Η ψυχολογία αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και σίγουρα δεν χρειάζεται να βάζουμε στόχους που θα σταματήσει η αγορά μεσοπρόθεσμα.
Mε τους επενδυτές να ποντάρουν στη νέα κυβέρνηση με αυτοδυναμία, το Χρηματιστήριο διεύρυνε τα κέρδη του στο +45% από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τη περασμένη Παρασκευή, ενώ οι ελληνικές μετοχές το ίδιο διάστημα ενισχύονται κατά 16 δις. ευρώ.
Ο γενικός δείκτης λένε στελέχη της αγοράς θα κινηθεί προς τις 1000 μονάδες γεγονός που φέρει την αγορά στα επίπεδα της 3 Δεκεμβρίου του 2014, μία εξέλιξη που θα πρέπει να συνοδευτεί και από την διατήρηση της αξίας των συναλλαγών κοντά ή και πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς οι περισσότερες μετοχές βρίσκονται πλέον σε ιστορικά υψηλά αλλά το σημαντικότερο είναι ότι εμφανίζεται η ισχυρή ρευστότητα από ξένα αλλά και εγχώρια funds. Η αγορά δεν έχει να φοβηθεί το αύριο ή τα μεγάλα λόγια και πλέον όλοι έχουν καταλάβει πως το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και εν γένει οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να κάνουν την διαφορά. Η μείωση της φορολογίας μπορεί να αυξήσει τις επενδύσεις των εταιρειών, ενώ μαζί με πτώση των επιτοκίων μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα τους.
Ωστόσο αγκάθια υπάρχουν για τη σημερινή κυβέρνηση με πρώτο και κύριο αυτό της ΔΕΗ, με την αγορά ήδη να προεξοφλεί θετική έκβαση. Τα πρώτα νομοσχέδια θα δείξουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης τόσο στο ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό, με την αγορά να έχει μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη μέρα. Το σίγουρο είναι ότι πλέον τόσο ιδιώτες όσο και θεσμικοί Έλληνες και ξένοι επενδυτές έχουν βάλει στο στόχαστρο τόσο το Ελληνικό χρηματιστήριο αλλά ακόμα κοιτάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις Ελληνική οικονομία.
Ο φόβος χώρας έχει απομακρυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό (κάτι που φάνηκε και στο 10ετές spread), περιμένοντας αμέσως μετά τις εκλογές νέα έκδοση κρατικού και πλέον μένει να δούμε και το πόσο η νέα κυβέρνηση βοηθήσει στην εύκολη προσέλκυση επενδύσεων στην χώρα.
Ήδη αναμένεται το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου η έκδοση 7ετούς κρατικού ομολόγου με στόχο να αποπληρωθούν για φέτος τα ακριβά δάνεια του IMF.
Η ρευστότητα στο σύστημα είναι πλέον μεγάλη, παρόλα αυτά και κοιτώντας με ποιο ανοιχτό μυαλό θα πρέπει να δώσουμε σημασία σε εταιρείες που πρώτες θα ωφεληθούν από την ανάπτυξη, όπως η βιομηχανία, οι κατασκευές και η ενέργεια ενώ εταιρείες που είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη τους όπως είναι τα ΕΧΑΕ αλλά και εκείνες που είναι με μικρό δανεισμό και μπορούν πλέον να αναπτυχθούν μέσω του τραπεζικού κλάδου ή άλλων πηγών με μικρό πλέον κόστος.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr