Δεν είναι τυχαίο ότι το Χ.Α. συμπλήρωσε χθες την 8η πτωτική συνεδρίαση στις έντεκα τελευταίες, πιστοποιώντας ότι βρίσκεται σε αδυναμία, έχοντας επηρεαστεί από τα τεκταινόμενα διεθνώς λόγω του ιού, έχοντας όμως και τη «μαγιά» των κερδών του 2019, οπότε αρκετά χαρτοφυλάκια «κλειδώνουν» ρευστότητα. Μάλιστα, η ελληνική αγορά συνεχίζει να δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις έναντι των διεθνών αγορών, επιβεβαιώνοντας ότι είναι μια αγορά ευάλωτη και ρηχή.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η εύλογη κόπωση από την αναμονή του σχεδίου Ηρακλής για τις τράπεζες και πως αυτό θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά, με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει χθες και το όριο των 800 μονάδων, κλείνοντας σε νέο χαμηλό 4μήνου. Μάλιστα, από τις 24 Ιανουαρίου ο τραπεζικός δείκτης έχει – σε έντεκα συνεδριάσεις – μόνο δύο θετικά κλεισίματα και εννέα πτωτικά, καταγράφοντας αυτό το διάστημα πτώση 9,63%.
Με τις τράπεζες υπό την «ομηρία» του σχεδίου Ηρακλής, το Χ.Α. είναι αδύνατον να ανεξαρτητοποιηθεί από τον κλάδο – ατμομηχανή, αν και κάποιες στηρίξεις από μετοχές της πραγματικής οικονομίας κράτησαν το Γ.Δ. πάνω από τις 900 μονάδες. Ο Γ.Δ. βρίσκεται πλέον σε οριακή από τεχνικής πλευράς φάση, δεδομένου ότι έκλεισε χθες στις 902,98 μονάδες (-0,87%), ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.261,63 μονάδες (-0,78%).
Ο τζίρος, για 4η συνεχή συνεδρίαση διαμορφώθηκε κάτω από τα 55 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την παύση των πρωτοβουλιών από πολλά ισχυρά χαρτοφυλάκια, στοιχείο θετικό (σε πτωτική αγορά), καθώς δείχνει ότι διάθεση για ισχυρές αποχωρήσεις κεφαλαίων δεν υπάρχουν, τουλάχιστον προς το παρόν. Μένει να δούμε αν σήμερα θα μπορέσει ο Γ.Δ. αλλά και ο τραπεζικός να βγάλουν αντίδραση αυτοσυντήρησης….
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr