Όμως, η αστάθεια του διεθνούς περιβάλλοντος συνεχίζει να τροφοδοτείται και από άλλα γεγονότα, δεδομένου ότι η αρνητική ψυχολογία που έχει εγκατασταθεί στις αγορές τείνει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε εξελίξεις που είναι ενδεχόμενο να αποτελέσουν μείζονες απειλές. Έτσι, η επί 11 εβδομάδες συντήρηση των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ με το αεροδρόμιο να παραμένει κλειστό δημιουργεί προβληματισμό για τους τρόπους που θα επιλέξουν οι Κινέζοι για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα, ξυπνώντας μνήμες από την αιματηρή καταστολή της Πλατείας Τιεν Αν Μεν το 1989.
Επιπλέον, στην Αργεντινή οι πολιτικές εξελίξεις ευνοούν την πτώση του σημερινού μετριοπαθούς Προέδρου Μάκρι και την επάνοδο λαϊκιστών στην Προεδρία της Αργεντινής τον Οκτώβριο, οδηγώντας σε υποχώρηση της ισοτιμίας του πέσο έναντι του δολαρίου αλλά και του χρηματιστηρίου του Μπουένος Άιρες, καθώς το σενάριο χρεωκοπίας της χώρας είναι πιθανό να επανέλθει. Ακόμη, στην Ιταλία o ελάχιστα φιλικός προς την Ευρώπη Ματέο Σαλβίνι ετοιμάζεται να επιδιώξει πρόωρες εκλογές διασπώντας την κυβερνητική συμμαχία καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα, με τον Πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα να έχει τον τελικό λόγο για το χρόνο διεξαγωγής τους. Τέλος, ο Μπόρις Τζόνσον ασχολείται με το σχέδιο «νόμος και τάξη» για αντιμετωπίσει την αυξημένη παραβατικότητα στη Βρετανία και ελάχιστα με την αναζήτηση τρόπων για να αποφευχθεί το βλαπτικό για την οικονομία (τη Βρετανική αλλά και την Ευρωπαϊκή) ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε.
Είναι επομένως φανερό ότι οι αγορές είναι περικυκλωμένες από «μαύρους κύκνους» καθώς τα σενάρια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας επιβεβαιώνονται, χωρίς ωστόσο να αποτυπώνονται στα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου (μόλις -0,7% για το 90% των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη S & P στις ΗΠΑ). Ωστόσο, η αρνητική ψυχολογία είναι εμφανής στις κινήσεις όλων των διαχειριστών που στο σύνολό τους αποστρέφονται πλέον τους επενδυτικούς κινδύνους και συνεχίζουν να προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις μετοχικών αξιών. Διατηρούν δε ολοένα και πιο αυξημένη ρευστότητα, αυξάνοντας σε κάποιο βαθμό τις τοποθετήσεις στο προσφιλές επενδυτικό καταφύγιο, το χρυσό, καθώς οι αποδόσεις πολλών ομολόγων είναι πλέον αρνητικές.
Με τα δεδομένα αυτά, τα σενάρια αυτονόμησης του ελληνικού χρηματιστηρίου ακυρώνονται στην παρούσα φάση, καθώς η παγκοσμιοποιημένη φυγή από τους επενδυτικούς κινδύνους συμπαρασύρει και το Χ.Α. Επισημαίνεται πάντως, ότι παρά το γεγονός ότι τον Αύγουστο έχει καταγραφεί μόνο μια ανοδική συνεδρίαση, το οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να τροφοδοτείται με θετικούς καταλύτες, όπως την προοπτική κατασκευής του αγωγού East Med που θα καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της περιοχής, το αναβαθμισμένο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ (πάνω από 800 εκ. ευρώ) αλλά και τη προοπτική άμεσης άρσης των capital controls. Σημαντικές εξελίξεις που αγνοούνται ωστόσο στην παρούσα φάση ελέω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος, με το Γ.Δ. να διασπά καθημερινά τις στηρίξεις πάνω από τις 800 μονάδες και να ετοιμάζεται να αναμετρηθεί σύντομα με τα επίπεδα των 780 μονάδων !
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr