Η αγορά χρωστούσε έτσι κι αλλιώς διόρθωση – αποφόρτιση, μετά τα εξαιρετικά κέρδη που είχε μαζέψει στις τελευταίες συνεδριάσεις, όμως ειδικά στις τράπεζες, οι πωλήσεις ήταν τουλάχιστον… άκομψες!
Κατ’ αρχήν να σημειώσουμε πως στις έξι συνεδριάσεις που είχαν γίνει μετά τις εκλογές, ο Γ.Δ. είχε αθροιστικά κέρδη 14,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ήταν στο +32,51%! Συνδυαστικά, αυτό το ράλι, πρόσθεσε περαιτέρω κεφαλαιοποίηση στην ελληνική αγορά 4,7 δισ. ευρώ, κάτι καθόλου συνηθισμένο.
Πέραν της υπερφόρτωσης της αγοράς, οι λόγοι της διόρθωσης χθες έγκεινται στις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ, στους «φόβους» για τη σημερινή έκθεση της Κομισιόν, αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, που ασφαλώς θολώνουν το τοπίο ευρύτερα…
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά μόλις 1,3% στο α' τρίμηνο του 2019, σε ετήσια βάση, που είναι η χειρότερη επίδοση για την ελληνική οικονομία στα τελευταία οκτώ τρίμηνα, ενώ σήμερα η προσοχή στρέφεται στην έκθεση της Κομισιόν και στις αναμενόμενες προειδοποιήσεις για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Σ' ότι αφορά τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, παρ' ότι είναι εξαιρετικά πρόωρο να βγουν οποιαδήποτε συμπεράσματα για το αν θα επηρεάσει το momentum αυτοδυναμίας που φαίνεται να έχει η Ν.Δ., όπως και να ‘χει είναι κάτι που προβληματίζει τους επενδυτές, που – δικαίως – ζυγίζουν και αυτό το ενδεχόμενο.
Μια άλλη παράμετρος είναι πως ο χρόνος που απομένει έως τις εκλογές είναι πολύς και ασφαλώς η αγορά δεν μπορεί να κινείται μόνιμα προεξοφλητικά για τη διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή, οπότε πρέπει να υπάρχουν διορθώσεις, ανάπαυλες και αποφορτίσεις.
Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα η αγορά, ύστερα και από τη χθεσινή ισχυρή αντίδραση άνω των 500 μονάδων στον Dow Jones, όσο και αν το Χ.Α. έχει αυτονομηθεί τελευταία από το διεθνές σκηνικό.
Πάντως, η… λογική λέει ότι η αγορά δεν πρέπει να χάσει την ευρύτερη ζώνη των 800-810 μονάδων, καθαρά για λόγους ψυχολογίας και όχι τεχνικής προσέγγισης. Οι αναλυτές λένε ότι η διόρθωση – είναι θεμιτό – να φτάσει και κάτω από τις 800 μονάδες, όμως κατά τη γνώμη μας, αυτό θα αλλοίωνε σημαντικά το momentum. Άλλωστε, οι αγορές είναι ψυχολογία και όχι… κέντρα λογιστικών προσεγγίσεων και αθροισμάτων που βγαίνουν μέσα από υπολογιστές και κομπιούτερ…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr