Το σημερινό γενικό sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο μόνο ως αφορμή είχε την έλευση του Corona virus στην γειτονική Ιταλία. Τα βαθύτερα αίτια του γενικευμένου πανικού και της διπλάσιας πτώσης, σε σχέση με το Ιταλικό χρηματιστήριο που πλήττεται άμεσα από τις οικονομικές παρενέργειες της έλευσης του ιού είναι άλλα. Τα σημάδια μιας προβληματικής αγοράς έχουν γίνει ορατά εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Η ρηχότητα της αγοράς, ο έλεγχος της αγοράς σχεδόν αποκλειστικά από ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια, οι απαιτητικές αποτιμήσεις σε αρκετές μετοχές, αλλά και η σοβαρή έλλειψη εγχώριας επενδυτικής δυναμικής, αποτελεί το ένα σκέλος των αιτιών της υπέρ απόδοσης στην πτώση.
Το άλλο και ποιο σημαντικό είναι τα συνεχιζόμενα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζονται σε πρόδρομους μακροοικονομικούς δείκτες. Οι καθυστερήσεις & αναβολές στις διαρθρωτικές αλλαγές (κυρίως στον δημόσιο τομέα) και η έλλειψη σοβαρής παραγωγικής δυναμικής της χώρας, με το τέλος της εξάμηνης μετεκλογικής περιόδου χάριτος άρχισαν να επανεμφανίζονται. Το μεταναστευτικό, τα Ελληνοτουρκικά, αλλά και οι εκποιήσεις κατοικιών από κόκκινα δάνεια είναι μερικά από αυτά. Προβλήματα που εντείνονται από την παρελκυστική πολιτική των εταίρων σε διάφορα θέματα που αγγίζουν μεγέθη του προϋπολογισμού & πολιτικές που μπορεί να επαναφέρουν τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες πιέσεις για άλλη μια φορά επικεντρώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο που μετά από τόσα χρόνια & αλλεπάλληλες αυξήσεις συνεχίζουν να αποτελούν τον αδύναμο κρίκο του συστήματος.
Οι σημερινοί πολύ αυξημένοι όγκοι συναλλαγών, αλλά και το γεγονός ότι σε όλους τους βασικούς δείκτες αλλά και σε πληθώρα μετοχών, έχει διασπαστεί ο Κινητός εκθετικός μέσος όρος 200 ημερών, αποτελεί άκρως αρνητικό στοιχείο για την μέσο & μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στο Γενικό Δείκτη, μετά την διάσπαση του ΚΜΟ expo 200 (859.37), τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στην ζώνη των 808 μονάδων, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 790 & 773 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 825, 840 & 860 μονάδων.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι πρώτη κοντινή στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 2035-2040 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις εμφανίζονται στις 2015, 2000 & 1970 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 2080, 2100 & 2120 μονάδων. Εφιστούμε την προσοχή στο επίπεδό των 2160 μονάδων(ΚΜΟ expo 200 ημ.) που αποτελεί πλέον σημαντική αντίσταση.
Συμπερασματικά η σημερινή εικόνα της αγοράς είναι απογοητευτική. Η συσσώρευση των 900-930 για τον ΓΔ & 2250-2330 για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης έσπασε προς τα κάτω με εκκωφαντικό τρόπο και εκτιμούμε ότι παρά μια πιθανώς αναμενόμενη τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση, η ταλαιπωρία θα έχει και συνέχεια για τις ελληνικές μετοχές.
Όμως τέτοιου είδους και μεγέθους πτώσεις δημιουργούν και σημαντικές ευκαιρίες , αρκεί κανείς να μπορεί να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις ,εξωστρέφεια και αναπτυξιακές προοπτικές, προσπαθώντας να αγοράσει με την βοήθεια των επενδυτικών του συμβούλων, σε σημαντικά τεχνικά επίπεδα και κάνοντας σωστή χρήση τεχνικών stop loss.
Αν και μια παλιά παροιμία λέει «Ποτέ μην προσπαθείς να πιάσεις ένα μαχαίρι την ώρα που πέφτει», είναι επίσης γνωστό ότι « το κέρδος είναι πάντα ανάλογο του κινδύνου που αναλαμβάνει ένας επενδυτής» αρκεί να μπορεί να αντιληφθεί και να διαχειριστεί τον κίνδυνο αυτό, υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που αναφέραμε ανωτέρω.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr