Πρόκειται κυρίως για κτίρια γραφείων σε Μιλάνο και Ρώμη και μερικά καταστήματα, με το κόστος κτήσης τους να υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία τους μέχρι και το τέλος του 2019, υπολογιζόταν σε 120 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, χθες, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα, o κ. Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, πρόεδρος της εταιρείας, «η πώληση των ακινήτων της Ιταλίας θα γινόταν, κατόπιν σχετικής σύστασης των συμβούλων της εταιρείας για την επιχειρούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Όπως μας ανέφεραν, θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθούμε στους ξένους επενδυτές με ένα αμιγώς ελληνικό story. Ασφαλώς θα καταγράφαμε και σημαντικό κέρδος από την κεφαλαιοποίηση των υπεραξιών του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου».
Ανάλογη τύχη θα έχει ασφαλώς και η ίδια η αύξηση κεφαλαίου, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί με ένα συνδυασμό ιδιωτικής τοποθέτησης ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων κι εγχώριων επενδυτών, με στόχο την άντληση ενός ποσού της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι επί του παρόντος, τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της που απειλούνται με μείωση εσόδων είναι τα εμπορικά καταστήματα και τα ξενοδοχεία, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας. Το θετικό όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η χώρα φαίνεται να είναι σε θέση να επανέλθει σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας μέχρι το τέλος Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι η αρνητική επίδραση δεν θα είναι μεγαλύτερη των δύο μηνών.
Αν βέβαια το μέτρο της έκπτωσης ενοικίου κατά 40% επεκταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ως ένας τρόπος να υποστηριχθεί το λιανεμπόριο, ή ο τουριστικός κλάδος, δεν αποκλείεται η επίπτωση στα εισοδήματα της Prodea να είναι μεγαλύτερη. Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς εσόδων από ενοίκια, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο (π.χ. να μην εισπραχθούν καθόλου ενοίκια), δεν αναμένεται μεγαλύτερη ζημία από ένα ποσό της τάξεως των 10-15 εκατ. ευρώ, επί συνολικών μισθωμάτων ύψους 135 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2019).
Σύμφωνα με τον κ. Άρη Καρυτινό, διευθύνοντα σύμβουλο της Prodea Investments, 40% των εσόδων από ενοίκια προέρχεται από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, ενώ σημαντικοί μισθωτές είναι επίσης το δημόσιο (10%), αλυσίδες σουπερμάρκετ (10%) και ο όμιλος της Cosmote, που μισθώνει αρκετά κτίρια γραφείων της εταιρείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr