Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως τη διαφορά την κάνει ο FTSE 25 μιας και μετά από μήνες πτωτικής κίνησης έχει δώσει αγοραστικό ημερήσιο σήμα με την εβδομάδα που πέρασε να δίνει και σημαντικά κέρδη σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.
Ο ίδιος τονίζει ότι «παραμένουμε αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα για την Ελληνική χρηματαγορά η οποία συνεχίζει να κινείται με αργούς ρυθμούς και χωρίς υπερβολές προσπαθώντας αργά ή γρήγορα να πιάσει τετραψήφιο επίπεδο τιμών. Βεβαίως, από την αγορά – σ’ αυτή τη φάση – λείπουν τα επιχειρηματικά νέα που τόσο έχει ανάγκη, μιας και μέχρι τώρα ο μόνος κλάδος που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι το real estate».
Για το Γ.Δ. ο κ. Ζαχαράκτης τονίζει πως «μια κατοχύρωση του 939 μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης, ενώ όσο παραμένει πάνω από τις 914 μονάδες, η τάση παραμένει επιθετική. Το πολύ βασικό δεδομένο είναι ότι το stop πλέον ανέβηκε στις 904 μονάδες σε κλείσιμο», σημειώνει.
Για τον FTSE 25 τονίζει πως το νέο stop ανεβαίνει στις 2.255 μονάδες ενώ το 2.325 επίπεδο είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει το 2.355 επίπεδο. Το όριο των 2.265 μονάδων είναι κοντινό επίπεδο στήριξης.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει ότι ο Γ.Δ. καταφέρνει μέχρι στιγμής μέσα στο 2020 να μην απειληθεί η περιοχή των 900 μονάδων. Παράλληλα, στο ξεκίνημα της χρονιάς, ο MACD ενεργοποίησε νέο σήμα αγορών το οποίο κρατά με σχετική άνεση, αφού οι υπερπωλημένες ζώνες τιμών έχουν ακόμα δρόμο ενώ υπάρχει αρκετή απόσταση ασφαλείας από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.
Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «η άρνηση της αγοράς να κινηθεί χαμηλότερα φαίνεται να έχει στρεσάρει τους πωλητές οι οποίοι δεν έχουν τις δυνάμεις να ωθήσουν με δύναμη τις αποτιμήσεις χαμηλότερα. Από την άλλη πλευρά όμως, η ανέλιξη τιμών δεν θα είναι εύκολη. Τα απάτητα επί πέντε χρόνια επίπεδα τιμών δεν θα είναι «περίπατος στον κήπο», καθώς ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί αγοραστικό πάθος και όγκους συναλλαγών που θα απορροφούν τους πρόσφατους κερδισμένους και τους εγκλωβισμένους παλαιότερων ετών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την τελευταία προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις 1.000 μονάδες (2014) οι συναλλαγές είχαν κινηθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Συμπερασματικά, το σενάριο της προσέγγισης των 1.000 μονάδων είναι σε ισχύ και οι τζίροι δείχνουν να υποστηρίζουν επί του παρόντος την ανοδική δυναμική της ελληνικής αγοράς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr