Την ίδια ώρα, η κινητικότητα για την επένδυση του Ελληνικού εκτρέφει προσδοκίες για σύντομη έναρξη του έργου (ακόμη και εντός του 2019 !), ενώ οι παρεμβάσεις υπουργών γεφυρώνουν τις διαφορές των τραπεζών με τους μεγαλομετόχους εταιρειών στην προσπάθεια αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.
Κατά γενική ομολογία, η κυβέρνηση ήταν επαρκώς προετοιμασμένη στα της οικονομίας (και όχι μόνο…) με τους υπουργούς να είναι ενημερωμένοι και πειστικοί στις πρώτες εμφανίσεις τους. Επομένως, η προσδοκία των αναλυτών θα ήταν να αποτυπωθεί η παραπάνω εικόνα και στο χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτης να αναρριχάται ψηλότερα. Όμως, η πορεία ήταν διαφορετική, καθώς ο Γ.Δ. καταγράφει επιτόπιο τροχάδην αδυνατώντας να ξεπεράσει τα όρια αντίστασης της περιοχής των 870-880 μονάδων, με τις συναλλαγές να είναι χαμηλές και τους πωλητές με ευκολία να ανακτούν την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά από την πρωινή διάθεση που συνήθως επιδεικνύουν οι αγοραστές.
Η εξήγηση μπορεί να αναζητηθεί σε διάφορους λόγους, όπως μεταξύ άλλων: στον αναγκαίο χρόνο που θα απαιτηθεί για να δρομολογηθούν οι εξαγγελίες στα διάφορα πεδία (δημοσιονομικό, τραπεζικό, αναπτυξιακό) ώστε οι πρόδρομοι δείκτες να προεξοφλήσουν την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Στη διατήρηση των παθογενειών του ελληνικού χρηματιστηρίου που στερείται ακόμη σοβαρής συμμετοχής επενδυτικών κεφαλαίων, ελληνικών και ξένων και συνεχίζει να κινείται από κεφάλαια βραχυπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα καθώς ο βαθμός εμπιστοσύνης στις προοπτικές του παραμένει χαμηλός.
Στην ασύμμετρη συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τις αγορές που άλλοτε προεξοφλούν τις επερχόμενες θετικές εξελίξεις της εγχώριας οικονομίας και άλλοτε καθυστερούν να τις ενσωματώσουν, δεδομένου ότι συνεκτιμούν και τους εξωτερικούς παράγοντες. Αυτό, ενδεχομένως, συμβαίνει και στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς οι αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος συνεχίζουν να είναι μεγάλες οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρηματιστήριο «θέλει το χρόνο του» για να εδραιώσει σε συναλλακτική ευρωστία που στη συνέχεια θα οδηγήσει το Γ.Δ. στη διάσπαση των 900 μονάδων που επί του παρόντος συνιστούν απόρθητο οχυρό. Στο βαθμό βεβαίως, που επιβεβαιωθεί η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε ενάρετο κύκλο.
Στο μεταξύ, στο εξωτερικό ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας και το σενάριο του άτακτου Brexit είναι πιο πιθανό από ποτέ στο βαθμό που η Ε.Ε. δεν επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία. Η κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα για τα εμπορικά ζητήματα συνεχίζεται και λίγοι πιθανολογούν μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον. Η ΕΚΤ θα αποφασίσει την Πέμπτη για το χρόνο που θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, άμεσα ή το Σεπτέμβριο, ενώ η ενώ η Federal θα λάβει ανάλογες αποφάσεις στο τέλος Ιουλίου. Με τους διαχειριστές να συνεχίζουν σε στρατηγικές με συντηρητικά χαρακτηριστικά και το χρυσό να αναρριχάται ως επιλογή «ασφαλούς καταφυγίου», καθώς οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων των περισσότερων δυτικών οικονομιών είναι περί το μηδέν ή και αρνητικές !
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr