- Η έγκριση Επιστροφής των ANFA’s κερδών των Ελληνικών ομολόγων ύψους περίπου 1 δις € (έστω και με αστερίσκους).
- Η μερική έγκριση Πρόωρης αποπληρωμής μέρους των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ με χαμηλότερου κόστους δάνεια (μετά από σχετική έγκριση των Θεσμών).
- Η Νέα αναμενόμενη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με 2-ετες ή 3-ετες ομόλογο ύψους 2-3 δις €
- Αλλά & η Επιτάχυνση τιτλοποίησης και πώλησης τραπεζικών Δανείων αλλά και οφειλών Δημοσίων οργανισμών σε Fund.
,συντηρεί την «ωραία ατμόσφαιρα της αγοράς»…
Έτσι και η Ελληνική ομολογιακή αγορά διατηρεί το μεσοπρόθεσμο θετικό momentum αποκλιμάκωσης σε όλες την καμπύλη, με την 10-ετη έκδοση να διασπά καθοδικά το σημαντικό επίπεδο του 3,60% και να κινείται πλέον πέριξ του 3,34% (9ος 2005 = χαμηλό 14ρων ετών), αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας μιας νέας έκδοσης μέχρι το τέλος Μαΐου.
Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να παραμένει ευμετάβλητο και πολωτικό, τα μακροοικονομικά στοιχεία δίνουν αντιφατικά στοιχεία (αύξηση ανεργίας τον Ιανουάριο +18,50%), αλλά η προδιαγραφόμενη αλλαγή και οι φίλο-επενδυτικές πολιτικές που προαναγγέλλονται, δημιουργούν προσφορές συνθήκες για διατήρηση του θετικού momentum.Το Διεθνές περιβάλλον απέφυγε τις περαιτέρω επιπλοκές και η παράταση που δόθηκε για το Brexit, δίνει τον χρόνο για βρεθεί η απαραίτητη λύση και να μην να χαλάσει το αισιόδοξο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές.
Οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν τον πρωτοστάτη της ανοδικής κίνησης διασπώντας σημαντικά τεχνικά επίπεδα και δημιουργώντας προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα τιμών. Τεχνικά πλέον και οι 4 συστημικές τράπεζες, έχουν διασπάσει έγκυρα την σημαντική αντίσταση του ΚΜΟ των 200 expo, με τελευταία και ασθμαίνουσα την ΠΕΙΡ. Παρά ταύτα οι βασικές πωλητικές θέσεις (short) των ξένων χαρτοφυλακίων αντί να μειώνονται , αυξάνουν , παρά την πρόσφατη έντονη ανοδική κίνηση και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα χτυπήσουν stop, ανατροφοδοτώντας & επιταχύνοντας την ανοδική κίνηση ή τελικά θα υποστηρίξουν τις θέσεις τους μέχρι τέλους με το ανάλογο «τίμημα»…
Ο Γενικός Δείκτης, με έγκυρη διάσπαση του 765 δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για προσέγγιση των επόμενων αντιστάσεων, που εντοπίζονται στις 773 & 790 μονάδες. Τα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 742, 730 (ΚΜΟ 25 expo), 705 (KMO 50 expo) & 692 μονάδες (KMO 200 expo).
Αντίστοιχα για τον FTSE 25 αναμένουμε να διασπάσει έγκυρα το επίπεδο των 1970 μονάδων (61,8% fibo), για να αυξηθούν οι τεχνικές πιθανότητες για προσέγγιση των επόμενων στόχων στις 2010 &2050 μονάδων. Κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1915,1890 (ΚΜΟ 25 expo), 1855 & 1830 μονάδες (KMO 50 expo).
Συμπερασματικά συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, εφιστώντας όμως την προσοχή, για μια τεχνική διόρθωση, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου. Στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.
Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι διανύουμε τον μήνα των Επιδομάτων (Ενοικίου – Παιδιού – Πρόνοιας – Αναπηρίας) και των φορολογικών δηλώσεων που δημιούργησαν (με όποιο άλλο φόρο έχει θεσπιστεί) μια αβάσταχτη συνολική φορολογική επιβάρυνση 40,9% (στοιχεία ΟΟΣΑ), καθιστώντας το οικονομικό περιβάλλον εξαιρετικά δυσχερές. Ο συνδυασμός των ανωτέρω, με την εκλογική παροχολογία, αλλά και το ευμετάβλητο Διεθνές περιβάλλον, θα πρέπει να μας οδηγεί στην διασφάλιση των κερδοφόρων θέσεων μας, με την χρήση τεχνικών profit taken & κυλιόμενων stop loss, χωρίς να βιαζόμαστε στην πώληση..
Γιατί σήμερα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα , αλλά στις αγορές η ατμόσφαιρα αλλάζει συχνά & ξαφνικά…
ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr