Τα πάντα είναι ρευστά, ειδικά μετά τα όσα είπε στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, όμως ο σχεδιασμός για έξοδο στις αγορές πολύ σύντομα δεν έχει αλλάξει. Μάλιστα, η διαφαινόμενη βελτίωση του κλίματος στις αγορές, ευνοεί την προσπάθεια της χώρας για έξοδο στις αγορές, έστω και αν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν έχουν αποκλιμακωθεί.
Όπως φαίνεται, στόχος είναι έως τα τέλη Γενάρη ή μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου, θα γίνει προσπάθεια για – ελεγχόμενου ρίσκου - έξοδο στις αγορές. Στόχος είναι να «κατοχυρωθεί» μια έστω και… τσιμπημένη έξοδος, ώστε να μην υπάρξει περίοδος ομηρείας και να μην δημιουργηθεί μετά η εντύπωση δυστοκίας και αδυναμίας.
Αναφερόμαστε σε έξοδο με πενταετές, ύψους 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, που δε θα έχει αποκλειστικά οικονομική στόχευση, αλλά θα μετρήσει… γράδα και ισορροπίες γενικότερα.
Η προσπάθεια θα γίνει ασχέτως αν θα έχουν υπάρξει πρωτύτερα (νέες) ετυμηγορίες από τους οίκους αξιολόγησης, αν και τίποτα δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα.
Θυμίζουμε ότι η S&P θα δημοσιοποιήσει την ετυμηγορία της για την ελληνική οικονομία στις 18 τρέχοντος, η Fitch στις 8 Φεβρουαρίου και η Moody’s την 1η Μαρτίου. Και οι τρεις χρησμοί, θα ανακοινωθούν ημέρα Παρασκευή. Αν υπάρξουν αναβαθμίσεις, ως γνωστόν, κατόπιν θα υπάρξουν παρόμοιες και για τις τράπεζες, με ότι συνεπάγεται αυτό.
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει σε κάθε περίπτωση, όλες τις προσεχείς εξελίξεις, είτε έξοδο στις αγορές, είτε αναβαθμίσεις, να τις «παντρέψει» με τις πολιτικές εξελίξεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα να δούμε και… συγκρίσεις επιτοκίων δανεισμού, με παλαιότερες κυβερνήσεις…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr