Εξαγορες και συγχωνεύσεις ρεκόρ
Η αξία των διεθνών συμφωνιών μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ 2,78 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του έτους με τα 1,67 τρις από αυτά να αφορούν μόνο τον β' τρίμηνο. Η θεαματική αυτή έκρηξη των deals αγγίζει το +51% σε σχέση με πέρισυ, που ήταν όπως θυμόμαστε χρονιά-ρεκόρ, και βρισκόμαστε μόλις στο μισό του έτους. Το χρυσό μετάλλιο της περιόδου πήρε η Ευρώπη με εξαγορές ύψους 1,2 τρις δολαρίων και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 1,1 τρις δολάρια, χάνοντας την πρωτιά των τελευταίων 4 χρόνων όπου ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια των διεθνών εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ηγέτης στις συμφωνίες είναι ο κλάδος των χρηματοοικονομικών με εξαγορές αξίας 540,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αρχές του χρόνου. Ακολουθεί η ακίνητη περιουσία με 301,3 δισ. και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και η ενέργεια με 254,86 δισ. Η τεχνολογία είναι ο κλάδος όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη κινητικότητα με πάνω από 2 χιλιάδες συμφωνίες να έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές του 2007.
Εκρηξη και στα deals εταιρικών ομολόγων
Οι συμφωνίες δεν είναι όμως το μόνο μέτωπο όπου πραγματοποιείται δυναμική κούρσα αυτήν την χρονιά. Οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων σε μορφή εταιρικών ομολόγων διεθνώς, και αυτές που αφουρούν τα ομόλογα υψηλής απόδοσης ( high yield ) αλλά και αυτές σχετίζονται με τα πιο «ασφαλή» investment grade ομόλογα ( υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ), σημειώνουν αύξηση της τάξης του 30% τους πρώτους έξι μήνες του 2007 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα deals που γίνονται μεσω της διεθνούς αγοράς ομολόγων σημειώνουν άνοδο της τάξης του 11% στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το α' εξάμηνο του 2006, αγγίζοντας τα 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετιαιρείας ερευνών Dealogic.
Αυτό το γεγονός δείχνει το πόσο ελαστική έχει γίνει η όρεξη για ρίσκο των επενδυτών σε ένα περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίστηκε από διεθνείς αναταραχές των αγορών ( όπως το sell-off του περασμένου Φεβρουαρίου με οδηγό το ... σύνδρομο της Κίνας ), και πολύ εντονη μεταβλητότητα η οποία οφείλεται στις ανανεωμένες ανησυχίες γύρω από την δυσχέρεια της δευτερογενούς αγοράς στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.
Ακόμα και εάν οι διεθνείς συνθήκες γίνουν πιο ευμετάβλητες στους ερχόμενους μήνες όπως άλλωστε περιμένουν οι περισσότεροι αναλυτές, θα υπάρξει ακόμη μεγάλη ζήτηση για το «σωστό» deal στην «σωστή» τιμή, παρά τους σημερινούς τριγμούς.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Bank of America κ. Ράτζα Βισβεσβάραν, δεν υπάρχει καμία ενειξη ότι οι επενδυτές τρέπουν σε φυγή τα χρήματά τους από τις αγορές, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αναταραχή είναι μόνον προσωρινή.
Στην Ευρώπη οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων πραγματοποιούν ράλι. Οι εκδόσεις high-yield και investment grade ομολόγων έχουν εκτιναχεί κατά 26% και 32% αντίστοιχα, με αυτήν της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Enel - η οποία έκλεισε deal αξίας 5 δισεκατομμυριών ευρώ ( ή 6,72 δισ. δολαρίων ) - να αποτελεί την μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας υποστηρικτικός παράγοντας για τους δανειολήπτες είναι το ότι τα spreads διατηρούνται πολύ κοντά στα ιστορικά επίπεδα, ακόμη και ύστερα από τις πρόσφατες αναταραχές των αγορών. Επιπλεόν, η εταιρική κερδοφορία έχει επίσης διατηρηθεί σε πολυ καλά επίπεδα και οι διεθνείς προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη να είναι πολύ θετικές, με τις προσδοκίες που προηγουμένως ήθελαν την Fed να προχωρεί σε μείωση επιτοκίων αυτή τη χρονιά, να μην αναμένεται να βγουν αληθινές.
Αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι, όχι η ρεστότητα, δηλαδή ο όγκος των χρημάτων που ψάχνουν κάποιο «σπίτι», αλλά η διάθεση των επενδυτών, οι οποίοι έχουν γίνει πλέον πιο επιλεκτικοί ως προς το που τοποθετούν τα χρήματά τους.. Σύμφωνα με τον διευθυντή των διεθνών ομολόγων high-grade της JPMorgan κ. Μάικλ Ρίντλεϊ, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει το σκηνικό της αγοράς εταιρικών ομολόγων - και η ποιότητα αλλά και η ισορροπιά αγοράς-ζήτησης δεν θα υποστούν καμία μεταβολή.
Ευρώπη και Αμερική ηγούνται στις εκδόσεις
Από τα de
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr