικά στην εκδήλωση ζωηρότερου επενδυτικού ενδιαφέροντος από τον ξένο παράγοντα. Σε ότι αφορά την πανδημία, παρά την σχετικά ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, ο αριθμός των αφίξεων παραμένει χαμηλός όπως δείχνουν τα νούμερα του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου και πλέον οι ελπίδες του Τουριστικού κλάδου στρέφονται στις κρατήσεις του Αυγούστου.
Για μια ακόμη εβδομάδα η εικόνα της ελληνικής Αγοράς παραμένει διττή: Οι τράπεζες δείχνουν αδύναμες να ακολουθήσουν και να υποστηρίξουν μια ανοδική κίνηση ενώ οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες έχουν καλύτερη συμπεριφορά και είναι πιο ανθεκτικές σε έξωθεν αρνητικά εναύσματα. Το ενδεχόμενο νέων επισφαλειών και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των πλάνων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων είναι οι βασικοί λόγοι των ανησυχιών της Αγοράς που σε συνδυασμό με την άγνωστη διάρκεια των εκτάκτων παραγόντων της πανδημίας έχουν καταστήσει την παρουσία των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην Αγορά εξαιρετικά βραχύβια. Από την άλλη πλευρά η πρόσφατη άσκηση αντοχής από τον SSM λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία δεν έβγαλε αρνητικά ευρήματα για τις Ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ο αδύναμος κρίκος της Αγοράς λόγω της πρόσφατης προϊστορίας τους και πιθανότατα η αλλαγή στην χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά εξαρτάται με την εξασφάλιση των κονδυλίων υποστήριξης των οικονομιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως ο μοναδικός κοντινός καταλύτης πριν την έλευση του Αυγούστου και την παραδοσιακή καλοκαιρινή... μπουνάτσα στο ΧΑ είναι μια συμφωνία για το χρηματοδοτικό πακέτο ενίσχυσης των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που από ότι φαίνεται θα κριθεί στο τέλος του μήνα.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κράτησε έστω και την τελευταία στιγμή την ζώνη στήριξης των 630 μονάδων, χάνοντας την επαφή με το επίπεδο ενδοσυνεδριακά την περασμένη Τρίτη. Η αισιόδοξη άποψη θέλει το διάγραμμα της Αγοράς να βρίσκεται σε συσσώρευση από τις αρχές Ιουνίου, σκηνικό πολύ γνώριμο από το καλοκαίρι του 2019 και την πρακτικά πλάγια κίνηση που ακολούθησε ο Γενικός Δείκτης μετά το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών στην Ελλάδα. Χωρίς την συνδρομή αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας φαίνεται ότι τα πράγματα θα παραμείνουν στάσιμα στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 630 και 680 μονάδων. Καταλύτης για την διαφυγή από αυτό το εύρος είναι ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος παρά την ανάκαμψη της Αγοράς από τα χαμηλά του Μαρτίου (+30%) δεν μπορεί να ακολουθήσει και να υποστηρίξει με μονάδες μια ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη. Η ουδετερότητα στην τάση και η πλάγια κίνηση παραμένουν ως το βασικό σενάριο για το κοντινό μέλλον και οι προοπτικές θα γίνουν πιο αισιόδοξες σε ένα ενδεχόμενο προσέγγισης των τοπικών υψηλών του Ιουνίου (680 μονάδες).
Βρισκόμαστε στην περίοδο που τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ και δίνουν τον τόνο στις ημερήσιες διακυμάνσεις. Την ερχόμενη εβδομάδα 482 εταιρίες στην Αμερική δημοσιεύουν μεγέθη με κυριότερες αυτές των ΙΒΜ 21/7, Coca Cola, Philip Morris, P&G, Microsoft, 22/7, Amazon, AT&T, και Bancorp, E-Trade, Intel, 23/7. Χωρίς το μέρισμα των 30 λεπτών ανά μετοχή και με δυνατότητα επανεπένδυσης θα διαπραγματεύονται οι μετοχές του ΟΠΑΠ την Δευτέρα. H περίοδος επιλογής μεταξύ μετρητών και μετοχών έχει οριστεί μεταξύ 23/7 και 05/08. Εκτός από τον ΟΠΑΠ χωρίς το μέρισμα (0,23 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται την Δευτέρα και οι μετοχές της Autohellas. Την Τετάρτη 22 Ιουλίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των εταιρικών ομολόγων της Lamda Development. Τέλος την Παρασκευή 24/7 η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την αξιολόγηση της για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (ΒΒ, σταθερή προοπτική).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr