Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής στάσης της Γερμανίας η οποία αντιλαμβάνεται ότι οι εθνικές δράσεις που επιθυμεί να διενεργήσει (π.χ. τα 9 δισ. ευρώ προς τη Lufthansa) για την αντιμετώπιση της ύφεσης λόγω της πανδημίας, δεν θα εγκρίνονταν από τις ευρωπαϊκές αρχές (παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού) παρά μόνο αν συνοδεύονταν από χρηματοδοτήσεις προς τις χώρες ώστε οι εθνικές δράσεις να γενικευθούν. Συνομολογεί έτσι στη διαμόρφωση ισχυρού ευρωπαϊκού πακέτου και στην έναρξη αμοιβαιοποίησης του χρέους με το ταμείο των 500 δισ. ευρώ που συμφώνησε με τη Γαλλία. Προσδοκάται έτσι ότι η Σύνοδος Κορυφής της 17/6 θα συμφωνήσει με την πρόταση της Κομισιόν αφού προηγουμένως γίνουν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί για να συμφωνήσουν οι «ανυποχώρητες» βόρειες χώρες (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία).
Η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει ποσά ύψους 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (κατά κεφαλή τα ψηλότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες) αλλά και ποσά ύψους έως 9 δισ. ευρώ από το αρχικό πακέτο στήριξης (κονδύλια ESM, πρόγραμμα SURE για την απασχόληση και πρόγραμμα δανείων από την ΕΤΕπ) αλλά και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που ήδη τρέχουν καθώς και από το πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα 2021-27 ύψους 19 δισ. ευρώ.
Είναι φανερό ότι η πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι μεγάλη καθώς τα επόμενα χρόνια είναι δυνατό να εισρεύσουν ευρωπαϊκά κονδύλια (είτε ως επιχορηγήσεις είτε ως χαμηλότοκα δάνεια) ύψους μέχρι 61 δις. ευρώ σύμφωνα με τις καταμετρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν (π.χ. Ναυτεμπορική 29/5), δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά το lockdown της πανδημίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές αναβαθμίστηκε σε συνέχεια και της διαδικασίας του rebalancing της περασμένης Παρασκευής. Με τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές ενόψει της πιθανολογούμενης αύξησης των δανειοδοτήσεων στο επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με την χαλάρωση των κριτηρίων για τα κόκκινα δάνεια από τις εποπτικές αρχές αλλά και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους με αιχμή τις μετοχές που συνδέονται με την ενέργεια (ΔΕΗ κ.α.), καθώς τα κονδύλια για την πράσινη ανάπτυξη που αφορούν τον ενεργειακό μετασχηματισμό θα έχουν προτεραιότητα.
Με τα παραπάνω δεδομένα, δημιουργούνται προϋποθέσεις για μονιμότερη συναλλακτική αναβάθμιση στο ελληνικό χρηματιστήριο ώστε οι ημερήσιες συναλλαγές να προσεγγίσουν τα 100 εκ. ευρώ με τη Morgan Stanley να αλλάζει τη στάση της σε overweight εκτιμώντας ότι η ελληνική αγορά είναι υπερπουλημένη. Με τη συντήρηση του θετικού momentum για τις ευρωπαϊκές αγορές το αισιόδοξο σενάριο είναι δυνατό να οδηγήσει σε συνέχιση της αναρρίχησης του Γ.Δ. προς τις 700 μονάδες.
Ωστόσο, το θετικό σενάριο για τις αγορές υπό την επήρεια των γενναιόδωρων ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 9% του ΑΕΠ περίπου, μπορεί να απειληθεί από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ. Οι αναταραχές που λαμβάνουν χώρα σε πολλές πολιτείες μετά την ανθρωποκτονία που συντελέστηκε στη Μιννεσότα απειλεί με διαμόρφωση εμφυλιοπολεμικού σκηνικού με τον Πρόεδρο Trump να θεωρεί ότι μόνο με πυγμή μπορεί να διευθετηθούν τα προβλήματα. Την ίδια ώρα, το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ σκιάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα που δεν αναμένεται να βελτιωθούν στο εγγύς μέλλον. Η Wall Street πάντως διατηρεί τις υψηλές επιδόσεις παρά την όξυνση της ύφεσης λόγω της πανδημίας, με το ενδεχόμενο σημαντικής υποχώρησης των δεικτών να είναι πιθανό όταν στο τέλος της εβδομάδος δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας του Μαΐου.
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr