Παρά την προσπάθεια της νέας Κυβέρνησης για αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος με στοχευμένες κινήσεις, επιταχύνοντας τις μεγάλες παγωμένες επενδύσεις και δημιουργώντας ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες , ακόμα δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα στην Ελληνική κεφαλαιαγορά. Ίσως γιατί οι δυνητικοί επενδυτές αναμένουν έργα, αλλά και τις αποφάσεις του Eurogroup της 13/9 σχετικά με την Ελλάδα. Επιπλέον η ετήσια υπεραπόδοση της Ελληνικής αγοράς βάζει σε πειρασμό αρκετούς συμμετέχοντες να κλειδώσουν σημαντικά έως τώρα κέρδη.
Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται πρέπει να έχουν διάρκεια & συνέχεια για να περάσουν στην πραγματική οικονομία. Τα γεωπολιτικά & οικονομικά θέματα που μας απασχολούν, μπορεί να παραμένουν τα ίδια από την αρχή του έτους, όμως οι «Αγορές» επιλέγουν πότε τα προβάλουν θετικά ή αρνητικά στην λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων. Αν και η μεταβλητότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα στις Διεθνείς αγορές, οι κεντρικοί τραπεζίτες με προεξάρχοντα τον Mario Draghi πασχίζουν με τα αρνητικά επιτόκια να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομία . Όμως όλα τα φάρμακα έχουν και αντενδείξεις και τα σημερινά μέτρα μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετες παρενέργειες στο ευπαθές ευρωπαϊκό σύστημα στο εγγύς μέλλον. Στην Ευρώπη, Γερμανία, Γαλλία & Βρετανία (λόγω Brexit) δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στα μακροοικονομικά τους στοιχεία, ενώ η Κίνα αρχίζει να επηρεάζεται από την ένταση στις εμπορικές σχέσεις με της ΗΠΑ.
Όμως το θετικό είναι ότι λόγω των αρνητικών επιτοκίων και του νέου QE, η Ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να κινείται σε ιστορικά χαμηλές αποδόσεις σε όλη την καμπύλη, με την 5-ετή έκδοση να κινείται πέριξ του 0,793% και την 10-ετή πέριξ του 1,50%. Το γεγονός ότι ήδη έχουν καλυφθεί οι κρατικές δανειακές ανάγκες για φέτος, αλλά και η χαμηλή εμπορευσιμότητα των τίτλων, βοηθά την παραμονή των επιτοκίων σε αυτά τα επίπεδα. Κυρίως όμως μειώνει το διαχρονικό κόστος δανεισμού, λειτουργώντας υποστηρικτικά στο αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας σε 2ο χρόνο, σε συνδυασμό με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ...
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο ο ΟΤΕ σήμερα αντιπροσωπεύει το 17% των συναλλαγών , λόγω της κινητικότητας για πώληση της Telecom Romania, ενώ συνολικά οι Τραπεζικές μετοχές αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της συνολικής αξίας συναλλαγών, με την ΜΟΗ να ακολουθεί συμμετέχοντας με το 10% της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Ο Γενικός Δείκτης, παλεύει να κρατήσει τις 850 μονάδες. Τα επόμενα σημεία αντίστασης οριοθετούνται στις 865, 880 & 902 μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 845 μονάδων αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 835, 812 & 792 μονάδων.
Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2095, 2067, 2050 & 2000 μονάδες. Έγκυρη διάσπαση με αυξημένους όγκους των 2145 μον. προσδιορίζει τις επόμενες αντιστάσεις στις 2176 & 2200 μονάδες.
Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία 5-ετία στατιστικά ο Σεπτέμβριος με πιθανότητες 80% δίνει αρνητικές αποδόσεις σε σχέση με τους άλλους μήνες . Όμως διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ευελπιστούμε σε πιθανές διορθώσεις, που θα μας δώσουν την ευκαιρία σε σημαντικές τεχνικές προεπιλεγμένες στηρίξεις να αυξάνουμε θέσεις, σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια & ιστορική συνέπεια μεγέθυνσης, πάντα σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς μας συμβούλους.
ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Mc Banking & Finance
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr