Και όλα αυτά, παρ’ ότι – μετά το σερί της ανόδου – εξυπακούεται ότι η αγορά είναι σε υπεραγορασμένες ζώνες και μια διόρθωση θα ήταν άκρως εποικοδομητική, καθώς θα έφερνε και ρευστότητα στο σύστημα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ήδη συμπληρώσει κέρδη 12% το πρώτο δίμηνο του 2019, ενώ η χθεσινή ήταν η 22η ανοδική στις 28 τελευταίες συνεδριάσεις από 17 Ιανουαρίου όταν και ξεκίνησε η αντίδραση από την περιοχή των 617 μονάδων.
Οι αναλυτές θεωρούν συμβατό το timing για μια διόρθωση, ύστερα από το ράλι ανόδου που έχει καταγραφεί, εντούτοις οι εναλλαγές χαρτοφυλακίων και το rotation των επενδυτών με την επανατοποθέτηση της ρευστότητας, κρατά την αγορά σε εγρήγορση.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, χθες ο Γενικός Δείκτης εν μέσω εναλλαγών στα πρόσημα, κατάφερε και έκλεισε όχι μόνο στο υψηλό ημέρας και υψηλό 2019, αλλά και σε υψηλό πέντε μηνών!
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 692,84 μονάδες με άνοδο 0,88%, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να είχε γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 όταν ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 707,92 μονάδες!
Που ποντάρουν οι long
H αγορά λοιπόν ποντάρει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και στη μείωση του ρίσκου χώρας όπως αυτό καθρεφτίζεται στην αποκλιμάκωση των τιμών στα ομόλογα, ενώ υπάρχουν και διάφορες διεργασίες και εξελίξεις που ενισχύουν την κινητικότητα και ενισχύουν το momentum.
Στις τράπεζες υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα πιαστούν οι στόχοι στα NPEs, κάτι που προέβλεψε και ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley ύστερα από συναντήσεις κορυφής στην Αθήνα, ενώ η προωθούμενη ρύθμιση στο ν. Κατσέλη κρίνεται θετική.
Σήμερα Τετάρτη θα δημοσιευτεί η αξιολόγηση της Ε.Ε., την Παρασκευή έχουμε την ετυμηγορία του οίκου Moody's όπου δεν αποκλείεται αναβάθμιση μιας βαθμίδας, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η χώρα θα βγει στις αγορές μέσα στο επόμενο 15ήμερο μέσω 10ετούς ομολόγου.
Τι λένε οι αναλυτές
Χθες λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 692,84 μονάδες, κάτι που θα πρέπει σήμερα και προσεχώς, ώστε να αλλάξει η τεχνική εικόνα σημαντικά επί το θετικότερο. Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, στις 690 μονάδες περνά ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, επίπεδο που αν διασπαστεί – πειστικά και σε φίλτρο τριών συνεδριάσεων – τότε θα αναβαθμιστεί το momentum της αγοράς.
Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η ιστορία έχει δείξει ότι σε σημαντικές μακροχρόνιες διασπάσεις τιμών είτε ανοδικές είτε καθοδικές η Αγορά κινείται σε δύο χρόνος δοκιμάζοντας αρχικά το κομβικό σημείο και επιστρέφοντας επιχειρεί την διαφυγή προς νέα επίπεδα τιμών μετατρέποντας την αντίσταση τιμών σε επίπεδο στήριξης.
Το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να βρει τους αγοραστές αντιμέτωπους με την ολική επαναφορά της τάσης σε ανοδική στην πρώτη μεγάλη μάχη της χρονιάς που επιχειρεί να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Aenaon Markets Απόστολος Μάνθος, σημειώνει πως «επιτέλους, μετά από 136 μέρες ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου ανέβηκε το διαγραμματικό σκαλοπάτι των 660 μονάδων δραπετεύοντας έστω και βραχυχρόνια από τα διαγραμματικά «κεσάτια» των 610 με 650 μονάδων».
Ο αναλυτής τονίζει πως «η ανοδική αυτή διαφυγή εάν επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις δίνει το δικαίωμα στο δείκτη να ατενίζει τη σημαντική ζώνη αντίστασης των 710 με 700 μονάδων. Επίπεδο, όπου εάν στη συνέχεια διαρραγεί με ισχυρό αγοραστικό τζίρο συναλλαγών θα απελευθερώσει ανοδικές δυνάμεις, που μπορούν να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη στο κατώφλι του περασμένου καλοκαιριού, στις 742 με 780 μονάδες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr