- Πρόοδος στην προσπάθεια εύρεσης εμβολίου για τον Covid-19
Η πιο αξιοσημείωτη πρόοδος ήταν μία ανακοίνωση από την αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna, ότι πειραματικό της εμβόλιο για τον Covid-19 έχει δείξει κάποια μικρά σημάδια αποτελεσματικότητας. Τα στοιχεία προς το παρόν δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ικανό να αναπαράγει αντιβιοτικά ώστε να εξουδετερώσει τον νέο ιό, δίνοντας ελπίδες για προστασία από μελλοντική μόλυνση.
Επιπλέον, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το εμβόλιο mRNA-1273 είναι σε γενικές γραμμές ασφαλές. Το τρίτο στάδιο της κλινικής μελέτης αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο και η Moderna έχει δηλώσει ότι εφόσον οι δοκιμές συνεχίσουν να φέρνουν θετικά αποτελέσματα, περίπου 1 δισ. δόσεις μπορεί να είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους.
Έχοντας ως δεδομένο ότι κάθε άνθρωπος χρειάζεται δύο δόσεις του εμβολίου, τα νούμερα αυτά φαίνονται επαρκή για να καλύψουν τις ΗΠΑ και τη μισή Ευρώπη, ανοίγοντας τον δρόμο για μία ολοκληρωτική επιστροφή στην κανονικότητα.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η UBS, η εξέλιξη αυτή αυξάνει τις πιθανότητες για μία πιο γρήγορη και βιώσιμη επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα, ιδίως όταν αυτή συνδυάζεται με την πρόσφατη πρόοδο του αντιβιοτικού φαρμάκου remdesivir.
- Υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα του ιού
Οι περισσότερες οικονομίες ανά τον κόσμο έχουν χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα τους. Τα καταστήματα και τα εστιατόρια στην Ιταλία ανέβασαν ρολά τη Δευτέρα και στην Ελλάδα οι ελπίδες για την διάσωση του τουρισμού κατά τη φετινή τουριστική σεζόν έχουν αναπτερωθεί.
Επιπλέον, ο ρυθμός μόλυνσης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε χώρες που έχουν ανοίξει τις οικονομίες τους αρκετές εβδομάδες πριν. Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού στη Γερμανία, η οποία ξεκίνησε να χαλαρώνει το lockdown στα μέσα Απριλίου, παραμένει κάτω από το 1, με τα νέα περιστατικά να μην ξεπερνούν τα 1.000 ανά ημέρα.
Αν και είχαν παρατηρηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ορισμένα σημάδια αύξησης στο ρυθμό αναπαραγωγής στη Γερμανία και την Αυστρία, μόλις είχαν αρθεί οι περιορισμοί, νέες τεχνολογίες, όπως π.χ. εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (mobile apps), διατίθενται παγκοσμίως για να βοηθήσουν στην ανίχνευση των επαφών και στην ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους του Covid-19. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο για τις ισχυρές οικονομίες ώστε να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα παρόμοιο κλείσιμο των οικονομιών τους (shutdown) στο μέλλον.
- Οικονομικά δεδομένα που δίνουν μικρές «αχτίδες» ελπίδας
Τα πρόσφατα στοιχεία από την γερμανική τράπεζα Bundesbank έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι η υποκινούμενη από το lockdown ύφεση μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο αναμενόταν.
Σύμφωνα με την UBS, ένας δείκτης σε πραγματικό χρόνο (real time) βασισμένος σε στοιχεία που περιλαμβάνουν την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις πτήσεις, τις αναζητήσει στο Google, την απασχόληση και τη διακίνηση των μετρητών, υποδηλώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 4,6% τον Απρίλιο, μείωση μικρότερη από αυτή που ανέμενε η κοινή γνώμη.
- Στα «σκαριά» περισσότερα κίνητρα
Η Γερμανία και η Γαλλία από κοινού παρουσίασαν ένα σχέδιο για ένα ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ, ώστε να προσφέρουν επιχορηγήσεις σε χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.
Παράλληλα, τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ενθαρρύνουν τους επενδυτές καθώς διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν μεγαλύτερα νομισματικά κίνητρα, εάν απαιτηθεί. Ο Πάουελ δήλωσε ακόμη ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει, αμέσως μόλις βρεθεί το πολυπόθητο εμβόλιο.
Τέλος, συμπλήρωσε ότι μία καθοδική πορεία της κλίμακας της Μεγάλης Ύφεσης (Great Depression-scale) θα ήταν απίθανη, καθώς το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει πολύ δυνατό.
- Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις ανοιχτές πωλήσεις άρθηκαν
Μία ακόμη τεχνική υποστήριξη για τις αγορές προήλθε από την είδηση ότι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα ήραν τις απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί το Μάρτιο για τις ανοιχτές πωλήσεις (short selling), οι οποίες έληξαν στις 18 Μαΐου.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr