Η μοναδική περίπτωση εισηγμένης σε καθεστώς επιτήρησης που δείχνει να έχει μέλλον είναι η Forthnet. Όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση της εταιρίας στην Alter Ego του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Η εισηγμένη προσπαθεί να βελτιώσει τα μεγέθη της αλλά ο υψηλός δανεισμός και η μεγάλη αρνητική καθαρή θέση λειτουργούν ανασταλτικά. Ωστόσο η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της πώλησης της εταιρίας επιδρά αρνητικά στη μετοχή.
Η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία μετά τη μακροπρόθεσμη ρύθμιση του δανεισμού της, έχει το χρονικό περιθώριο να αναδιαρθρώσει την κλωστοϋφαντουργική της δραστηριότητα, με στόχο να αναστρέψει τη ζημιογόνο πορεία της. Κατά τη δωδεκάμηνη χρήση που έληξε στις 30/6/2019 η εισηγμένη σημείωσε προ φόρων κέρδη 887.000 ευρώ από τη δραστηριότητα της ενέργειας (η συγκεκριμένη επίδοση αναμένεται να ενισχυθεί δραστικά όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η μονάδα παραγωγής βιοαερίου που ήδη ξεκίνησε) και 1,36 εκατ. από την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα, με τη συνδρομή, ωστόσο, έκτακτου θετικού αποτελέσματος 5,46 εκατ. ευρώ.
Η νηματουργία Βαρβαρέσος έχει προχωρήσει από τον Οκτώβριο του 2019 στην αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων. Ωστόσο ο χρόνος περνά και ακόμη η εταιρία δεν εμφανίζει βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων πιθανότατα γιατί δεν βοηθά και ο κλάδος.
Οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις με επενδυτή-χρηματοδότη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο» σημειώνει η διοίκηση της «Ναυτεμπορικής» στις λογιστικές καταστάσεις του 2017, οι οποίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΧΑ στις 29/1/2020 και φέρουν ημερομηνία 29/11/2019.
Επίσης, οι προαναφερόμενες διαπραγματεύσεις με επενδυτή-χρηματοδότη διεξάγονται, την ώρα που αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (εκδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2019) σχετικά με την προσφυγή πιστώτριας τράπεζας, η οποία ζητά την υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης του Ν. 4307/2014.
Για την Dionic από τον Σεπτέμβριο του 2019 διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες χωρίς να έχει βρεθεί καμία οριστική λύση στο ζήτημα της αναχρηματοδότησης του εισηγμένου ομίλου και απλά ακούμε ότι οι συζητήσεις… συνεχίζονται χωρίς να προβλέπεται «λευκός καπνός» στο άμεσο τουλάχιστον χρονικό διάστημα.
Χωρίς να ενθουσιάζει η Ευρωσύμβουλοι ξεκίνησαν τη φετινή χρονιά με υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων που σηματοδοτεί ανοδική πορεία οικονομικών επιδόσεων, ακόμη και σε περίπτωση που δεν κερδηθούν νέα έργα.
Ωστόσο, το 2020 αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα θετική χρονιά για την εταιρία (και τον κλάδο των συμβούλων γενικότερα) λόγω ΕΣΠΑ.
Η Δομική Κρήτης κατάφερε να μειώσει τις ζημιές και να καταγράψει το 2018 οριακή ζημιά σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους αλλά δεν έχει δώσει δείγματα αντιστροφής των οικονομικών της μεγεθών.
Η SATO έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές και το 2018 μείωσε τις ζημιές της και περιμένει ανάκαμψη το 2020, αν και δεν βοηθά το οικονομικό περιβάλλον.
Η Lavipharm βελτίωσε πωλήσεις και λειτουργική κερδοφορία και η διοίκηση εμφανίζεται αισιόδοξη, χωρίς ωστόσο αυτή η τάση να αποτυπώνεται στην κερδοφορία της εταιρίας. Η ΑΕΓΕΚ ελπίζει να εισπράξει απαιτήσεις για να μειώσει το δανεισμό της με τη μετοχή να ενισχύεται ενώ ο εκδοτικός οργανισμός Λιβάνης αναδιάρθρωσε τα δάνειά της εκχωρώντας περιουσιακά στοιχεία και καταγράφει άνοδο η μετοχή. Η Medicon έχει μοναδική εκκρεμότητα τη συμφωνία με τράπεζα και ελπίζει πως μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα βγει από την επιτήρηση. .
Η Προοδευτική περιμένει να εισπράξει απαιτήσεις και δεν αναλαμβάνει έργα αν και η γενική εικόνα της εταιρίας είναι απογοητευτική. Η ΑΝΕΚ παρά την αναδιάρθρωση των δανείων, το ύψος τους παραμένει μεγάλο και επηρεάζει τα αποτελέσματά της αν και οι τράπεζες προχώρησαν ένα βήμα για τον έλεγχό της διοίκησης. Για τη Νίκας το ερώτημα είναι αν μπορέσει να ωφεληθεί από τη μεγάλη κρίση που περνάει η Creta Farms και αν έχει τη ρευστότητα να αυξήσει την παραγωγή της.
Για τη Μπήτρος και τη ΣΙΔΜΑ η αγορά περιμένει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που φαίνεται ότι επέβαλαν οι τράπεζες.
Η Σφακιανάκης θα αποχωρήσει από το ΧΑ λόγω δημόσιας πρότασης και η Βαράγκης θα μείνει χωρίς περιουσιακά στοιχεία και είτε θα πουληθεί ως «κέλυφος» αν υπάρξει ενδιαφέρον ή θα εκκαθαριστεί.
Η Yalco παρά την αναδιάρθρωση δεν έχει καταφέρει να βρει χρηματοδότηση, ενώ η Ελβιεμέκ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την ακίνητη περιουσία της.
Η Βιοτέρ συμφώνησε με τις τράπεζες και η διοίκηση προχώρησε σε μία εξαιρετικά αισιόδοξη ανακοίνωση που κατέληγε ότι σε μερικά χρόνια ίσως να μην έχει δανεισμό, αλλά ο βασικός μέτοχος προχώρησε σε αθρόες πωλήσεις μετοχών.
ANEΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr