Η Διοίκηση επιδιώκει να αξιοποιήσει, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, τόσο το θετικό momentum που δημιουργήθηκε μετά την έκδοση 15ετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο και τις βελτιωμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όσο και τη δυναμική που δημιούργησε το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων (Project Galaxy) και το επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας για την περίοδο 2020-2022.
Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2019, υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί.
Το Galaxy τώρα θεωρείται ως η μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης στην Ελλάδα, ύψους έως 12 δισ. ευρώ και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Κατά τον σχεδιασμό της τράπεζας, αναμένεται να περιορίσει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) από 44% σε λιγότερο από 20% εντός του 2020 και σε μονοψήφια επίπεδα το 2022. Άμεση θα είναι και η απομείωση ρίσκου του ισολογισμού και θετικός αντίκτυπος στο κόστος κινδύνου CoR (από 200 μονάδες βάσης το 2019 σε χαμηλότερα από 100 μονάδες βάσης μετά τη συναλλαγή, με περαιτέρω αποκλιμάκωση έως το 2022). Για το project έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον μεγάλοι διεθνείς επενδυτές ενώ, εντός του επόμενου μήνα, αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές.
Όσον αφορά την πρόθεση της τράπεζας να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) έως 2% των εποπτικών κεφαλαίων, είχε εκφραστεί και αυτή τον Νοέμβριο του 2019. Η έκδοση του Tier II ομολόγου θα είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας. Αναμένεται να βαθμολογηθεί με Caa2 και CCC από τη Moody's και την S&P αντίστοιχα.
Τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα θετικά για την κάλυψη της έκδοσης, αλλά και την τιμολόγηση, που αναμένεται να κινηθεί σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών.
Η Alpha Bank διαθέτει τους καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ελληνική αγορά, ακόμη και πριν την υλοποίηση του Galaxy. H υψηλή κεφαλαιακή βάση διατηρείται άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων και διασφαλίζεται καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής του τριετούς πλάνου, καθώς η Alpha Bank το 2022 στοχεύει σε δείκτη CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17%.
Με την επικείμενη συναλλαγή, η τράπεζα ξεκινά την αξιοποίηση του διαθέσιμου περιθωρίου 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier II), επιτυγχάνοντας τη διαφοροποίηση της επενδυτικής της βάσης, την περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας και την ενίσχυση του προφίλ της στις διεθνείς επενδυτικές αγορές.
Το σχέδιο απομείωσης των NPEs (Galaxy) βρέθηκε στο επίκεντρο του τετραήμερου παρουσιάσεων που πραγματοποίησε η διοικητική ομάδα της Αlpha Bank, υπό τον CFO Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα, σε Λονδίνο και Μιλάνο. Κατά τη διάρκεια του roadshow πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 17 συναντήσεις με επενδυτές, καθώς και 7 τηλεδιασκέψεις. Συνολικά, τα στελέχη της Alpha Bank συναντήθηκαν με 59 διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές, από 41 επενδυτικά σχήματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr