Την Πέμπτη 28 Μαΐου θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα α' τριμήνου η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα. Την Παρασκευή ακολουθεί η Eurobank και τη Δευτέρα 1 Ιουνίου ανακοινώνει τα αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς.
Στο επίκεντρο των αναλυτών οι επιπτώσεις της πανδημίας, την ώρα που η ελληνική οικονομία αρχίζει τα δειλά βήματα επανεκκίνησης και τα δεδομένα γίνονται πιο ξεκάθαρα αλλά και η πορεία μείωσης των χαρτοφυλακίων για τα κόκκινα δάνεια.
Η χρονιά ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές αλλά το ξέσπασμα της πανδημίας αποτέλεσε επιπλέον «βαρίδι» για τον τραπεζικό κλάδο με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να αλλάζουν τις εκτιμήσεις τους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του οίκου Fitch που μέσα στον Μάιο επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Eurobank CCC+, Εθνική CCC+, Alpha Bank CCC+ και Πειραιώς CCC), κάνοντας λόγο για «αδύναμα πιστωτικά προφίλ και επικείμενους κινδύνους», λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες παίζουν κεντρικό ρόλο στα μέτρα στήριξης για την οικονομία τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση. Εργαλεία, όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, δίνουν την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να κάνουν αίτηση χορήγησης δανείου για κεφάλαιο κίνησης στα τραπεζικά ιδρύματα, με επιτόκιο πλήρως επιδοτούμενο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Όσον αφορά το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων, η αγορά αναμένει τις στρατηγικές των τεσσάρων τραπεζών για τον τρόπο μείωσης. Με το σχέδιο «Ηρακλής» να έχει «παγώσει», στο «τραπέζι» βρίσκεται και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την bad bank με τον Γιάννη Στουρνάρα να επιμένει σε αυτή την πρόταση, ισχυριζόμενος πως οι τράπεζες πρέπει να επικεντρωθούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) στο τέλος του 2019 τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 70,5 δισ ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 35,2% του συνόλου των δανείων.
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr