Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρονται στην εύλογη κόπωση του κλάδου, δεδομένου ότι η υπόθεση με το σχέδιο Ηρακλής που έδωσε ισχυρό momentum ανόδου το φθινόπωρο, έχει τραβήξει επί μακρόν, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματά του και το πως θα εφαρμοστεί στην πράξη.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 9,24% το πρώτο 40ήμερο του 2020! Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 803,40 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν νέα χαμηλά τεσσάρων περίπου μηνών - με νέα πτώση 3,64%, που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 6 Νοεμβρίου 2019!
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «ο τραπεζικός έδωσε πτωτική λύση στον σχηματισμό και πλέον φλερτάρει με κίνηση στο επίπεδο των 780 μονάδων, ενώ οι 833 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση με την κύρια – που είναι και νέο stop στο ημερήσιο short - στις 846 μονάδες.
Ήταν η 8η πτωτική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες για τον τραπεζικό δείκτη, επιβεβαιώνοντας την κόπωση αλλά και εν μέρει τον προβληματισμό που υπάρχει στον κλάδο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ η έκθεση της Goldman Sachs που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη, επέδρασσε αρνητικά.
Θυμίζουμε πως ο αμερικανικός οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση του κλάδου, μειώνοντας τις τιμές – στόχους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, επηρεάστηκε ευρύτερα και η υπόλοιπη αγορά, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 αλλά και του Mid Cap να κλείσει πτωτικά. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 910,91 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,14% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 909,88 μονάδες (-1,26%), ενώ το υψηλό ήταν στις 921,42 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι αν δεν βελτιώσει τη συμπεριφορά του ο τραπεζικός κλάδος, τότε το Χ.Α. δύσκολα θα μπορέσει να κάνει κάτι αξιόλογο αυτό το διάστημα…
Όπως εύστοχα σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης στη χθεσινή του εβδομαδιαία ανάλυση, «ο τραπεζικός κλάδος σε κάθε περίπτωση είναι αυτός που μπορεί να κάνει την διαφορά στην αγορά, μιας και οι υπόλοιποι τίτλοι δεν μπορούν να οδηγήσουν με σημαντικές υπεραξίες τον Γενικό Δείκτη χωρίς τις τράπεζες»…
Θυμίζουμε πως ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο πρωταγωνιστής το 2019 έχοντας άνοδο 101,34% με την Πειραιώς να ξεχωρίζει έχοντας άνοδο 256%, ακολουθούμενη από την Attica Bank με άνοδο 253,9%, την Εθνική +174,%, την Alpha Bank +74,8% και τη Eurobank +71,1%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr