Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες στις 847,63 μονάδες (με άνοδο 1,28%), επίπεδα που είχε να δει σε κλείσιμο από τις αρχές Αυγούστου 2018, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε καλό momentum αντίδρασης και μερικής τακτοποίησης των ακροτήτων που οδήγησαν στο «λιώσιμο» του κλάδου όλα τα περασμένα χρόνια.
Έχει ενδιαφέρον η επισήμανση του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη που τονίζει πως όταν ο τραπεζικός κλάδος ήταν ξανά στις 847 μονάδες (σ.σ. στα τέλη του περασμένου Ιουλίου) ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 901 μονάδες, ενώ σήμερα είναι λίγο πάνω από τις 873 μονάδες. Οπότε, μια διάσπαση αυτών των επιπέδων αναγκαστικά θα οδηγήσει αν μη τι άλλο σε πρώτη φάση στις 880 μονάδες και σε δεύτερη φάση στο μαγικό αριθμό των 1.000 μονάδων, τονίζει ο χρηματιστής.
Σε κάθε περίπτωση, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο προσκήνιο λόγω της κινητικότητας που φέρνει το σχέδιο «Ηρακλής» αλλά και λόγω των συμφωνιών των ιδρυμάτων με τα διεθνή funds για την πώληση των πακέτων κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ουσιαστική διάσπαση των 847 μονάδων σε μηνιαία βάση, θα ανοίξει το δρόμο για αρκετά υψηλότερα στον τραπεζικό δείκτη, ειδικά αν την προσεχή Παρασκευή υπάρξει η πολυπόθητη αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s. Θυμίζουμε πως αν υπάρξει καλύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, κατόπιν θα ακολουθήσει και αναβάθμιση των τραπεζών…
Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος βρίσκεται σε momentum και δεν είναι τυχαίο η κίνηση όλων των τελευταίων εβδομάδων. Η άρση των capital controls, το ράλι των ελληνικών ομολόγων, το πολλά υποσχόμενο σχέδιο «Ηρακλής», η αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, είναι οι κύριες αιτίες που έχουν οδηγήσει τον τραπεζικό κλάδο σε επενδυτική αφύπνιση. Βεβαίως, ο δρόμος εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους είναι μακρύς, όπως ακόμη πιο μακρύς είναι ο δρόμος για να ανακτήσουν (έστω και λίγο από) το χαμένο χρηματιστηριακό έδαφος των τελευταίων ετών…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr