Οι εξελίξεις αυτές ευνοούν κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, το ενεργητικό του οποίου περιλαμβάνει ελληνικούς τίτλους ομολόγων οι τιμές των οποίων αυξάνουν. Παράλληλα, η αυξημένη κινητικότητα σε σχέση με την επιτάχυνση της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων από τα κόκκινα δάνεια μέσω της τιτλοποίησης, του φορέα ειδικού σκοπού της ΤτΕ αλλά και της μεταβίβασης σε funds, διαμορφώνει προϋποθέσεις για σύντομη επάνοδο σε θετική πιστωτική επέκταση. Έτσι, η αναρρίχηση του τραπεζικού δείκτη κατά 50% από την αρχή του έτους δεν είναι παράδοξη, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η έντονη υποτιμητική κερδοσκοπία που είχε ασκηθεί του τελευταίους μήνες του 2018. Μάλιστα, η αναβάθμιση της κεφαλαιοποίησης για τη Eurobank με το deal με τη Grivalia να έχει πλέον εγκριθεί από τις Γ.Σ. και της Εθνικής Τράπεζας, οδηγεί στο ισχυρό ενδεχόμενο να περιληφθούν και πάλι στο δείκτη MSCI Greece Standard κατά τις ανακοινώσεις της 13/5. Προσδοκούμε ότι νωρίτερα, την 26η Απριλίου, η S & P θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να αποκλείεται μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη από τη Moody’s εκτός των προγραμματισμένων ημερομηνιών αναγγελίας των εκθέσεών της.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει το Γ.Δ. στις παρυφές των 780 μονάδων που τεχνικά συνιστούν σημαντικό επίπεδο αντίστασης, με τις συναλλαγές να μη έχουν ακόμη επηρεαστεί από την έναρξη της Μ. Εβδομάδας των Καθολικών. Είναι επομένως μάλλον δύσκολο να προσδοκούμε την άμεση υπέρβασή τους, στο βαθμό που δε αναμένονται πλέον εξελίξεις σε άλλα πεδία στο εγγύς μέλλον (αποκρατικοποιήσεις κ.α.). Αν και η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις, όπως φάνηκε από την κινητικότητα σε σχέση με τα επενδυτικά προγράμματα σε ΟΛΠ και ΟΛΘ.
Στο διεθνές περιβάλλον, η απειλή του άτακτου Brexit απομακρύνθηκε με τη μετάθεση της προθεσμίας για συμφωνία κατά 6 μήνες. Πιο ανησυχητική είναι η αναγνώριση της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας από το ΔΝΤ, με την Ευρωπαϊκή να κατεβάζει ταχύτητα και τη Γερμανική να οδεύει προς το μηδενισμό του ρυθμού ανάπτυξης καθώς οι εξαγωγές της υποχωρούν. Με τους πολιτικούς, του Trump προεξάρχοντος, να παρεμβαίνουν στο έργο των Κεντρικών Τραπεζών ελέω του λαϊκισμού, θέτοντας εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία τους, όπως επισημαίνει και ο Economist (Independent central bank are under threat, 3/4/2019). Και δυστυχώς το υφιστάμενο έλλειμμα ισχυρής πολιτικής ηγεσίας παγκοσμίως δεν επιτρέπει τη συνεννόηση σε επίπεδο G7 ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις που θα αποτρέψουν τη είσοδο της παγκόσμια οικονομίας σε ύφεση, σκηνικό που δεν θα αφήσει αλώβητα τα εταιρικά μεγέθη και τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις τους…
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr