Έτσι, η ΦΑΓΕ στο ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει ετήσια οικονομικά αποτελέσματα για το 2019 που μόλις δημοσίευσε κάνει λόγο για ενδεχόμενες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες αλλά και συνακόλουθα στα προϊόντα λόγω προβλημάτων από τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΦΑΓΕ εστιάζοντας στη λειτουργία της, η προοπτική επέκτασης των ταξιδιωτικών περιορισμών και το ερμητικό σφράγισμα συνόρων και παρατεταμένες καραντίνες ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την ικανότητα των εργαζομένων της να φτάσουν στους χώρους εργασίας τους για να παράγουν προϊόντα ή να παρεμποδίσουν σημαντικά τα προϊόντα της την αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτό όπως εκτιμάται μπορεί να οδηγήσει σε διακοπές λειτουργίας και πωλήσεων.
Μάλιστα η εταιρία επισημαίνει επίσης πως η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις καταναλωτικές δαπάνες για τα προϊόντα του ομίλου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο η ελληνική πολυεθνική αναφέρει ότι έχει διασφαλίσει ροές πρώτων υλών από διαφοροποιημένες πηγές. Βέβαια, σημειώνει, ότι δεν μπορεί να παράσχει τη διαβεβαίωση ότι θα μπορέσει να εξασφαλίζει σταθερά επαρκείς προμήθειες με οικονομικά αποδοτική τιμή. Επίσης προειδοποιεί ότι σε περιπτώσεις διαταραχής του εφοδιασμού, υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων αν κι σημειώνει ότι το κόστος πρώτων υλών δεν θα αυξηθεί σημαντικά. Πάντως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μετακυλήσει αυτών των ανατιμήσεων στο τελικό προϊόν αναφέροντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες ανταγωνισμού και τις μεθόδους τιμολόγησης που εφαρμόζονται στις διάφορες αγορές που πουλάει τα προϊόντα της.
Σε σχέση με τα αποτελέσματα του περασμένου έτους καταγράφεται υποχώρηση στις πωλήσεις που έφτασαν στα 494,266 εκατ. δολάρια από 551,879 εκατ. δολάρια που ήταν το 2018 και 619,629 εκατ. δολάρια το 2017. Η πτώση των πωλήσεων αποδίδεται από τον όμιλο στην υποχώρηση κατά 3,2% των πωλήσεών σε όγκο, στη μείωση των τιμών κατά 5,1% και στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου. Πτωτικά κινήθηκαν και τα καθαρά της κέρδη τα οποία υποχώρησαν πέρυσι στα 21,425 εκατ. δολάρια, από 22,135 εκατ. δολάρια το 2018 και 86,411 εκατ. δολάρια που ήταν το 2017. Οι πωλήσεις της σε αξία στην Ελλάδα αντιπροσώπευσαν πέρυσι το 15,6% των συνολικών πωλήσεων από 15,8% το 2018 και 16,6% το 2017.
Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις της σε όγκο υποχώρησαν πέρυσι κατά 8,7%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πωλήσεις της σε όγκο αυξήθηκαν 4,6%, στην Ιταλία 10% και στην Ελλάδα κατά 1,9%.
Γιώργος Αλεξάκης
Διαβάστε επίσης:
Ν. Ροδόπουλος: Κλυδωνισμοί στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω κορονοϊού
Συμμαχία για την υποστήριξη της εφοδιαστικής αλυσίδας απέναντι στον κορονοϊό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr