Η επισημοποίηση της διαδικασίας προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου επανέφερε το θετικό momentum στο ελληνικό χρηματιστήριο και αναβάθμισε την επενδυτική ψυχολογία.
Με καταλυτικό το ρόλο των ομολόγων σε αυτή τη διαδικασία καθώς η υποχώρηση των αποδόσεων (στο 2,77% τα 10ετή) οδηγεί σε αναρρίχηση των τιμών τους.
Ευεργετούνται έτσι οι τράπεζες που κατέχουν σημαντικό ύψος στο ενεργητικό τους και διαμορφώνονται προϋποθέσεις κεφαλαιακής αναβάθμισης, ενώ η παράλληλη εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων ανοίγει το δρόμο για επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και τελικά της κερδοφορίας τους.
Η συνέχιση του ενάρετου αυτού σεναρίου για τον τραπεζικό κλάδο τροφοδοτεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις συστημικές τράπεζες με τις προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας τον Αύγουστο και άρση των capital controls μέχρι το τέλος του έτους να ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για τον κλάδο. Έτσι, η υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου από την αρχή του έτους κατά περισσότερο από 70% είναι εξηγήσιμη, ενώ η ευόδωση θετικών εξελίξεων στο μακροοικονομικό περιβάλλον στη συνέχεια με το σενάριο της αναπτυξιακής ανάταξης να δρομολογείται, διαμορφώνει προσδοκίες για συνέχιση των θετικών επιδόσεων των τραπεζικών μετοχών.
Αν ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί την αδιαμφισβήτητη εμπροσθοφυλακή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η περαιτέρω διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο για δεικτοβαρείς τίτλους όσο και για άλλους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης έχει ήδη ξεκινήσει, με το «έξυπνο χρήμα» να αναζητεί ήδη επενδυτικές επιλογές με αποτιμήσεις που αδικούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη τους και τα άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Ταυτόχρονα, η προοπτική επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων ή της δρομολόγησης επενδυτικών προγραμμάτων στρέφει τα ραντάρ σε εταιρείες με τέτοια δεδομένα.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης που τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκε με διαθέσεις συσσώρευσης, επανήλθε σε ανοδική τροχιά με τις συναλλαγές να αναβαθμίζονται και το βλέμμα να στρέφεται στο επενδυτικό forum της Ν. Υόρκης, όπου 55 διαχειριστές/αναλυτές θα αποφασίσουν αν θα αυξήσουν τις θέσεις σε ελληνικές τοποθετήσεις.
Τεχνικά, η περιοχή των 860 μονάδων συνιστά το επόμενο επίπεδο αντίστασης, ενώ η περιοχή των 820-830 μονάδων οριοθετείται ως περιοχής στήριξης.
Στο διεθνές περιβάλλον, οι αβεβαιότητες καλά κρατούν. Στη Βρετανία σύντομα θα υπάρχει νέος Πρωθυπουργός με το ενδεχόμενο του άτακτου Brexit να μην αποκλείεται.
Οι κινήσεις Trump σε σχέση με το Μεξικό αλλά και την Κίνα αυξάνουν την αδρεναλίνη των επενδυτών, ενώ η αγωνία θα κορυφώνεται καθώς θα πλησιάζουνε στο G20 της 28ης Ιουνίου σε σχέση με την προσδοκία επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ευλόγως, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, Πάουελ και Ντράγκι, δηλώνουν ότι διατηρούν υψηλό βαθμό επαγρύπνησης και είναι έτοιμοι για τις κατάλληλες δράσεις, καθώς τυχόν ασυνεννοησία ανάμεσα στους ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων θα αυξήσει την πιθανότητα για δρομολόγηση της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία…
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr