Τα αποθέματα του ΟΠΕΚ αναμένεται να κινηθούν ανοδικά ως το 2010, ωστόσο εκτιμάται ότι έπειτα θα υποχωρήσουν σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού, η Βραζιλία και η Ρωσία θασημειώσουν τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της πετρελαϊκήςπαραγωγής εκτός ΟΠΕΚ, ενώ η παραγωγή στην Ευρώπη θα υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του Ιράν ως το 2012.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να επεκταθεί κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή 2,2% ετησίως, κατά μέσον όρο, το διάστημα 2007-2012, φθάνοντας τα 95,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2012, με την ταχύτερη ανάπτυξη να σημειώνεται στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη εκτίμηση τηςΙΕΑ, τον προηγούμενο Φεβρουάριο, έκανε λόγο για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 2%, το διάστημα 2006-2011.
Η Βραζιλία, η Ρωσία, ο Καναδάς, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν θα καταγράψουν τα επόμενα πέντε χρόνια τη μεγαλύτερη άνοδο στην πετρελαϊκή παραγωγή, στην ομάδα των χωρών που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ. Αυτές οι πέντε χώρες θα επεκτείνουν την παραγωγή τους κατά την εν λόγω περίοδο κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια ημερησίως, με τη Βραζιλία δε να φθάνει το 1 εκατ. βαρέλια. Αντίθετα, μειωμένη θα είναι η παραγωγή σε χώρες όπως η Βρετανία (κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως), η Νορβηγία και το Μεξικό.
Σύμφωνα με την IEA, οι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα παραμείνουν και τα επόμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο η Υπηρεσία να διατυπώνει πρόβλεψη για συγκεκριμένες τιμές.
Βέβαια, η ΙΕΑ καθησυχάζει ότι μετά το 2015 η πίεση ενδέχεται να μειωθεί, καθώς αναμένεται οι χώρες να στραφούν περισσότερο στο άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια. Παράλληλα, εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή βιοκαυσίμων θα αγγίξει, το 2012, τα 1,75 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ποσότητα υπερδιπλάσια των περυσινών επιπέδων, με τη συμβολή τους ωστόσο να παραμένει περιθωριακή.
Β. Δ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr