Πάντως, στο χρηματιστήριο χθες μειώθηκαν οι συναλλαγές καθώς μετά από αρκετές συνεδριάσεις ο τζίρος έπεσε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι επενδυτές περιμένουν νέους καταλύτες και νέα αγοραστικά «σήματα». Οι περισσότερες συγκλίνουσες εκτιμήσεις – έως χθες – έκαναν λόγο ότι η Fitch θα προχωρήσει σε καλυτέρευση του outlook της ελληνικής οικονομίας από ουδέτερο σε θετικό, όμως άλλες… πηγές, ήταν αντίθετες με αυτή την αισιοδοξία, συστήνοντας να κρατάμε μικρό… καλάθι προσδοκιών.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές κράτησαν... αμυντική και συντηρητική στάση προς τις μετοχές, μειώνοντας τα ρίσκα ευρύτερα, ενώ αντιθέτως στράφηκαν σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως είναι τα ομόλογα. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά, με το ελληνικό 10ετές να πέφτει μάλιστα στο 1,33%, ενώ μεγάλη μείωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφηκε και διεθνώς.
Εντός αυτών των συνθηκών και με τις διεθνείς αγορές να βρίσκονται σε φάση… άμυνας και ανησυχίας, στο Χ.Α. υπήρξε αντίστοιχη τακτική περιορισμού των «επιθετικών» κινήσεων, ή των πρωτοβουλιών αυξημένου ρίσκου. Από την άλλη πλευρά, είναι θετικό ότι η ελληνική αγορά – παρά τη χθεσινή ελεγχόμενη διόρθωση – δεν έχασε την επαφή της με τα υψηλά 5ετίας και τις 940 μονάδες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει απολύτως ψύχραιμη και ανθεκτική εικόνα, καθώς παρά τα σημαντικά κέρδη του 2019 αλλά και τα νέα υψηλά 5ετίας του 2020, δεν εντρυφά σε πανικούς και βίαια αδειάσματα. Χθες λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 939,17 μονάδες με πτώση 0,40%, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε με πτώση 0,21% στις 2.349,36 μονάδες. Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. προέρχονταν από 7ήμερο ανοδικό σερί, με το Γ.Δ. να κερδίζει 2,56%, τον FTSE 25 στο +2,92% και τον Mid Cap να ξεχωρίζει με άνοδο 3,38%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr