Σε ένα περιβάλλον μεγάλης πολιτικής, οικονομικής & γεωπολιτικής αναταραχής, ο προβληματισμός παραμένει για την συνέχεια. Όσο οδεύουμε προς μια πολωτική προεκλογική συνέχεια, τα προβλήματα οξύνονται και οι προειδοποιήσεις πέφτουν βροχή για την Ελληνική οικονομία, τόσο από Διεθνείς οίκους όσο και από τους θεσμούς, προτάσσοντας ως βασικούς κινδύνους :
- τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό (λόγω παροχών),
- τις Τράπεζες (λόγω εξαΰλωσης των κεφαλαιοποιήσεων τους & των εκτιμήσεων για ανάγκη νέων ανακεφαλαιοποιήσων )
- τις εκλογές (λόγω μεγάλης πολωτικής προεκλογικής διάρκειας & πιθανής πολιτικής αστάθειας).
Η πολιτική πόλωση, η σκανδαλολογία, αλλά και οι καραμπόλες που μπορεί να δημιουργήσει η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και τα ελληνοτουρκικά θέματα, δημιουργούν ανησυχία στους επενδυτές. Το γεγονός ότι σε ανοδικές συνεδριάσεις οι όγκοι συναλλαγών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ σε πτωτικές αυξάνονται, αλλά και ότι το υποτονικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό (μείωση ενεργητικού ελληνικών ΕTF, συντήρηση πωλητικών θέσεων),εντείνει την αρνητική εικόνα .
Η συνολική κεφαλαιοποίηση των Τραπεζών ανέρχεται σε 3,68 δις ευρώ (περίπου ένα ετήσιο ΕΝΦΙΑ), εξαϋλώνοντας επικίνδυνα τις αποτιμήσεις τους, με αποτέλεσμα την ώρα που γράφεται το παρών αυτές να ανέρχονται σε :
Ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε ταχύτατα την στήριξη των 614 μονάδων. Τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 605, 597 & 580 μονάδων. Η 1η ενδοσυνεδριακή αντίδραση εντοπίζεται στην ζώνη των 625-635 μονάδων που υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει μακρινός στόχος.
Αντίστοιχα η έγκυρη καθοδική διάσπαση των 1640 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για χαμηλότερα επίπεδα πέριξ της ζώνης των 1630-1625 μονάδων. Οι 1615-1610 μονάδες αποτελούν τις επόμενες ενδοσυνεδριακές στηρίξεις του FTS25, κλείνουν δε και τα πρόσφατα χάσματα που είχε δημιουργήσει..
Συμπερασματικά, η Ελληνική αγορά & οικονομία χρήζουν προσοχής, συνεχίζοντας να ταλανίζονται από τα γνωστά διαχρονικά προβλήματα τους. Ο «καθρέπτης της Ελληνικής οικονομίας», το 10ετές Ελληνικό ομόλογο, συνεχίζει να παραμένει για αρκετούς μήνες πέριξ του 4,20%, καθιστώντας απαγορευτική μια 10-ετή έκδοση, οδηγώντας την κυβέρνηση σε μία μικρή προστατευμένη έξοδο (2,5-3,5 δις) 3-ετούς ή 5-ετούς διάρκειας.
Τα προβλήματα των Διεθνών αγορών, γίνεται προσπάθεια να αμβλυνθούν, προς αποφυγή μεγαλύτερων πιέσεων αλλά επιμένουν, ενώ η ρευστότητα πλέον είναι πολύτιμη και ακριβή, ενώ τα γεωπολιτικά προβλήματα ανακυκλώνονται ή μετατίθενται, αλλά δεν λύνονται.
Συνιστούμε εδώ & καιρό αυξημένη επιφυλακή. Προτιμούμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια. Εκτιμούμε ότι αν ο τραπεζικός κλάδος συνεχίσει την αυτοκαταστροφική του πορεία, θα συμπαρασύρει ξανά στο οικονομικό κενό και την Ελληνική οικονομία.
Χρειάζεται επειγόντως η κυβερνητική προσοχή να δοθεί στον μεγάλο Ασθενή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση «Η εγχείρηση θα πετύχει, αλλά ο ασθενής που ήδη πνέει τα λοίσθια, θα πεθάνει », με ολέθριες συνέπειες.
Όπου εγχείρηση = Επίτευξη Ψήφου εμπιστοσύνης & Έγκριση συμφωνίας Πρεσπών.
Ασθενής = Τραπεζικός κλάδος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr