Του Αριστοτέλη Παππά
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Reporter Μagazine Δεκεμβρίου.
Η προσοχή είναι πλέον στραμμένη στην επόμενη μέρα, καθώς το στοίχημα για το ΧΑ είναι να παραμείνει παγκόσμιος πρωταθλητής στις αποδόσεις και το 2020, αλλά και να επιστρέψει στις ανεπτυγμένες αγορές. Η επιστροφή αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την είσοδο ξένων μεγαλοεπενδυτών, η οποία θα εκτινάξει την συναλλακτική δραστηριότητα του ΧΑ. Οι απόψεις ωστόσο διίστανται για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τους αναλυτές να είναι επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους.
Σπύρος Κυρίτσης: Θετική η πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς το 2020
Μιλώντας στο Reporter Magazine, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), Σπύρος Κυρίτσης, επισημαίνει πως «το 2019 ήταν μια χρονιά έντονων προσδοκιών και ταυτόχρονα αποδόσεων για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Καθόσον το 2019 ήταν προεκλογική χρονιά, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις προεκλογικές χρονιές, υπήρχαν ποικίλες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις των πολιτικών εξελίξεων στην πορεία της αγοράς. Όσον αφορά την πορεία της αγοράς, το πρώτο μισό του 2019 συνοδεύθηκε σε επίπεδο αποδόσεων από σημαντική αύξηση της τιμής του δείκτη, αλλά και του όγκου συναλλαγών».
Ωστόσο, η δυναμική αυτή δεν διατηρήθηκε κατά το δεύτερο ήμισυ του 2019, με αποτέλεσμα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, «οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για την επαναφορά της κεφαλαιαγοράς στο προσκήνιο της οικονομίας, να μην επαληθευτούν. Βεβαίως δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε το γεγονός ότι η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου όσον αφορά την εξέλιξη του Γενικού του Δείκτη, συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων παγκοσμίως για τη χρονιά που φεύγει».
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εκτιμήσεις για το 2020
Αρχικά, σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, οι όποιες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΧΑ το 2020 θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους το διεθνές περιβάλλον. «Καθόσον η αγορά μας χαρακτηρίζεται από αυξημένη συμμετοχή ξένων επενδυτών -άνω του 60% η συμμετοχή τους στις καθημερινές συναλλαγές και αντίστοιχο ποσοστό στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ- οι όποιες διεθνείς εξελίξεις αναπόφευκτα επηρεάζουν τη συναλλακτική δραστηριότητα και την πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς», τονίζει ο κ. Κυρίτσης και προσθέτει: «Το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον επηρεάζει επίσης την πορεία της αγοράς. Καθόσον οι εκτιμήσεις για το 2020 σε μακροοικονομικό επίπεδο είναι θετικές, η επίπτωση τους στην πορεία της αγοράς θα είναι αντίστοιχη».
«Βασική παράμετρος για την πορεία της αγοράς την χρονιά που έρχεται θα αποτελέσει η εξέλιξη των μεγεθών των 4 συστημικών τραπεζών, τόσο όσον αφορά την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα “κόκκινα” δάνεια, όσο και την αύξηση των εσόδων τους από τις αμιγώς τραπεζικές εργασίες. Η συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών στη στάθμιση του βασικού δείκτη επενδυτικού ενδιαφέροντος -FTSE 25- ανέρχεται σε περίπου 27%-28%, αν προσθέσουμε σε αυτό και τη συμμετοχή της εταιρίας COCA COLA η οποία ανέρχεται σε περίπου 21%, είναι προφανές ότι οι 5 αυτές εισηγμένες “επηρεάζουν” σημαντικά την εξέλιξη της πορείας του συγκεκριμένου δείκτη», σημειώνει επίσης ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, ενώ συμπληρώνει πως «εκτός των συστημικών τραπεζών, η πορεία των οποίων δίνει τη γενικότερη τάση στην αγορά, εισηγμένες με σταθερή μερισματική απόδοση θα αποτελέσουν για το 2020 μια ελκυστική επενδυτική επιλογή».
Ανάγκη για αξιοπιστία και εισαγωγές νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο
Αναφορικά με άλλα επιμέρους στοιχεία για την επαναπροσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, οι συμμετέχοντες στην αγορά -ημεδαποί και αλλοδαποί- αναμένουν την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κυρίτσης υπογραμμίζει πως «καθόσον τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις λόγω της αποκάλυψης αναξιόπιστων στοιχείων από εισηγμένες που συγκαταλέγονταν μεταξύ των “καλυτέρων” εταιριών, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση όσον αφορά την ορθή τήρηση από πλευράς των εισηγμένων των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και την ανάδειξη των εταιριών, που υιοθετούν πραγματικά το σχετικό θεσμικό πλαίσιο».
Ένα ακόμα στοιχείο επαναφοράς του επενδυτικού ενδιαφέροντος, θα αποτελέσει η ύπαρξη νέων εισαγωγών εταιρειών στο ΧΑ. «Δυστυχώς την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των νέων εισαγωγών μετριέται στα δάκτυλα του ενός χεριού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελκυστικότητα της κεφαλαιαγοράς ως ο πλέον αξιόπιστος και διάφανος μηχανισμός άντλησης φθηνών κεφαλαίων. Το ΧΑ μπορεί να αναλάβει έναν καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση των ελληνικών ΜμΕ, όπου σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, αυτές με αριθμό εργαζομένων μεταξύ 10-49 αντιπροσωπεύουν το 2,5% του συνόλου των επιχειρήσεων και ο κύκλος εργασιών τους το 23% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των επιχειρήσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ τονίζει πως «για την προσέλκυση νέων εισαγωγών και ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος απαιτείται ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της κεφαλαιαγοράς, το οποίο θα πρέπει να προέλθει μέσα από τη συμμετοχή όλων των θεσμικών εκπροσώπων της αγοράς, να παρουσιάζει σαφείς στόχους και δράσεις. Η ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές που διαθέτουν αντίστοιχο σχέδιο, θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένες δράσεις και στόχους, η υλοποίηση των οποίων θα επαναφέρει την ελληνική κεφαλαιαγορά στη θέση που της αρμόζει μέσα στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον».
Αθανάσιος Βλαχόπουλος: O επενδυτικός κλάδος θα δυσκολευθεί αρκετά το 2020
Στην πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2020, καθώς και στις δυσκολίες που αναμένεται να συναντήσει το ΧΑ λόγω των μελλοντικών εξελίξεων, που αφορούν την ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε λεπτομερώς μιλώντας στο Reporter Magazine, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Merit Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ», Αθανάσιος Βλαχόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλο, «το Χρηματιστήριο είναι απόλυτα συνυφασμένο με το πως θα κινηθεί η υπόλοιπη οικονομία και η ελληνική και η ευρωπαϊκή, αλλά και γενικότερα, γιατί ζούμε σε ένα συγκοινωνούν οικονομικό δοχείο. Υπάρχουν όλα τα θετικά δεδομένα, καθώς η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2018, με τη συμφωνία που είχε γίνει με τους Ευρωπαίους για το χρέος, σε μία πολύ προστατευμένη κατάσταση, που αυτό ευνοεί την ελληνική οικονομία στο να μην έχει κάποια αναπάντεχη κρίση, η οποία θα πυροδοτηθεί από οποιαδήποτε εξωτερική πηγή».
Παράλληλα, ο ίδιος προβλέπει ότι «τα επιτόκια θα είναι χαμηλά για πάρα πολλά χρόνια, οπότε αυτό ευνοεί και τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και το εταιρικό και το δημόσιο χρέος, διότι ήδη τα έντοκα γραμμάτια της τρίμηνης και της εξάμηνης διάρκειας έχουν από φέτος αρνητικό πρόσημο». Με τη λογική αυτή, ο κ. Βλαχόπουλος διαβλέπει ότι «αυτό θα διαχυθεί το 2020 και στον χρόνο, όπου το γεγονός αυτό αφήνει μεγάλο δημοσιονομικό περιθώριο και στην κυβέρνηση, ώστε να εκμεταλλευθεί πόρους που θα πήγαιναν σε τόκους και να διοχετευθούν αλλού, αλλά και οι εταιρείες βρίσκονται σε ένα περιβάλλον, στο οποίο μπορούν να δανειστούν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Ίσως εάν δε γίνει κάποια λάθος κίνηση στο οικονομικό περιβάλλον, από την κυβέρνηση περισσότερο, τα αρνητικά επιτόκια θα φτάσουν μέχρι και την τριετία».
Οι τράπεζες συνεχίζουν να είναι προβληματικές
Ο CEO της «Merit» στάθηκε ακόμη στο γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης είναι δεικτοβαρής με τις τράπεζες και με βάση αυτό το δεδομένο, ανέλυσε την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου για το 2020. «Θεωρώ ότι οι συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να είναι προβληματικές και γενικότερα το τραπεζικό σύστημα θα έπρεπε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να έχει απελευθερωθεί, αλλά δυστυχώς οι τράπεζες κράτησαν μια άλλη στάση, η οποία δεν διευκόλυνε ούτε την γενικότερη οικονομία, αλλά τελικά ούτε και τις ίδιες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βλαχόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως «ο επενδυτικός κλάδος θα δυσκολευθεί αρκετά το 2020. Παράλληλα, το σχέδιο Ηρακλής παρέχει εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ, με τις οποίες το κράτος δίνει πίστωση χρόνου και βοήθεια στις τράπεζες για να βελτιώσουν μέσα σε μια πενταετία περαιτέρω τους ισολογισμούς τους. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ξέρουμε σε τι βαθμό θα τις επηρεάσει, πως θα το πάρει ο κόσμος και τι αντίδραση θα υπάρξει. Γιατί ήδη η Ελλάδα ταλαιπωρείται με τις τράπεζες, πέρα από τα capital controls, εδώ και μια δεκαετία. Η πραγματικότητα είναι ότι το θέμα των τραπεζών πρέπει να τελειώνει, να λειτουργήσει ο κλάδος και να μην υπάρχει αυτό το μονοπώλιο, το οποίο είναι τροχοπέδη στη γενικότερη λειτουργία του οικονομικού οικοσυστήματος της Ελλάδας».
Εν συνεχεία, ο κ. Βλαχόπουλος επισήμανε πως «οι περισσότερες μετοχές πλην των τραπεζών βρίσκονται σε καλά επίπεδα. Έχουν ανέβει, απλώς δεν έχει αποτυπωθεί τόσο πολύ σε απόλυτα νούμερα στον Γενικό Δείκτη, γιατί ακριβώς οι τραπεζικές μετοχές είναι πιο δεικτοβαρείς», ενώ ακόμη πρόσθεσε ότι «το ελληνικό χρηματιστήριο στο σύνολό του -πλην των τραπεζών- θα συνεχίζει να επηρεάζεται από τα εξωγενή γεγονότα, από την πορεία των ξένων αγορών, από το επίπεδο των ομολόγων, από το αν η Ελλάδα θα αρχίσει να αναβαθμίζεται και αν θα φτάσουμε σε ένα σημείο να αλλάξουμε και κατηγορία -δηλαδή ο FTSE και ο MSCI- μέσα στο 2020 ή στο 2021, ώστε να διαφανεί ότι θα γίνει ένα upgrade της χώρας». Τέλος, ο αντιπρόεδρος της «Merit Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ» συμπλήρωσε ότι «οι επενδυτές πρέπει να στρέφονται σε εταιρείες, οι οποίες έχουν διαφάνεια, σέβονται τον μέτοχο και έχουν καλούς αριθμοδείκτες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr